skip to Main Content
Ambtenaren Spanje willen vervroegd pensioen om de jeugd een kans te geven
Archieffoto

Ambtenaren Spanje willen vervroegd pensioen om de jeugd een kans te geven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als het aan de ambtenaren in Spanje ligt gaan ze met 61 jaar met vervroegd pensioen. Op die manier komen er banen vrij voor de jeugd. 70% van de ambtenaren in Spanje is ouder dan 50 jaar en bijna 17% is ouder dan 60 jaar. De gemiddelde leeftijd bij de ambtenaren in Spanje is 57 jaar.

Om een verjonging bij de ambtenaren te bewerkstelligen is een vergaande verandering nodig in het systeem van het pre-pensioen. Zo zouden de ambtenaren eerder vrijwillig met pensioen moeten kunnen gaan om plaats te maken voor jongeren die hun werkzaamheden kunnen overnemen, aldus diverse vakbonden.

In sommige autonome regio’s wordt er al een systeem toegepast waarbij regionale ambtenaren gedeeltelijk vervroegd met pensioen kunnen. Een van de leeftijden die genoemd wordt is 61 jaar en 8 maanden om kans te maken op vervroegd pensioen. Aangezien 17% van de ambtenaren ouder is dan 60 jaar zou dat inhouden dat er veel banen vrijkomen voor jongere werkers.

Vanaf 61 jaar en 8 maanden kan 25% van de werktijd gekort worden gedurende vier jaar of 50% gedurende twee jaar. Dat houdt in dat men dan met 64 of 63 jaar met vervroegd pensioen zou kunnen gaan.

Politie

De lokale politie (Policia Local) agenten hebben reeds met succes een vervroegd pensioen ingevoerd, net zoals bij de Nationale politie (Policia Nacional) en de brandweer (Bomberos) op 59-jarige leeftijd. Er zijn in Spanje 70.000 lokale politieagenten waarvan er 3.000 ouder zijn dan 60 jaar en 4.000 een leeftijd hebben tussen de 55 en 60 jaar.

Ziekenzorg

Net zoals bij de lokale politie is er een vervroegd pensioen systeem in de ziekenzorg in Spanje. Daar is het mogelijk om met vervroegd pensioen te gaan op 60-jarige leeftijd als men 25 jaar gewerkt heeft. Datzelfde geldt ook voor andere ambtenaren functies waar het werk hard en moeilijk kan zijn zoals het leger of andere veiligheidsdiensten.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hoeveel ambtenaren heeft Spanje[/su_note]

Ambtenaren

Het precieze aantal ambtenaren in Spanje is moeilijk te geven want de diverse overheidsorganen hebben geen onderlinge verbindingen wat betreft werknemers. Bij een recent onderzoek (Encuesta de Población Activa) bleek echter dat er in Spanje  3.105.800 ambtenaren werken terwijl er in het Registro Central de Personal de las Administraciones 550.000 minder ambtenaren geregistreerd staan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 32 reacties
 1. Ik snap pedro voor een groot gedeelte .
  Maar ik vraag me ook af of het niet een mentaliteit kwestie is .
  Heel veel van mijn vrienden gaan niet met plezier naar hun werk .
  Dit om verschillende redenen oa lage lonen
  Dus zetten ze zich minder in voor hun baas .
  Deze zelfde baas moet wel hun salaris betalen en als het minder goed gaat met het bedrijf omdat de werknemer niet echt zijn best doet dan loopt het sowieso scheef.
  Ik zie hier ook de baas is de baas en het personeel loopt als makke schapen achter hem aan .
  Eigen initiatief wordt ook niet op prijs gesteld heb ik het idee .
  Als ik dit ook aan mijn vrienden vraag krijg ik het antwoord “waarom zou ik dat doen”
  Dus er is nog heel wat te verbeteren hier geloof ik

  1. Her artikel gaat om ambtenaren, die in Spanje heel andere werkomstandigheden genieten dan bij het Spaanse bedrijfsleven.
   Bij het Spaanse bedrijfsleven ken ik maar weinig goede managers, weliswaar experts in hun sector, maar slechte schapenhoeders met 0 benul hoe je samen de kar moet trekken.

 2. Er zijn hier een aantal reacties te lezen die alleen hun eigen leef stulpje met of zonder ondernemerschap naar voren schuiven en verder laat men het maar zo, zoals het is. Iedereen weet dat o.a. in Spanje het politieke mechaniek rammelt en knarst aan alle kanten. Hoog tijd voor een radicale bezem er doorheen te halen. Dat ambtenaren en ook verder werknemers die op leeftijd zijn. Voelen en merken dat de boel vast gaat lopen. Een verlies van kennis en ervaring op vele werkplekken. De combinatie vakman / leerling met of zonder bedrijfs-scholing stagneert al jaren. Logisch dat er een tekort is en vergrijzing bevordert..! Landen waar het alleen om eigen belangen gaat krijgen de rekening op hun politieke bord. Geen vaste banen , onderbetaling van lonen , sociaal geen vangnet voor mensen die hulp nodig hebben . Regeringen die geen aandacht schenken aan hun eigen bevolking vallen om als kaartenhuizen. Lering trekken uit ervaring schijnt voor politici niet belangrijk te zijn. Men wil niet omdraaien en erkennen dat zij die recent regeren slecht zijn en obstakels zijn voor positieve vooruitgang. De keiharde waarheid ! Alleen hangen aan toerisme is niet echt bijdehand. De zon schijnt niet voor iedereen in Spanje. Armoede , werkloosheid , schulden , enz. De ogen dicht houden en wegkijken geven geen oplossing.! Ik heb genoeg ellende gezien van dichtbij ook in Spanje en in andere landen. De top / elite e.d. hebben geen binding met burgers die de dupe zijn geworden . De banken plunderen en gebruiken hun macht om verder te domineren. Al vele jaren helaas de waarheid. De macht naar meer geld , goud , bouwgrond/ beheersing .En houdt de touwtjes in handen.! De EU doet ook mee met het trek aan het touw spelletje. De corrupte maatpakken onderling zorgen goed voor zichzelf en laten anderen lijden tot het einde. Gij slaaf werk tot aan uw dood. Rijkdom is voor ons en niet voor u ! Het door-gedraaide gekken kabinet moet hoe dan ook blijven bestaan. Dat heet onderdrukking. Wat een verspilling .! Vertrouwen in politiek hebben is als benzine op het vuur gooien. Ik ben er klaar mee wat ik ook elke keer schrijf

 3. Lieve mensen willen jullie niet allemaal negatief reageren, want er zijn namelijk een paar mensen die hier nog met hun roze bril opzitten .
  Deze mensen willen dat je verwijdert wordt van deze site omdat je een heel ander Spanje ziet dan het kleine wereldje waarin zij vertoeven.
  Deze gepensioneerde mensen mogen wel reageren op mijn reactie en komen met vragen hoe ik allemaal volgens hun bij deze onzin kom.
  Nu ik hier en daar wat uitleg heb gegeven hoor ik niets meer van ze .
  Jammer was sportief geweest als ze hadden gezegt ;Sorrie dat we je jou reactie bekritiseerd hebben maar dit wisten we allemaal niet.
  Maar gelukkig voor mij zie ik hier meer reacties van mensen die hier (hopelijk voor hun) met plezier wonen maar die roze bril ook af gezet hebben .
  Wij zijn hier met kleine kinderen komen wonen en hebben daardoor gezien wat er in die leuke (dachten wij) kleine dorpjes eigenlijk allemaal gebeurt.
  Voor de jeugd word niet gedaan dus trekken weg .
  Spaanse families die elkaar niet uit kunnen staan en maar roddelen over elkaar.
  2 x andere burgemeester verkozen hier.
  Hoe mensen kunnen veranderen ongelooflijk
  Gaan gewoon naast hun schoenen lopen en je moet op hun stemmen anders ben je vuilnis voor ze.
  Dat de burgervader hier voor al zijn burgers er moet zijn daar hebben ze nog niet van gehoord
  Dus weg met die kleine gemeentehuisjes.
  Scheelt allemaal gemeenschapsgeld.
  Als mijn verhaal hier ten einde loopt ga ik een boek schrijven wat ons hier allemaal is overkomen en dat mensen 2x na moeten gaan denken wat ze hier willen gaan doen .
  In Nederland heb je hoop papier werk nodig nou hier 4x zoveel en wie betaald deze Burocratie?
  Dan heb ik het nog niet een over hoelang het duurt
  Ik zeg het nogmaals Spanje leuk land voor als je gepensioneerd bent of vakantie gaat vieren .
  Ik had een Engelse buurman en die zei tegen mij “Spain i’ts make you or i’ts breaks you”
  Moest er toen hard om lachen maar uiteindelijk snap ik hem nu wel.

  1. Het is toch wel een gedoe met u. Hier deugt dus niets. Lange verhalen (stikt van de spelvouden en wil nog een boek schreiven ook), alles anoniem en niets is benoemd. Waar gaat dit over? Waarom is hij/zij hier in Spanje, sterker nog, waarom gaat ze niet terug naar Nederland?

   1. Ik heb me maar ook een naam gegeven want dat zegt jou waarschijnlijk meer dan “anoniem”.
    Waarschijnlijk is lezen niet je sterkste vak en je in iemand anders verplaatsen al helemaal niet .
    Maar goed bij deze nogmaals ik heb op een aantal van jou vragen gewoon geantwoord maar misschien komt het niet helemaal binnen?
    Wat ik wel zie dat “ik” geen antwoorden op mijn vragen krijg misschien moet je daar eerst mee beginnen voordat je over spelfouten enz gaat beginnen .
    Over een boek schrijven daar zijn bedrijven voor die dat voor je doen (in Nederland he) dan hoef je alleen tekst aan te leveren .
    Maar laat me raden (jou eigen tekst) zit jij lekker op een urbanisatie veilig te zijn
    En weet je niet wat er om je heen gebeurt.
    Prima niks mis mee ,perfect als je zo je laatste jaartjes kan slijten maar zet die roze zonnebril af man .
    Dan kan je veel meer zien dan nu en of het allemaal rozengeur en maneschijn is …..
    Mocht je het dan nog niet zien tja moeten wij dan nog verder discuseren ?
    Maar nogmaals lees mijn berichten door krijg je al de antwoorden op jou vragen aan mij .
    Nu alleen andersom nog

    1. Galvez heeft gereageerd en wel op uw eerste klaagzang; ter herinnering:
     1. “Het is gewoon schrijnend hoeveel van die ambtenaren er in Spanje zitten” vertel, je hebt vast een bron Je weet ook zeker wie de grootste werkgever is in Nederland? just ja, die…..
     2. “Ze kunnen makkelijk met 2/3 minder van die gasten” U bent deskundig, u heeft onderzocht hoe en waarom; u kunt dit vast toelichten…
     3.”Maar ja zolang de dorpjes met 1000 inwoners nog een eigen gemeentehuis hebben wordt het niks daar” Ik woon in zo’n dorp 600 inwoners, wij kiezen hier de gemeenteraad, bestuur en burgemeester! Die kunnen we rechtstreeks aanspreken en zo werkt het echt. Lukt dan in NL wel? Dacht het niet.
     4.”Jammer dat Europa hier niets tegen kan doen” GELUKKIG kan dat ondemocratische niet gekozen “bestuur, organisatie of benoem het maar” hier niets aan doen, hopelijk blijft dat zo…..
     Wat als U de resterende “tonnen”, die heeft u toch, eens in een koffertje pakt, en verdwijnt uit dit nare verschrikkelijke Spanje…

     1. Nogmaals de vraag je bent gepensioneerd en zit lekker te genieten van je pensioen? Ja of nee
      Zo ja dan weet ik genoeg en nogmaals geniet ervan het is je gegund.
      Zo nee dan moeten wij eens om de tafel gaan zitten denk ik onder het genot van wijn,bier,thee of koffie .
      Dan zal ik eens haarfijn jou vertellen waar je hier allemaal tegen aan (kan) lopen.
      Maar dan zou ik het ook sportief vinden dat als ik je deze info geef dat je je excuus zou aanbieden .
      Ook heb ik gezegt zodra het 1 en ander opgelost is dat ik weer terug ga dus wees daar maar niet bang voor .
      Heel misschien koop ik nog wel een huisje voor mijn oude dag hier aangezien ik straks iets van 25% over de winst van mijn huis af moet dragen of binnen een jaar wat terug moet kopen
      Daar twijfel ik nog even over

     2. Cedula aanvragen duurt 5 jaar voor Je hem hebt en niet alleen bij mij.
      Als je een vergunning die ik nodig had aanvraagt en na 4 jaar nog niks hebt en je informeert er naar moet je vooral geen druk neerleggen .
      Iemand die voor mij de papieren moest regelen kon toevallig mensen die de aanvraag moest goed keuren en die zei mij letterlijk “Als er niet genoeg werk op hun bureau ligt zijn ze bang om ontslagen te worden “dus minimaal halveren die gasten.
      Burgemeester aanspreken in Nederland aanspreken heb ik op geantwoord maar waarschijnlijk heb jij een bron dat dat niet kan
      Duidelijker nu voor je

     3. Cedula aanvragen duurt 5 jaar voor Je hem hebt en niet alleen bij mij.
      Als je een vergunning die ik nodig had aanvraagt en na 4 jaar nog niks hebt en je informeert er naar moet je vooral geen druk neerleggen .
      Iemand die voor mij de papieren moest regelen kon toevallig mensen die de aanvraag moest goed keuren en die zei mij letterlijk “Als er niet genoeg werk op hun bureau ligt zijn ze bang om ontslagen te worden “dus doen ze geen flinker beste is minimaal halveren die gasten.
      Burgemeester aanspreken in Nederland aanspreken heb ik op geantwoord maar waarschijnlijk heb jij dat niet gelezen
      Duidelijker nu voor je

 4. Ben ook ambtenaar geweest in België. Op 60 gepensioneerd. Wel aan het werk sinds mijn 17de. Nu studeren de jongeren ,blijven zitten,veranderen van richting om toch maar zoveel mogelijk van het studentenleventje te genieten. En dan klagen dat ze langer moeten werken. Ik denk wel dat ik een rustpensioen verdiend heb na 45 jaar onafgebroken werk. Ik geniet nu van de Spaanse rust en zon

 5. Amtenaren willen nu nog even snel vroeg met pensioen omdat het potje bijna leeg is niet om de jeugd een kans te geven. Het is dit weekend onder de ouderen behoorlijk gespreks stof en velen niet amtenaren zeggen dan ook dat ze het willen omdat de pot bijna leeg is. Nog even vangen voor het niet meer kan of voordat de uitkering enorm wordt gekort. De jeugd mag de klappen opvangen.

  1. De jeugd heeft hier geen toekomst die zijn hun heil al ergens anders aan het zoeken .
   Ben benieuwd hoe ze dit willen gaan oplossen en vooral wie het gaan betalen
   U en ik ?

 6. Eigenlijk bedoelen de ambtenaren dat ze het leuk zouden vinden dat ze kunnen luieren en rentenieren op kosten van de jongeren. Een pensioen is bedoeld voor diegenen die niet meer KUNNEN, maar niet voor diegenen die niet meer WILLEN werken.
  Rekening houdend met de positieve evolutie in de gezondheidstoestand van de mensen en de hogere levensverwachtingen zou ik het logisch vinden dat men nu langer werkt ipv vroeger op pensioen te gaan.
  Vervroegd pensioen is iets voor zieken en gehandicapten, maar als het voor iedereen toegelaten is heb je wel gelijk dat je er gebruik van maakt.

 7. hahaha altruisten? Vier jaar vroeger op pensioen om de jeugd binnen te laten. Of misschien ook om vier jaar vroeger te stoppen daar waar de hele sociale zekerheid onder druk staat. Beter nog 4 jaar alles in het werk stellen om enthusiast de jeugd te ondersteunen en zelfzekerheid te geven om pro-actief hun eigen dromen om te zetten in start-ups ed. Dat pas zou het land een heel stuk vooruithelpen, en misschien jongeren uit de dialspora terug laten keren met verse moed en goesting.

