skip to Main Content
Spaanse Congres keurt plannen goed om wilde dieren op de weg te beschermen

Spaanse Congres keurt plannen goed om wilde dieren op de weg te beschermen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Commissie voor Verkeersveiligheid en Duurzame Mobiliteit van het Spaanse Congres van Afgevaardigden heeft er bij de regering op aangedrongen plaatsen langs wegen te detecteren waar men maatregelen dient te nemen om zowel weggebruikers alsook de dieren te beschermen. Het initiatief komt van de partij Unidos-Podemos die een bepaalde infrastructuur langs de wegen wil hebben om ernstige verkeersongevallen te voorkomen.

De Commissie wil dat er binnen 12 maanden tijd een lijst komt met daarop de zogenaamde zwarte plaatsen (puntos negros), die wegen waar veel ongevallen voorkomen waar wilde dieren zoals herten, zwijnen en lynxen bij betrokken zijn. De leden van de speciale Comisión de Seguridad Vial y Movilidad Sostenible hebben de plannen (niet wetten) aangenomen om zowel de dieren alsook de mensen te beschermen.

Zo denkt men aan het plaatsen van zogenaamde ecotunnels en bruggen of ecoducten zoals die ook te zien zijn in Nederland en België waarover de wilde dieren veilig van de ene kant naar de andere kant van de weg kunnen gaan. Deze zijn op dit moment in Spanje niet zo heel veel (zeg maar niet) te zien maar als het aan diverse politici ligt moeten er daar dus meer van gaan komen bij de Spaanse wegen waar veel wilde dieren te zien zijn en waar regelmatig aanrijdingen voorkomen.

Er komen de laatste jaren steeds meer aanrijdingen voor met alle gevolgen van dien voor de betrokken personen en dieren. Het gaat dan vaak om herten, wilde zwijnen die op zoek zijn naar voedsel en op diverse plaatsen in het land lynxen.

Met name bij die laatste groep dieren is het aantal aanrijdingen flink toegenomen wat dramatische gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van de Iberische lynx. Terwijl het aantal doodgereden lynxen in 2016 nog 15 was, steeg dat naar 21 in 2017 en zijn er ook dit jaar alweer 6 lynxen om het leven gekomen na een aanrijding.

Foto: Ecoduct in Sevilla

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ecoducten wel mooi, alleen vaak staan de jagers aan de ene kant om de dieren af te schieten. Makkelijke prooi. :-((((

  2. Ik rij er toch wel regelmatig onder, alleen ze zijn niet makkelijk van een gewone brug te onderscheiden. Op ” wcproject . eu ” kun je ze zien. 2 in België, 12 in Nederland en een stuk of 35 in Spanje. Het valt dus best mee.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken