skip to Main Content

De staatsgreep van 23 februari 1981 is 30 jaar oud (video)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Op 23 februari 1981 vond er in Spanje een mislukte staatsgreep plaats waarbij sommige militaire commandanten en hooggeplaatste Guardia Civil agenten de macht in het land probeerden over te nemen. Een van de meest bekende en geziene episodes van de mislukte staatsgreep was de aanval op het Spaanse Congres van Afgevaardigden waar een groep Guardia Civil agenten onder leiding van luitenant-kolonel Antonio Tejero tijdens de stemming over een kandidaat voor het voorzitterschap in de regering, met geweld de macht probeerden over te nemen.

De mislukte staatsgreep van 1981 is nauw verwant aan de gebeurtenissen rondom de overgang van het dictatorschap van Francisco Franco naar een democratie geregeld via een grondwet. Nadat Franco op 20 november 1975 overleed en Koning Juan Carlos twee dagen later op 22 november 1975 tot Koning werd gekroond, begonnen de problemen in Spanje. Buiten een economische crisis, de moeilijkheden rondom het stichten van een nieuwe territoriale staat, de acties van de Baskische ETA, waren het vooral sectoren binnen het Spaanse leger en de Guardia Civil die weigerden het nieuwe democratische systeem te aanvaarden.

Ook al begonnen de problemen rondom de overgang in Spanje eigenlijk al in 1977, het was niet tot de mislukte staatsgreep van 23 februari 1981 op het Congres van Afgevaardigden wanneer het hoogtepunt wordt bereikt. Op die dag begon rond 18.00 uur de stemming voor de inauguratie van Leopoldo Calvo-Sotelo als nieuwe premier van Spanje. Echter om 18.22 uur, net toen de Socialistische Manuel Nuñez Encarnacion wilde gaan stemmen, kwam er een groep politieagenten van de Guardia Civil bewapend met machinegeweren, het Huis van Afgevaardigden binnen, dit alles onder leiding van luitenant-kolonel Antonio Tejero die zich beroemt maakte door vanaf de tribune te schreeuwen: Quieto todo el mundo! En beval iedereen op de grond te gaan liggen. Als aanwezige militair van de hoogste ranking, was luitenant-generaal Gutierrez Mellado de enige die zich Tejero richtte en hem en de politieagenten beval de wapens neer te leggen. Na een kleine opstoot tussen beide heren richtte Tejero zijn wapen en schoot hij in de lucht, iets wat door diverse agenten met machinegeweren werd gevolgd.

Dit moment werd live opgenomen door Pedro Francisco Martín die op dat moment voor de Spaanse televisie de inauguratie opnam voor de televisie. Hij maakte 30 minuten opnames waardoor de hele wereld de poging tot een staatsgreep op televisie kon bekijken.

Uiteindelijk mislukte de staatsgreep vanwege de weigering van de Spaanse Koning Juan Carlos om mee te werken aan de machtsovername. De Koning werd gesteund door diverse hoge militaire commandanten die er uiteindelijk voor zorgden dat de agenten hun wapens neerlegden den de staatsgreep van 23-F mislukte.

Nieuwe bisoscoopfilm 23-F

Deze week is er een speciale film over de gebeurtenissen op 23 februari 1981 in premiere gegaan. De film heeft de titel 23-F meegekregen en is vanaf nu in de Spaanse bisocopen te zien. Volgens velen erg interessant om te gaan bekijken aangezien de hele mislukte staatsgreep voor Spanje te vergelijken is met de aanslag op president Kennedy in de Verenigde Staten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend