skip to Main Content
Duizenden gepensioneerden bestormen de straat van het Congres in Madrid tijdens demonstratie

Duizenden gepensioneerden bestormen de straat van het Congres in Madrid tijdens demonstratie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze donderdag zijn in heel Spanje maar in het bijzonder de hoofdstad Madrid duizenden gepensioneerden de straten opgegaan uit protest over de hoogte van hun pensioen. De gepensioneerden of pensionistas in het Spaanse, protesteren tegen de minimale verhoging van slechts 0,25% dit jaar en de afgelopen jaren. In Madrid waren er even spannende momenten toen de gepensioneerden erin slaagden waar deelnemers bij andere manifestaties nooit in slaagden om erg dicht bij het Spaanse Congresgebouw te komen waar ze door de politie werden tegengehouden.

Onder het mom “las pensiones de miseria” zijn donderdag in heel Spanje tientallen demonstraties gehouden bestaande uit gepensioneerden. In Madrid deden er zo’n vier tot vijf duizend ouderen mee aan de manifestatie die erg dicht bij het Spaanse Congresgebouw wisten te komen, ook omdat de politie blijkbaar niet verwacht had dat er zoveel deelnemers zouden zijn.

Het is duidelijk dat de gepensioneerden het zat zijn met de minimale verhogingen jaar in jaar uit van slechts 0,25%, het minimale wat de Spaanse regering omhoog moet doen. Volgens de minister Báñez hebben de gepensioneerden op dit moment meer koopkracht dan voor de crisis en voordat de Partido Popular aan de macht kwam. De realiteit is echter geheel anders, aldus de personen die een pensioen ontvangen.

Volgens de gepensioneerden en de vakbonden leven er in Spanje bijna vijf miljoen gepensioneerden op de grens van armoede. Men heeft het gevoel dat ze bestolen, voorgelogen en genegeerd worden met de minimale verhogingen jaar in jaar uit door de Spaanse regering. Deze minimale verhogingen van slechts 0,25% staan niet in verhouding met hoe duur het leven is geworden.

Er werd echter niet alleen in Madrid gedemonstreerd maar ook in Barcelona met enkele honderden personen, Bilbao waar de straten volstonden, Oviedo met zoń 3.000 deelnemers en diverse andere steden in Spanje. De gepensioneerden zijn het zat en als er vanuit de regering niet geluisterd wordt dan zal de “beweging” alleen maar groter worden en er steeds meer protesterende gepensioneerden bij gaan komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Ik vraag me af uit welke spaanse krant u de informatie haalt en/ of vertaald. De cijfers van 3000 of 4000 betogers kloppen helemaal niet, maar waren veel hoger.Dit kan je zelf zien als je de foto`s bekijkt. Maar ja ABC en La Razón en ook el País zijn de officiele media en geven alleen weer wat de PP en Cs uitkomt. Ook op de RTVE, antena 3 en Telecinco is er geen nieuws over deze demonstraties, wordt doodgezwegen.

  1. De link naar het de krant (20 Minutos) staat in het artikel. We waren er zelf niet bij dus moeten we vertrouwen op wat de media schrijft 🙂 “participan en ella entre tres mil y cuatro mil personas, según algunas estimaciones policiales”.

 2. Ls,
  Het pensioen is natuurlijk niet echt mee gegaan met de inflatie de laatste 25 jaar, dat is wel zeker.
  Maar de Globalisering (EU) zorgt er natuurlijk ook voor dat lonen en pensioenen de laatste decennia lelijker getrokken worden.
  Dat gaat zeker ook op voor de gemiddelde arbeider maar ook voor de (AOW) en pensioenen.
  Een huishouden waar nog maar één verdiener is wordt wel lastig zeker met een kind, ook de gepensioneerde komt in diezelfde situatie.
  Er zijn natuurlijk ook meer mensen die ouder worden en zelfstandig willen blijven wonen, dat was vroeger ook niet mogelijk, dan bleef of ging men bij kinderen of kennissen wonen.
  Ook ik ben ouder en realiseer mij dat ik in de toekomst met minder zal moeten leven als ik zelfstandig wil blijven.
  Jongeren die geen binding hebben met de oudere zullen minder bereid zijn te betalen voor de ouderen.
  Zo moeten wij (de ouderen) maar zoeken naar mogelijkheden die maken dat je nog redelijk kunt leven.
  Van de Politiek kunnen wij niets verwachten omdat deze mensen jong zijn en hoog opgeleid en dus geen binding hebben met de oudere mens.
  Misschien is stemmen op een oudere partij nog wat maar zuinigheid zal de toekomst zijn voor ons.
  Saludos, Jan de Bruin.

