Spaanse Congres keurt plannen goed om wilde dieren op de weg te beschermen

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Spaanse Congres keurt plannen goed om wilde dieren op de weg te beschermen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Commissie voor Verkeersveiligheid en Duurzame Mobiliteit van het Spaanse Congres van Afgevaardigden heeft er bij de regering op aangedrongen plaatsen langs wegen te detecteren waar men maatregelen dient te nemen om zowel weggebruikers alsook de dieren te beschermen. Het initiatief komt van de partij Unidos-Podemos die een bepaalde infrastructuur langs de wegen wil hebben om ernstige verkeersongevallen te voorkomen.

De Commissie wil dat er binnen 12 maanden tijd een lijst komt met daarop de zogenaamde zwarte plaatsen (puntos negros), die wegen waar veel ongevallen voorkomen waar wilde dieren zoals herten, zwijnen en lynxen bij betrokken zijn. De leden van de speciale Comisión de Seguridad Vial y Movilidad Sostenible hebben de plannen (niet wetten) aangenomen om zowel de dieren alsook de mensen te beschermen.

Zo denkt men aan het plaatsen van zogenaamde ecotunnels en bruggen of ecoducten zoals die ook te zien zijn in Nederland en België waarover de wilde dieren veilig van de ene kant naar de andere kant van de weg kunnen gaan. Deze zijn op dit moment in Spanje niet zo heel veel (zeg maar niet) te zien maar als het aan diverse politici ligt moeten er daar dus meer van gaan komen bij de Spaanse wegen waar veel wilde dieren te zien zijn en waar regelmatig aanrijdingen voorkomen.

Er komen de laatste jaren steeds meer aanrijdingen voor met alle gevolgen van dien voor de betrokken personen en dieren. Het gaat dan vaak om herten, wilde zwijnen die op zoek zijn naar voedsel en op diverse plaatsen in het land lynxen.

Met name bij die laatste groep dieren is het aantal aanrijdingen flink toegenomen wat dramatische gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van de Iberische lynx. Terwijl het aantal doodgereden lynxen in 2016 nog 15 was, steeg dat naar 21 in 2017 en zijn er ook dit jaar alweer 6 lynxen om het leven gekomen na een aanrijding.

Foto: Ecoduct in Sevilla

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.