 8. Wat voor tegenwerking bedoel je, Anoniem? Mijn man en ik hebben al 17 jaar een bedrijf in Benidorm en dat gaat prima. Je moet aan bepaalde regels voldoen en er verandert weleens iets door de jaren heen, maar ik kan dit geen tegenwerking noemen. Wij zijn hier heel gelukkig en hebben het leukste werk wat we ooit hebben gehad. In Nederland was het maar een saaie bedoening, dat is onze ervaring.

  1. Pure Burocratie
   Een gemeente die onder curatele staat (klein dorp)
   Oude regelgeving sinds 1985 niet meer aangepast.
   Ja dat dit allemaal bestaat dat kon ik niet verzinnen zo kan ik nog wel even doorgaan en dan idd de regels die steeds veranderen .
   Dit hele gedoe heeft mij al tonnen gekost.
   En ik geloof echt dat dit in de grotere plaatsen ( waar toerisme is) beter is geregeld

  2. Pure Burocratie
   Een gemeente die onder curatele staat (klein dorp)
   Oude regelgeving sinds 1985 niet meer aangepast.
   Ja dat dit allemaal bestaat dat kon ik niet verzinnen zo kan ik nog wel even doorgaan en dan idd de regels die steeds veranderen
   Dit hele gedoe heeft mij al tonnen gekost.
   En ik geloof echt dat dit in de grotere plaatsen ( waar toerisme is) beter is geregeld

 9. Ter aanvulling als ondernemer en als burger heb toen ik in Nederland woonde regelmatig kontakt met de burgemeester gehad en dit was niet in een kleine plaats

 10. Kan Anoniem niet geblokkeerd worden om nog idiote reacties te schrijven, iets positiefs heb ik van hem nog niet gelezen. We zulle een omhaling doen om azijn te kopen dan is hij misschien gelukkiger

  1. Ik zou graag alles willen uitleggen wat mij hier allemaal is overkomen en kijken als u dat mee hebt gemaakt of u dan ook nog zo positief over Spanje bent.
   We kunnen allemaal wel door een roze bril blijven kijken maar zo is het niet allemaal .
   En om mij dan een ban te willen geven jammer joh .
   U wilt alleen maar positieve verhalen horen geloof ik .
   Dan zou ik lekker in het wereldje blijven zitten met een paar oogkleppen op.

 11. Goed en super idee
  Maar dan wel voor iedereen
  Kan voor Nederland/België ook werken
  Maar ik ruik beetje jaloezie naar de ambtenaren
  Ze werken niet allemaal op een gemeente kantoor
  Er zijn ook andere ambtenaren diensten
  Ooit al eens dagelijks, 24 uurs diensten gedaan met +/- constant 50 tot 100 man voor je loket????

  1. Sorrie ik bedoelde ook de ambtenaren die voor en in gemeente werken
   Conseleria
   Conferaticion
   Deze ambtenaren met zeker de helft verminderen

 12. Leuk plan, maar totaal onbetaalbaar. En de pensioenpot is al bijna leeg.
  Mbt Afrika, ik ben het wel een beetje eens met de schrijver. Soms lijkt dat continent ten zuiden van de Pyreneen te beginnen. Ik woon en werk hier nu ruim 4 jaar maar mijn mond valt toch regelmatig open hoe het hier niet functioneert.

 13. Schandalig deze niksnutten die hun hele leven nog niets hebben uitgevoerd willen nu nog eerder stoppen ook.
  Dat kan hoor als ze zorgen dat het beetje werk wat ze hebben van hun bureau werken kunnen ze naar huis.
  Het is gewoon schrijnend hoeveel van die ambtenaren er in Spanje zitten .
  Ze kunnen makkelijk met 2/3 minder van die gasten
  Maar ja zolang de dorpjes met 1000 inwoners nog een eigen gemeentehuis hebben wordt het niks daar
  Jammer dat Europa hier niets tegen kan doen .
  Het kost alle inwoners van Spanje veels te veel geld door de burocratie
  Afrika begint echt niet waar nu de grens ligt

