menu: rubrieken, zoeken & meer

Alle niet-essentiële reizen vanuit België naar o.a. Spanje verboden tot 1 maart

Alle niet-essentiële reizen vanuit België naar o.a. Spanje verboden tot 1 maart
Beeld: 123rf

Alle niet-essentiële reizen vanuit België naar o.a. Spanje verboden tot 1 maart

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – België heeft op vrijdag besloten dat vanaf woensdag 27 januari en tot zeker 1 maart alle niet-essentiële reizen waaronder dus ook vakanties en tweede woning bezoeken naar Spanje verboden zijn. Het gaat om een tijdelijk verbod op reizen met een recreatief en toeristische karakter. Zomaar reizen naar Spanje zal voor de Belgen tot zeker 1 maart niet meer mogelijk zijn.

Op dit niet-essentiële reisverbod gelden enkele uitzonderingen zoals dwingende gezinsredenen, studiereizen, humanitaire en professionele redenen en in voor bewoners van de grensregio’s maar dus geen vakanties en andere recreatieve en toeristische redenen of familiebezoek in het buitenland.

Belgen die toch besluiten te reizen omdat ze vinden dat er sprake is van een essentiële reis , moeten een zogenaamde ‘verklaring op eer’ invullen. Het gaat om een document dat gelinkt is met de reeds verplichte Passenger Location Form. 

Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk hoe dat document er uit gaat zien en hoe dat ingevuld moet worden. Het document zal digitaal worden aangeboden en gedownload kunnen worden. 

Verder is bekend gemaakt dat er op veel wegen door de politie gecontroleerd gaat worden bij de grenzen wat dus betekent dat ook reizigers met eigen vervoer niet mogen reizen als het geen essentiële reis is. Bij misbruik van de nieuwe reisverboden komen er bestraffingen.