skip to Main Content

Spaanse bankensprookje ten einde

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje gaat nog eens tot 30 miljard euro in zijn noodlijdende banken injecteren in ruil voor informatie over hun leenpraktijken. Experts zien dit als een erkenning dat eerdere pogingen om de banken te redden zijn mislukt. Het bericht staat in de Wall Street Journal. Spaanse regeringsleiders zijn lang blijven volhouden dat hun land de economische storm kon doorstaan en wezen daarvoor telkens weer naar de resultaten van de omstreden stresstest voor banken vorige zomer. Die gaf aan dat ‘slechts’ 5 relatief kleine Spaanse spaarbanken (Diada, Cajasur, Espiga, Unnim en Banca Civica) in de problemen zaten.

Hoewel de regering na het uitbreken van de financiële crisis een aantal fusies tussen spaarbanken of cajas onderling verplichtte en hun aantal zo reduceerde van 45 tot 17, blijft hun complexe structuur tot op vandaag een probleem wanneer ze geld willen ophalen op de markten. Vele van deze cajas – die in totaal 1.300 miljard euro in activa bezitten of 42% van de totale Spaanse bankactiva- vergaloppeerden zich tijdens de boomjaren van de vastgoedsector en leenden – naar Amerikaans model – geld aan zowat iedereen die er om vroeg.

The New York Times berichtte eind december al over de catastrofale situatie waarin zich de Spaanse financiën zouden bevinden. Tal van leningen die werden verstrekt om vastgoedprojecten te ontwikkelen worden in 2011 opeisbaar. Alleen kunnen de ontwikkelaars onmogelijk de interesten op die leningen terugbetalen, laat staan dat ze delen van de hoofdsom zouden kunnen terugbetalen. In april vorig jaar publiceerde de Société Générale een voor Spanje vernietigend rapport waarbij de cijfers die door de Spaanse bankensector zijn vrijgegeven, sterk in vraag werden gesteld.

Volgens Mike Shedlock van Global Economic Trend Analysis zal de Spaanse bouwsector in 2011 volledig onderuit gaan en zullen de banken eigenaar worden van grote delen onontwikkelde en overprijsde bouwgronden evenals van volledige spooksteden ver buiten de grote steden, waar niemand wonen wil.

Uit onderstaande grafiek van het Japanse beurshuis Nomura moet blijken hoe de vastgoedsector in het ganse land is ingestort en huizen vandaag gemiddeld 12,8% goedkoper zijn dan ten tijde van de vastgoedpiek. Nog volgens Nomura is het einde niet in zicht en moeten de prijzen nog eens met zo’n 8% lager. Vooral de streek rond de hoofdstad Madrid en langs de Middellandse Zee zijn het ergst getroffen. (Analist.be)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend