skip to Main Content
Spaans aanhoudingsbevel uitgeschreven voor naar Zwitserland gevluchte Anna Gabriel

Spaans aanhoudingsbevel uitgeschreven voor naar Zwitserland gevluchte Anna Gabriel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Rechter Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof heeft een Spaans aanhoudingsbevel uitgeschreven voor de ex-woordvoerster van de CUP-partij en naar Zwitserland gevluchte Anna Gabriel. De Openbare Aanklager wilde een internationaal aanhoudingsbevel maar dat heeft de rechter niet gedaan omdat Zwitserland niet van plan is om de gevluchte politicus uit te leveren aan Spanje. Gabriel had vanwege haar betrokkenheid bij het Catalaanse afscheidingsconflict op woensdagochtend 9.30 uur voor de rechter moeten verschijnen maar koos ervoor om te vluchten voor de Spaanse justitie.

Rechter Llarena heeft zich (uiteraard) gehouden aan de wet en heeft het proces van aanhouding in werking gezet. Dat wil zeggen, Anna Gabriel is niet komen opdagen voor haar verklaring voor de rechter, gepland om 9.30 uur woensdagochtend. Daarom treden artikelen 486 en 487 van de Enjuiciamiento Criminal wet in werking. In deze wetten staat wat een rechter moet doen als iemand niet komt opdagen als dat verplicht is. Dit is pas de eerste stap want er is ook al contact geweest tussen de Spaanse en Zwitserse politie. Een Europees arrestatiebevel heeft geen zin en internationaal is ook lastiger want Zwitserland heeft andere wetten en levert alleen iemand uit als hetgeen waarvan die persoon beschuldigd wordt ook strafbaar is in Zwitserland.

Zes vluchtelingen

Spanje heeft dus nu op dit moment zes Catalanen die op de vlucht zijn voor de Spaanse justitie, zes personen die het niet aandurven om op te komen voor hun genomen beslissingen en acties omdat ze menen dat ze in Spanje geen eerlijk proces zullen krijgen. Toen de betrokken personen hun beslissingen namen wisten ze dat dit tegen de wet was en wisten ze ook wat de gevolgen zouden zijn. Het gaat om de naar België gevluchte Carles Puigdemont, Antonio Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret en Clara Ponsatí en de naar Zwitserland gevluchte Anna Gabriel. Ze hebben allemaal gekozen voor een vrijwillige vorm van ballingschap.

Duur nieuw leven

Anna Gabriel wil een nieuw leven opbouwen in Zwitserland, net zoals Carles Puigdemont en collega’s in België. Gabriel heeft in interviews al aangegeven dat ze de draad van haar academische carrière weer wil oppakken in Zwitserland en als dat niet lukt denkt ze erover om politiek asiel te vragen. Zwitserland is echter niet het goedkoopste land om naar te vluchten en de vraag is hoe ze haar verblijf kan betalen in Zwitserland. Volgens haar eigen verklaring heeft ze 36.363 euro op haar bankrekening staan en verdiende ze in 2016 als CUP parlementariër in het Catalaanse Parlement 73.144 waarvan ze een groot deel schonk aan haar oude politieke formatie en zelf zo’n 1.400 euro per maand overhield.

CUP steun

Hoe gaat Anna Gabriel haar verblijf dus betalen in het duurste land binnen Europa? Daar heeft haar CUP partij wel een oplossing voor. De CUP, een antisysteem en antikapitalistische politieke formatie, heeft een speciale website geopend waar de leden van de partij bedragen tussen de 1 en 10.000 euro kunnen doneren, geld waarmee het luxe verblijf in Zwitserland van hun ex-woordvoerster betaald kan worden. Daarnaast wil de CUP speciale concerten gaan organiseren om zo geld in te zamelen. De CUP is dus op zoek naar een gedeelde en collectieve oplossing waarbij ze vertrouwen op het geld van de leden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 23 reacties
 1. mijn reactie is dat ze in een ander half jaar van het pensoen van me overleden vrouw van 667 ero er 467 van af heeben gehaalt ik betaalt al pensoen belasting weet uw wat de limiet is wat ze van je a.o.w van nederland hieer moed betaalen dank uw voor uw aan dacht

 2. Europa is groot genoeg ( te groot ) met heel veel zakken vullers.
  Deze dame zal wel een uitgever zoeken, en dan een boek uitbrengen.
  Het is te gek voor woorden een land op zijn kop zetten, en vluchten.
  Politici zonder ruggengraat.

 3. De meeste mensen willen een groot Europa en dan zijn er mensen die dat niet willen en zich niets van de grondwet aantrekken en dan komt het tot conflictsituaties.

  1. ik denk dat zij ook een groot Europa wil alleen niet als deel van de dictatuur Spanje!

   1. Flikker nu toch eens op met Spanje een dictatuur te noemen!
    Kijk wat de Separatisten doen al jaren man, Nazi´s zijn het, zelfde boekje andere schrijver.

    We leven hier in een vrije democratie met meer vrijheden dan bij de Vlamingen of de Nederlanders!

   2. Eh, nee Olivier. De CUP wil Catalonië van de wereld afzonderen, dat houdt ook Europa in. Zoek het programma van de CUP maar op op het internet. De CUP is anti-europa, daar lopen ze niet mee te koop maar ze steken het ook niet onder stoelen of banken.

 4. Conform haar idealen zou ze natuurlijk ergens in Zwitserland als kraker in het huis van een ander moeten intrekken, wellicht ergens een verlaten skihutje of zo, dan kan ze ook 75% van haar salaris blijven “afdragen”. Iets wat ze nu natúúrlijk niet kan, want nu wil ze naast haar salaris ook méér geld om een luxe verblijf in een dure stad te bekostigen.

  Tsja, de antikapitalisten van tegenwoordig…

 5. Toen het huidige Nederland zich onafhankelijk verklaarde van Spanje was dat ongrondwettelijk! Toen het huidige België zich afsplitste van wat nu Nederland heet, was dat strijdig met de grondwet!
  Juist van inwoners van de Lage Landen zou je in deze discussie iets meer nuance mogen verwachten.

  1. Goed dat je het zegt. Hebben ze in België een eigen land is het nóg niet genoeg, nu moet het geen land maar een landje worden: Vlaanderen. En daarna? Weer opsplitsen? Waar houdt het op?

  2. Bij mijn weten had Spanje geen grondwet toen Nederland zich afscheidde van Spanje. Idem dito voor Belgie. Bij de onafhankelijkheid was Belgie het tweede land na de VS met een grondwet

   1. Zo is het Chris!
    De beste man die deze opmerkingen maakt, vergeet ook nog 1 ding, Nederland was gedwongen om bij Spanje te horen door dat de Spanjaarden de boel via een oorlog veroverden. Kennelijk heeft de man ook nog niet gehoord van de 80-jarige oorlog die gevoerd werd om Nederland weer Nederland te laten zijn!
    Een grondwet was er helemaal nog niet. Dit noemen we geschiedenis vervalsen en misbruiken om een gelijk te halen. Exact wat de Separatisten ook doen.
    De Catalanen zijn een onderdeel van Spanje en zijn niet veroverd en worden ook niet onderdrukt. Er is geen inquisitie zoals de Spanjaarden wel hadden in Nederland.
    Dus zoals de redactie hieronder ook terecht zegt, beetje flauw om dat er bij te halen, ook nog eens omdat het totaal niet te vergelijken zaken zijn.
    En de meeste mensen die zich hier mengen zijn geen inwoners van de Lage Landen maar inwoners van Spanje! Dat vergeet de beste man ook maar even gemakshalve, dus volgens mij hebben we alle recht om ons in de discussie te mengen zoals we doen!

  3. Dat waren natuurlijk heel andere tijden toen er nog niet eens een grondwet was volgens mij. Erg simpel om zo ver terug te gaan in de tijd, een tijd die niets maar dan helemaal niets met de huidige tijd te maken heeft. De Catalanen hebben niets maar dan ook niets te klagen. Rijkste regio, ontzettend veel vrijheden en ze willen alleen maar meer en meer. Daarnaast denken ze ook nog eens egoistisch want precies dankzij de democratie en de vrijheid die ze hebben gekregen 40 jaar geleden met de ondertekening van de spaanse grondwet zijn ze zober gekomen. (uiteraard niet alle catalanen maar de separatisten, gemakshalve catalanen geschreven)

 6. Heel goed dat ze daar wil blijven, vanaf nu is het dan het probleem van de Zwitsers, wie volgt?
  Wel een laffe daad, grote bek altijd, overal tegen aan trappen maar als puntje bij paaltje komt, dan als een laffe hond van het toneel verdwijnen.
  Als de hele pers die dame nu gewoon links laat liggen in haar geval extreem links, laat liggen, dan is het snel gedaan met de aandacht en kunnen we overgaan tot serieuze zaken en weer gaan opbouwen wat dit geboefte mede heeft afgebroken.

   1. Wie heeft het hier over de PP negativo??
    Sjonge jonge, volgens mij heeft de PP wel de puinhopen van de crisis en de PSOE opgeruimd? Dat ze nu nieuwe gezichten en mensen nodig hebben is een gegeven, maar altijd maar naar 1 partij wijzen is zo makkelijk.
    Hoe ga jij de zaken dan aanpakken?? Trappen is 1, oplossen is 2 heh.

    1. Juan,
     Alle problemen die er nu zijn met Catalonië en binnenkort met andere provincies, zijn op de rekening te schrijven van de PP en ook op die barbaarse Rajoy. Die denkt dat hij FRANCO is en kan reageren zoals die deed ttz. alleen heerser. Maar dat hij beter is zijn eigen partij uitmest ( inclusief hijzelf ) met al die corruptie schandalen.

     1. TeamIndeps ten tijde van Pujol de grootste fraudeur ooit in Spanje heeft in ’78 en begin ’80 (vorige eeuw) 2x het aanbod van de Spaanse Staat voor financieel onafhankelijkheid afgeslagen, men wil geen verantwoordelijkheid nemen, maar lekker aan de borstvoeding van madre España lurken!

     2. Ja, kijk maar eens naar de corrupte boel in Barcelona : veroordelingen door Catalaanse rechters!! Spijtig dat bepaalde mensen aan selectief geheugenverlies lijden……Eerst voor eigen deur vegen hé!!

     3. En daar is de zielige Franco kaart weer….vermoeiend….en het zijn altijd Vlamingen die zulke opmerkingen maken, beetje jammer.
      Corruptie….juist Cooper, je zegt het goed en Dumont ook.
      Feiten kennis dames en heren.

     4. Sorry Juan74, niet alle Vlamingen maken zulke opmerkingen. En inderdaad zeer vermoeiend dat er steeds Franco te pas maar vooral te onpas wordt bijgehaald

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken