skip to Main Content
Partido Popular steunt de feministische staking op 8 maart niet in Spanje

Partido Popular steunt de feministische staking op 8 maart niet in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op 8 maart is het de Internationale dag van de Vrouw en daar wil men in Spanje bij stil staan door een staking van alle vrouwen die werken, de zogenaamde 8-M staking (huelga). De conservatieve partij Partido Popular (PP) steunt, in tegenstelling tot alle andere politieke partijen, deze staking niet omdat zij deze zien als een confrontatie tussen vrouwen en mannen en deze bestempelen als elitair, niet-ondersteunend en onverantwoord.

Volgens de PP is er op dit moment geen probleem van erkenning van de rechten voor de vrouw al erkennen ze dat er op dit moment een ongelijkheid is op de werkplek tussen vrouwen en mannen. De PP meent dat een gelijkheid alleen gerealiseerd kan worden door “eenheid” van mannen en vrouwen. Daarnaast vindt de partij dat de staking elitair en niet-ondersteunend is en alleen geldt voor vrouwen met een baan die het zich kunnen veroorloven om te staken en niet de twee miljoen vrouwen die werkloos zijn of die zelfstandig een bedrijf hebben en niet zomaar een dag niet kunnen gaan werken.

De andere politieke partijen waaronder de grootste PSOE, Ciudadanos en Unidos-Podemos bekritiseren de PP-partij omdat ze nu eigenlijk aangeven dat ze de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen niet erkennen of gewoon de andere kant op kijken.

De PP meent daarnaast dat dankzij de inspanningen van de Spaanse regering de loonkloof tussen vrouwen en mannen de laatste jaren steeds minder is geworden. De realiteit is echter dat vrouwen voor dezelfde soort werkzaamheden over het algemeen veel minder verdienen dan de mannen. Vrouwen verdienen daardoor (over het algemeen) jaarlijks zo’n 6.000 euro minder waardoor bedrijven jaarlijks weer ruim 42 miljard euro besparen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Eehh, gaat het bij stakingen normaal niet om een geschil tussen werkgevers en werknemers? Of andere CAO kwesties?
  Ik vraag me af of een staking als deze onder het stakingsrecht valt?
  Los even van de discussie die de politiek er van maakt, gaat het volgens mij op de internationale dag van de vrouw niet alleen maar over ongelijkheid in salaris of andere werk omstandigheden.

  Maar als je dus als gelijke gezien wilt worden, zou je dan niet een algemene staking moeten organiseren dus voor mannen en vrouwen? En inderdaad de vrouwen die geen werk hebben of zelfstandig werken, die vallen dus buiten de boot?
  So much voor eenheid onder de vrouwen dan dus?

  Ik maak me veel drukker over de cijfers die ook deze week weer te lezen waren over hoeveel vrouwen mishandeld worden in hun relatie, zowel fysiek als seksueel, die cijfers zijn echt schokkend, die hele discussie die mis ik hier in, wat volgens mij toch echt iets is om op die dag onder de aandacht te brengen.

  Dat hele MeToo gebeuren is een begin, maar kennelijk vooral bedoeld voor de meer bekende mensen op deze aarde, laten ze als ze gaan staken naast aandacht te vragen voor de werk gerelateerde zaken, ook AUB aandacht vragen voor de gewone vrouw die wellicht niet de kans heeft om zich via het internet te melden en steun krijgt! Want dat verdient iedere vrouw, de steun van anderen op het moment dat ze mishandeld of misbruikt zijn geweest!

  1. Juan74, mee eens. Misschien is dat ook wel de reden waarom de PP de staking niet steunt, er is te veel aan de hand waar ze niets aan gedaan hebben. Vergeet niet waar de wortels van de PP liggen …

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken