menu: rubrieken, zoeken & meer

Europees digitaal coronacertificaat in Spanje vanaf 1 februari na 270 dagen alleen nog geldig met boosterprik

Europees digitaal coronacertificaat in Spanje vanaf 1 februari na 270 dagen alleen nog geldig met boosterprik
Beeld: 123rf (aangepast)

Europees digitaal coronacertificaat in Spanje vanaf 1 februari na 270 dagen alleen nog geldig met boosterprik

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 februari 2022 geldt dat om met een vaccinatiebewijs naar Spanje te kunnen reizen, de laatste dosis van de volledige vaccinatie minimaal 14 dagen voor vertrek moet zijn gezet. Ook mag de vaccinatie niet meer dan 270 dagen (ongeveer 9 maanden) geleden zijn gegeven. Als de 270 dagen voorbij zijn is aanvullend een boosterprik verplicht en dat moet op het document vermeld staan als 3/3, zo is eind december binnen de Europese Unie afgesproken, iets dat niet alleen geldt voor Spanje maar voor alle 27 EU-landen.

Wie negen maanden (270 dagen) na de laatste vaccinatie nog geen derde prik (of voor mensen die het Janssen-vaccin kregen geen tweede prik) ofwel een herhalingsvaccin of boosterprik heeft gekregen, krijgt geen QR-code meer op basis van vaccinatie. Het is nog wel steeds mogelijk om een internationale QR-code te krijgen op basis van een negatieve coronatest of een herstelbewijs. Heb je na 270 dagen nog geen boosterprik gehad dan moet je een negatieve coronatest uitslag laten zien om Spanje binnen te mogen komen.

De Europese Commissie had eerder een datum van 10 januari voorgesteld maar op 21 december 2021 hebben de 27 EU-lidstaten onderling 1 februari 2022 afgesproken, een datum waardoor de inwoners van de landen genoeg tijd zouden moeten hebben om de boosterprik te halen. Hoe lang een vaccinatiebewijs met boosterprik geldig blijft is nog niet besloten. Verder onderzoek moet eerst uitwijzen wanneer de bescherming na de herhalingsprik weer afneemt. Vanaf 1 februari 2022 geldt het volgende om Spanje binnen te mogen komen met het Europees digitaal coronacertificaat.

Europees digitaal coronacertificaat

Een vaccinatiebewijs: Een bewijs van volledige vaccinatie (EMA of WHO-goedgekeurd 2 doses van de vaccinatie met uitzondering van Janssen, dan is 1 dosis voldoende), waarbij de laatste dosis minimaal 14 dagen en maximaal 270 dagen voor vertrek is gezet. Na 270 dagen moet aangegeven zijn dat je een boosterprik hebt gehad en moet er 3/3 staan op het document (voor een boosterdosis na een primaire vaccinatiereeks van 2 doses) . Als je één dosis hebt ontvangen omdat je bent hersteld van COVID-19 of omdat je het Janssen-vaccin hebt gekregen, krijg je een QR-code waarin staat: 2/1 vaccinaties ontvangen (voor een boosterdosis na een vaccin met 1 dosis of na 1 dosis van een vaccin met 2 doses voor iemand die hersteld is van COVID).

Een herstelbewijs: Als je bent hersteld van COVID-19 dan kun je Spanje inreizen met een herstelbewijs. Dit document moet minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven en maximaal 180 dagen. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Dit moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits. Op het document moet vermeld staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte.

Een testbewijs: Een NAAT(PCR)-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst, of een antigeentest van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Op het mee te nemen certificaat van de negatieve test moet vermeld staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld of voorzien zijn van een officiële vertaling in 1 van deze talen.

Gezondheidsformulieren

Voor Spanje moeten reizigers die met het vliegtuig of de boot reizen voor de reis het ‘Formulario de Control Sanitario’ of in het Engels ‘Health Control Form’ invullen via de speciale website spth.gob.es (let op met zoeken in Google want er zijn diverse nep-sites die geld vragen voor het invullen). Iedereen, ongeacht de leeftijd, moet via de website of smartphone-app SpTh (SpainTravelHealth) voor ANDROID of IPHONES telefoons een QR-code aanmaken die getoond dient te worden voor aanvang van de reis en na aankomst in Spanje. Dit geldt dus niet voor eigen vervoer reizigers die over de weg met bv. de auto of kampeerauto Spanje binnen komen. Meer informatie lees je HIER (Engels) op de officiële SpTH website.

Stap 1: Voordat je op reis gaat maak je het FCS-formulier aan op DEZE website. Dat kan op elk moment voor de reis gebeuren want je kunt in een later tijdstip altijd verder gaan omdat je via e-mail een unieke code ontvangt. Op een bepaald moment moet je de QR-code van het Europees digitaal coronacertificaat inscannen of uploaden in het Spaanse programma en daar kan het nog wel eens mis gaan.

Stap 2: Twee dagen (48 uur) voor vertrek moet je diverse gezondheidsvragen beantwoorden waarna je een QR-code ontvangt die persoonsgebonden is. Dat document wordt verstrekt in PDF via de e-mail of direct op je telefoon als je gebruik maakt van de smartphone-app. Het document met de QR-code mag ook uitgeprint worden al hebben ze dat liever niet. LET OP: elke reiziger krijgt een eigen unieke code, ook minderjarigen.

Stap 3: Voor vertrek wordt (als het goed is) bij het vliegveld in Nederland of België gevraagd om de QR-code te laten zien. Na aankomst in Spanje moet je bij de controlepost de QR-code laten zien die gescand wordt.

NOTA: Mocht er iets niet kloppen in dit artikel of we iets per abuis verkeerd hebben gemeld, laat het ons dan weten via een bericht zodat we dit voor alle lezers kunnen aanpassen. Dat mag ook als je aanvullende informatie hebt.