Ambtenaren Spanje willen vervroegd pensioen om de jeugd een kans te geven

Ambtenaren Spanje willen vervroegd pensioen om de jeugd een kans te geven
Beeld: Archieffoto

Ambtenaren Spanje willen vervroegd pensioen om de jeugd een kans te geven

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de ambtenaren in Spanje ligt gaan ze met 61 jaar met vervroegd pensioen. Op die manier komen er banen vrij voor de jeugd. 70% van de ambtenaren in Spanje is ouder dan 50 jaar en bijna 17% is ouder dan 60 jaar. De gemiddelde leeftijd bij de ambtenaren in Spanje is 57 jaar.

Om een verjonging bij de ambtenaren te bewerkstelligen is een vergaande verandering nodig in het systeem van het pre-pensioen. Zo zouden de ambtenaren eerder vrijwillig met pensioen moeten kunnen gaan om plaats te maken voor jongeren die hun werkzaamheden kunnen overnemen, aldus diverse vakbonden.

In sommige autonome regio’s wordt er al een systeem toegepast waarbij regionale ambtenaren gedeeltelijk vervroegd met pensioen kunnen. Een van de leeftijden die genoemd wordt is 61 jaar en 8 maanden om kans te maken op vervroegd pensioen. Aangezien 17% van de ambtenaren ouder is dan 60 jaar zou dat inhouden dat er veel banen vrijkomen voor jongere werkers.

Vanaf 61 jaar en 8 maanden kan 25% van de werktijd gekort worden gedurende vier jaar of 50% gedurende twee jaar. Dat houdt in dat men dan met 64 of 63 jaar met vervroegd pensioen zou kunnen gaan.

Politie

De lokale politie (Policia Local) agenten hebben reeds met succes een vervroegd pensioen ingevoerd, net zoals bij de Nationale politie (Policia Nacional) en de brandweer (Bomberos) op 59-jarige leeftijd. Er zijn in Spanje 70.000 lokale politieagenten waarvan er 3.000 ouder zijn dan 60 jaar en 4.000 een leeftijd hebben tussen de 55 en 60 jaar.

Ziekenzorg

Net zoals bij de lokale politie is er een vervroegd pensioen systeem in de ziekenzorg in Spanje. Daar is het mogelijk om met vervroegd pensioen te gaan op 60-jarige leeftijd als men 25 jaar gewerkt heeft. Datzelfde geldt ook voor andere ambtenaren functies waar het werk hard en moeilijk kan zijn zoals het leger of andere veiligheidsdiensten.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Hoeveel ambtenaren heeft Spanje [/su_note]

Ambtenaren

Het precieze aantal ambtenaren in Spanje is moeilijk te geven want de diverse overheidsorganen hebben geen onderlinge verbindingen wat betreft werknemers. Bij een recent onderzoek (Encuesta de Población Activa) bleek echter dat er in Spanje  3.105.800 ambtenaren werken terwijl er in het Registro Central de Personal de las Administraciones 550.000 minder ambtenaren geregistreerd staan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.