 3. Geef toe dat wij Nederlanders/Belgen de laatste jaren ook niet verwend zijn met ons pensioen, integendeel. Maar, de uitgangspositie van de Spanjaarden was wel iets slechter. Denk dat wij toch niet te veel moeten klagen (krijg er natuurlijk ook graag wat bij, voor mij wordt het ook duurder).

 4. Spanjaarden krijgen er nog iets bij. Wij Nederlanders krijgen al 10 jaar niets erbij. Bij de pensioenfondsen klotst het geld tegen de plinten maar door de rente die kunstmatig laag gehouden wordt, kan er niet geindexeerdworden. Pensioenfondsen maken rendementen van 7 a 8% dus de “pot” wordt alleen maar voller. De Duits Franse as en zeker het Franse deel wil(len) dat de geldstromen meer gelijk getrokken worden. Dat betekent voor mijn pensioen en dat van alle gepensioneerden dat het geld wat in de pensioenpotten zit verdeeld gaat worden over alle EU landen.
  Ook voor ons is Spanje veel duurder geworden. Neem alleen maar de kosten voor de elektriciteit.
  Ik zou willen dat in Nederland ook de gepensioneerden het Binnenhof bestormden. Ik neem gelijk het vliegtuig om mee te doen.

   1. CLS geeft gewoon zijn mening weer. Deze daarom dom noemen zonder zelf geen enkel onderbouwde mening te geven dát is pas dom!

 5. Goede actie, de Spanjaarden pikken het logischerwijze niet meer.
  Ik woon er zelf ook, als gepensioneerde Nederlander, helaas gebeurt er met mijn Nederlandse pensioen niets. Vandaag bericht van mijn bedrijfspensioen gehad. Dekkingsgraad 106,8% voorheen was dit voldoende de pensioenen aan te passen. Nu al 10 jaar geen aanpassing. Hiervoor woonde ik in Duitsland, de Duitse pensioenen stijgen wel, 5%!

 6. Ik geef de mensen groot gelijk om in protest te gaan, het is overigens overal van het zelfde.
  De heren politici vullen zelf hun zakken, en laat de mensen die het mee opgebracht hebben in de kou staan.
  Ook in Nederland, kleed die oudjes maar uit, die protesteren toch niet.
  En dan vinden ze het vreemd dat de burger niet meer bereikbaar is.

 7. Ach wat jammer nou……………gezien het aantal reacties op dit artikel, zijn de oudjes voor de lezers van ‘Spanje vandaag’ ook helaas afgeschreven.

 8. Uitbuiting is het juiste woord dat het maar eens goed uit de hand gaat lopen.
  Het kan schijnbaar niet anders. De corruptie en het graaien van instanties en overheden dat moet stoppen , andes gaat het goed fout lopen in Spanje en verder.
  Wat helemaal compleet nergens op slaat is het landbeginsel getoetst op Spanje. Het residentschap binnen de EU wat betreft gelijkstelling inkomen / uitkeringen etc. Zeg maar de zogenaamde voordeeltjes de nek om draaien. Zodat het onaantrekkelijk wordt om nog te gaan emigreren voor ouderen naar Spanje e.a. EU landen. Spanje is ook duurder aan het worden. Net als Nederland AOW blijft lager net als pensioenen stijgen niet regelmatig mee en worden meer belast door prijsstijgingen. Dat gaat echt niet lang meer geaccepteerd worden. Wat een belachelijke troep in de EU. Samenwerking laat mij niet in een schater-bui terecht komen. Het is eerder om te huilen.

  Welke doorgeschoten personages verzinnen zoiets. Kunstmatig armoede in stand houden. Wat een kortzichtigheid . Zo wordt het nooit een eenheid . Dus weer afbouw in plaats van een gezonde opbouw . Echt slecht.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken