skip to Main Content
Man krijgt 100.000 euro boete voor het omzagen van een boom nabij Madrid

Man krijgt 100.000 euro boete voor het omzagen van een boom nabij Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een inwoner van de gemeente El Escorial nabij de stad Madrid heeft een boete gekregen voor het zonder toestemming omzagen van een boom. De man zegt dat hij de oude tien meter hoge boom moest omzagen omdat deze ziek was en dreigde om te vallen op zijn woning. De eigenaar van het terrein waarop de boom stond heeft een boete gekregen van maar liefst 100.000 euro.

José Vélez zegt dat hij de oude boom moest omzagen omdat deze vanwege een storm scheef was gaan staan en mede omdat de boom veel dode takken had hij de conclusie had getrokken dat de boom ziek was en elk moment op zijn huis zou kunnen vallen met alle gevolgen van dien. Daarom besloot hij in 2009 eigenhandig de boom om te zagen. Dat werd gezien door twee lokale politieagenten die, naast een bakje koffie te hebben gedronken, met toestemming foto’s maakten van de omgezaagde boom.

Enkele maanden later in 2010 kreeg José Vélez een brief van de gemeente dat hij een boete kon verwachten tussen de 100.000 en 500.000 euro omdat hij zonder toestemming en een vergunning een boom om had gezaagd. In eerste instantie geloofde de man het niet maar na navraag bij de gemeente bleek dat zij doodserieus waren wat betreft de boete.

Na zeven jaar van legale processen en bureaucratische rompslomp heeft de rechter de gemeente, ondanks rapporten van onder andere Seprona dat de boom daadwerkelijk ziek was, in het gelijk gesteld en moet José Vélez 100.000 euro boete betalen voor een zeer ernstig strafbaar feit op de wet van Bescherming uit 2005 ter bevordering van stedelijke bomen van de Comunidad de Madrid.

Sinds twee jaar is José Vélez bezig met het in delen betalen van de torenhoge boete met rente waardoor het totaalbedrag op 140.000 euro komt. Buiten het feit dat de man een depressie nabij is en meer dan 15 kilo van de stress is kwijtgeraakt, heeft hij geen geld meer en is zijn spaargeld op. De kans is dus aanwezig dat hij zijn woning zal kwijtraken waarmee de ellende nog niet voorbij is want de schuld zal waarschijnlijk ook daarna nog blijven bestaan.

Foto: El Mundo

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Terecht dat je niet zomaar elke boom om mag hakken (ze zouden er ook wel eens wat meer mogen planten trouwens) maar wat een belachelijk hoge boete. Zeker in een land waar de salarissen nou niet bepaald hoog liggen. Dit vraagt om een crowdfunding actie voor die arme meneer!!!!!!

 2. Gelukkig is doodstraf reeds afgestraft voor het omhakken van zieke bomen. Natuurlijk zijn bomen heilig in Spanje, de meeste verdorren door droogte en de rest fikt af in bosbranden.

 3. Wij hebben 2 jaar geleden een woning laten bouwen in San Pedro del pinatar en hadden ze de plannen uitgevoerd hoe ze eerst op de plannen stonden stond een boom niet in onze weg om onze auto binnen te zetten maar ze hebben het zwembad de andere kant gezet omdat het beter uitkwam om het water aan te sluiten en hierdoor hebben ze de ingang veranderd en staat er een boom in de weg zodat we niet meer kunnen binnen rijden op onze eigen terras, eigendom. Toen ik aan de aannemer vroeg om de boom weg te doen zei hij ik wil geen 100.00€ boete betalen om een boom om te hakken als jij dat wil betalen ok. De aannemer zei de bomen in Spanje omhakken is heilig schending.
  Zodus moeten we nu maar de auto op straat zetten we hebben geen andere keuze want de gemeente wil hem niet weg doen.

 4. Niemand moet zeuren. Je behoort de wet te kennen . Deze man dacht het zonder kennisgeving te kunnen doen. Wie zich niet aan de regels houd zal op de blaren zitten. Nu naar alle mensen dit bericht sturen. zijn we ook weer klaar met deze discussie. :)))))

  1. Inderdaad maar dit heeft niets met “zeuren” te maken. Wat is het volgende: zelfde boete als men bvb een papiertje op de grond gooit? Je kan een boete geven maar wel met de nodige redelijkheid. Dit is gewoonweg grof, óf: speelt er hier soms nog iets “anders” mee?

 5. Een paar jaar geleden een woning gekocht in Calp met een tuin.Naast ons ligt een stuk grond en die man heeft coniferen tegen de stenen afsluiting staan.Deze staan er 20 cm vanaf.Hij vertikt het deze te snoeien en deze zijn al zeker 7 meter hoog zodat wij totaal geen zicht meer hebben.Kent iemand de regels van bv hoogtes van afsluitingen.

 6. Hier in Spanje mogen ze wel stieren op gruwelijke wijze martelen en vermoorden, ook paarden door het vuur jagen, enz. enz. geen enkel probleem, maar een zieke boom omhakken, tja…..
  wat een onbegrijpelijk gedoe hier, geen zinnig mens zal het hiermee eens zijn. Misschien hoger beroep aantekenen, er zullen toch nog wel een paar redelijke rechters bestaan in Spanje?

 7. Het is in en in triest om een burger zo te pakken, maar daar geilt de overheid op. (excuses voor de woordkeuze). Die arme man zat natuurlijk niet in de politiek anders was hij er veel lichter afgekomen. Een staatsgreepje hier en wat malversaties daar, dan kan je nog rustig wat rondlopen zonder dat een ‘overheid’ ingrijpt. Triest, in en in triest………….

 8. 7 jaar procederen …. voor een boom en 40k verder.. waarom geen nieuwe planten , dit is niet het land van oplossingen aandragen.. maar men geniet ervan om problemen te zoeken, benoemen en ze groter te maken dan ze zijn.. bekrompen en kleinzielig. Ik ben aannemer en we zagen regelmatig bomen om, maar plant daar waar het mogelijk is weer nieuwe op de percelen. En soms is het mogelijk om de bomen te verplaatsen… Maar als de bomen ziek zijn gewoon weer een nieuwe van een paar jaar oud en de natuur is minder geschaad. In onze gemeente Olivella zijn de afgelopen jaren duizenden bomen geveld, voor de papier kartonindustrie, ohh ja ook voor de veiligheid .. de gemeenten zijn hypocriet ..

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken