menu: rubrieken, zoeken & meer

Europese binnengrenzen worden voorlopig niet gesloten

Europese binnengrenzen worden voorlopig niet gesloten
Beeld: 123rf

Europese binnengrenzen worden voorlopig niet gesloten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Naast dat tijdens de EU-top werd besloten dat er voorlopig geen EU COVID-free paspoort zal komen maar wellicht wel een Europese medisch certificaat, hebben de EU-leiders ook afgesproken de binnengrenzen binnen de Europese Unie niet te sluiten voor het het personenverkeer en vrachtverkeer. Weliswaar maken de regeringsleiders zich grote zorgen over de opkomst van met name de nieuwe besmettelijke corona-varianten, een sluiting van de binnengrenzen zou fataal zijn de interne markt.

Verschillende landen willen strenge maatregelen nemen en inreisbeperkingen op leggen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen nu dat er steeds meer besmettingen bijkomen in de meeste landen. Maar ondanks deze dreiging zijn de EU-leiders donderdag overeen gekomen dat er geen algemene sluiting komt voor de EU-binnengrenzen.

Voor de duidelijkheid, EU-binnengrenzen zijn die grenzen tussen de verschillende landen die bij de Europese Unie behoren (zoals tussen Nederland met België of Spanje met Frankrijk) terwijl de EU-buitengrenzen de grenzen zijn tussen de Europese Unie lidstaten en landen die buiten de EU vallen (zoals dus nu de EU met het Verenigd Koninkrijk of de EU met de Verenigde Staten).

De regeringsleiders weten dat het wellicht nodig is om reisbeperkingen op te leggen maar die mogen niet ten koste gaan van het vrachtverkeer en inperking van het goederentransport.

LEESTIP:
Er komt geen EU COVID-free paspoort maar wel een EU medisch certificaat

Niet-essentiële reizen

Maar de 27 EU-leiders zijn wel overeengekomen dat er strengere maatregelen moeten komen om het personenvervoer in te perken door o.a. extra maatregelen om niet-essentiële reizen tegen te gaan. Niet-essentiële reizen zijn bijvoorbeeld reizen naar een ander land voor een vakantie of het bezoeken van een tweede woning.

Een algemeen EU-verbod op de niet-essentiële reizen komt er voorlopig niet maar men kan wel steeds meer eisen van de reizigers die ondanks de negatieve reisadviezen toch reizen. 

Zo geldt in veel landen al dat men in thuisquarantaine moet en dat men de negatieve testresultaten van PCR-tests en sneltests moet laten zien om terug te kunnen reizen naar je eigen land of om een ander land binnen te mogen komen.

Naast Nederland, België (in zekere mate), Spanje en Duitsland gaat nu ook Frankrijk dit eisen. In praktisch alle gevallen gaat het over reizen met het vliegtuig, trein, bus of ferry en niet met het eigen vervoer omdat deze laatste groep reizigers moeilijk te controleren zijn.

Er zullen daarnaast beslissingen genomen worden over de mate van de epidemiologische situatie in bepaalde landen en delen daarvan. Het gaat dan om die landen of gebieden die dieprood gekeurd zijn op de kaarten van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding zoals die HIER te zien zijn.