Man krijgt 100.000 euro boete voor het omzagen van een boom nabij Madrid

Man krijgt 100.000 euro boete voor het omzagen van een boom nabij Madrid

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een inwoner van de gemeente El Escorial nabij de stad Madrid heeft een boete gekregen voor het zonder toestemming omzagen van een boom. De man zegt dat hij de oude tien meter hoge boom moest omzagen omdat deze ziek was en dreigde om te vallen op zijn woning. De eigenaar van het terrein waarop de boom stond heeft een boete gekregen van maar liefst 100.000 euro.

José Vélez zegt dat hij de oude boom moest omzagen omdat deze vanwege een storm scheef was gaan staan en mede omdat de boom veel dode takken had hij de conclusie had getrokken dat de boom ziek was en elk moment op zijn huis zou kunnen vallen met alle gevolgen van dien. Daarom besloot hij in 2009 eigenhandig de boom om te zagen. Dat werd gezien door twee lokale politieagenten die, naast een bakje koffie te hebben gedronken, met toestemming foto’s maakten van de omgezaagde boom.

Enkele maanden later in 2010 kreeg José Vélez een brief van de gemeente dat hij een boete kon verwachten tussen de 100.000 en 500.000 euro omdat hij zonder toestemming en een vergunning een boom om had gezaagd. In eerste instantie geloofde de man het niet maar na navraag bij de gemeente bleek dat zij doodserieus waren wat betreft de boete.

Na zeven jaar van legale processen en bureaucratische rompslomp heeft de rechter de gemeente, ondanks rapporten van onder andere Seprona dat de boom daadwerkelijk ziek was, in het gelijk gesteld en moet José Vélez 100.000 euro boete betalen voor een zeer ernstig strafbaar feit op de wet van Bescherming uit 2005 ter bevordering van stedelijke bomen van de Comunidad de Madrid.

Sinds twee jaar is José Vélez bezig met het in delen betalen van de torenhoge boete met rente waardoor het totaalbedrag op 140.000 euro komt. Buiten het feit dat de man een depressie nabij is en meer dan 15 kilo van de stress is kwijtgeraakt, heeft hij geen geld meer en is zijn spaargeld op. De kans is dus aanwezig dat hij zijn woning zal kwijtraken waarmee de ellende nog niet voorbij is want de schuld zal waarschijnlijk ook daarna nog blijven bestaan.

Foto: El Mundo

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.