  1. Daar wordt e.e.a. gezegd! Door wie? “Anoniem” wellicht ergens uit de Nederlandse polder, toch?
   1. “Het is gewoon schrijnend hoeveel van die ambtenaren er in Spanje zitten” vertel, je hebt vast een bron Je weet ook zeker wie de grootste werkgever is in Nederland? just ja, die…..
   2. “Ze kunnen makkelijk met 2/3 minder van die gasten” U bent deskundig, u heeft onderzocht hoe en waarom; u kunt dit vast toelichten…
   3.”Maar ja zolang de dorpjes met 1000 inwoners nog een eigen gemeentehuis hebben wordt het niks daar” Ik woon in zo’n dorp 600 inwoners, wij kiezen hier de gemeenteraad, bestuur en burgemeester! Die kunnen we rechtstreeks aanspreken en zo werkt het echt. Lukt dan in NL wel? Dacht het niet.
   4.”Jammer dat Europa hier niets tegen kan doen” GELUKKIG kan dat ondemocratische niet gekozen “bestuur, organisatie of benoem het maar” hier niets aan doen, hopelijk blijft dat zo…..
   5. “Afrika begint echt niet waar nu de grens ligt”…. Die begrijp ik echt niet.

   Ik laat me verrassen door de toelichting. U woont in Nederland?

   1. Helemaal mee eens Galvez!
    Het samenvoegen van gemeentes in NL heeft geen bezuiniging opgeleverd. Heel wat menselijker bovendien die kleine gemeentes!

   2. Nee ik woon in Spanje
    Maar U is waarschijnlijk gepensioneerd?
    Als ondernemer word je hier aan alle kanten tegen gewerkt (Dit door het algemeen ambtenaren )
    Vandaar mijn reactie
    En leuk dat je de burgemeester ergens op aan kan spreken dat kan in een plaats van bijv 10.000 personen niet ?
    Ik woon ook in een kleine plaats het is hier zo erg als je niet op de zittende partij stemt kijken ze je met de nek aan .
    Spanje is een leuk land voor vakantie of als je gepensioneerd bent en genoeg te verteren hebt.
    En waarom ik anoniem reageer is omdat je hier in dit land niet vrij je mening kan geven als de verkeerde het hoort krijg je helemaal niets meer voor elkaar.
    Kan nog wel even doorgaan laat me raden nu gaat u zeggen waarom ga je niet terug dan ,geloof mij zodra de mogelijk er is ga ik snel terug.
    Maar U veel plezier hier in Spanje dat u lekker mag genieten van u pensioen het is u gegund

    1. Met politie-agenten en brandweermannen heb ik geen problemen, die mogen van mij vroeger met pensioen, net als in andere EU-landen.
     Wél heb ik problemen met een enorme club van ambtenaren in Spanje “die hun tijd uitzingen”, ze hebben immers een leeftijd bereikt waar er voor hen geen druk meer op de ketel staat en hun attitude tegenover het publiek wordt alleen nóg maar onbeschofter.
     Bij hoge uitzondering worden deze stoffige ambtenaren ontslagen en dan hebben ze nog het voordeel van “indemnización”, oftewel de Spaanse rot-op premie die niet gering is ingeval van oude contracten.
     En dan de vakbonden die daar achter staan, wat een drama, een financieel debacle voor de Spaanse staatskas.
     Met een behoorlijke reorganisatie op digitaal gebied, kunnen ze het aantal ambtenaren in dit land aanzienlijk reduceren.
     In Spanje vreten er teveel mensen uit de ruif.
     Vervang die mensen dan toch door jonge, gestudeerde mensen, welke niet door een oom of tante gemeente-raadslid binnen worden gesluisd.

     1. Overal waar je om je heen kijkt in Spanje zie je duidelijk dat alles om vriendjes politiek draait, als buitenstaander maak je totaal geen kans, Als dat nu eens opgelost zou worden komt men eerlijker aan een baan en zijn er gelijk ook meer banen. Amtenaren die eerder met pensioen mogen in mijn ogen zijn al genoemd namelijk brandweermannen en politie agenten want dat zijn loodzware banen. Voor de rest is Spanje nog altijd een bananen replubliek leuk voor als je een pensioen ontvangt of niet meer hoeft te werken voor de overgeblevenen kan Spanje een ware hel zijn.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken