Spanje en Marokko maken afspraken over continentale spoorlijn

Spanje en Marokko maken afspraken over continentale spoorlijn
Beeld: Archieffoto

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt al tientallen jaren over gesproken en er zijn al meerdere onderzoeken verschenen. We hebben het hier over een tunnelverbinding tussen Spanje (Europa) en Marokko (Afrika) waarbij er net zoals bij de kanaaltunnel gebruik moeten worden gemaakt van treinen. Tijdens het recente tweedaagse bezoek van het Spaanse koningspaar aan Marokko werd nogmaals gesproken over de plannen voor een continentale spoorlijn.

Spanje en Marokko hebben opnieuw afgesproken de mogelijkheden van een onderzeese spoorlijn te onderzoeken, dat meldde de Marokkaanse staatssecretaris van Transport. Hij voegde eraan toe dat Spanje en Marokko bezig zijn met onderzoeken naar o.a. de diepte van de Straat van Gibraltar en hoe men de tunnel zou moeten bouwen. Men hoopt binnen twee jaar het onderzoek af te ronden waarna ook gezocht dient te worden naar de financiering.

Project

Het project om een tunnelverbinding tussen Europa via Spanje en Afrika via Marokko te maken begon al in 1980 maar werd toen compleet van de kaart geveegd omdat het technisch niet haalbaar was. Men dacht er toen wel over na om een lange brug te bouwen om de 14 kilometer die de twee continenten van elkaar zijn gelegen te overbruggen.

Ook begin negentiger jaren werd er weer gesproken over een brugverbinding tussen beide continenten maar daar bleef het toen ook weer bij. Nadat tussen Frankrijk en Groot Brittannië de Eurotunnel werd gebouwd en uiteindelijk geopend in 1994 werd ook het idee van een tunnel tussen Spanje en Marokko bestudeerd wat uiteindelijk in 2013 resulteerde in de plannen voor een tunnel waarin, net zoals bij de Eurotunnel, treinen voor het vervoer zorgen.

Onderzoek

In een onderzoek in mei vorig jaar werd gesproken over een tunnel van in totaal 38,67 kilometer lang waarvan 27,75 kilometer onder de zee zou gaan op een diepte van 475 meter maximaal en een helling van 3% zou hebben.

Op het traject wat men voor ogen heeft zijn echter twee grote aardspleten gevonden van ongeveer vier kilometer lang waardoor de bouw moeilijker wordt.

Interesse

Zowel Spanje alsook Marokko lijken nog steeds interesse te hebben in een tunnel-project en beide landen zouden de kosten voor rekening moeten nemen wat geschat wordt op zo’n 8 miljard euro, al meent men dat de kosten veel hoger zullen uitvallen.

De kosten van deze tunnel zouden niet alleen uit de staatskassen van beide landen moeten komen maar ook uit de private sector zoals bedrijven die kunnen investeren.

De bouw zou zo’n 15 jaar in beslag nemen en bestaan uit twee tunnels voor treinen van dus bijna 40 kilometer lang en een servicetunnel in het midden. De tunnel zou de Punta Malabata in Tanger in Marokko (Afrika) moeten verbinden met Punta Paloma, 40 kilometer ten westen van Gibraltar in Spanje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

12
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Khadija

Ik hoop dat t doorgaat!!!

Nadia

Eddy en Lilian, linksom of rechtsom komen ze toch als dank voor wat jullie voorouders hebben gedaan.

Martin

@Nadia. Uit jouw reactie neem ik aan dat jouw voorouders dan niets hebben gedaan? Makkelijk zat om het vingertje op te steken naar anderen, toch?

ALIBABA

Nadia helemaal mee eens ! en voor de haters stik lekker in je haat !!!
De wereld is van iedereen !!
Nee alleen Sommige Nederlanders voelen zich oppermachtig, vergeet nooit ook jij bent een buitenlander hier in Spanje.
Nog iets lees hier vaak over dat de 1 denkt beter te zijn dan de ander. God heeft ieder ieder gelijk geschapen met dezelfde rechten op deze aardbol.!!!!
Eddy en Lillian droom vooral door !!

Los pepes

Wat een agressie

Juan74

Verwijzen naar God, is verwijzen naar de bijbel, anders had je wel Allah gezegd. Mocht je dat dus echt vinden wat je hier stelt, dan nodig ik je uit de bijbel nog eens goed te lezen. Ik trek geen conclusies of kom met oordelen, maar er zijn ook volken op deze wereld die juist vinden dat ze op basis van Gods woorden in de bijbel, recht hebben op een stukje aarde. Immers, God gaf het beloofde land, Israel, aan….??? En juist daarover worden bloedige conflicten uitgevochten, sterven nog dagelijks mensen en willen andere landen deze staat met de grond gelijk… Lees verder »

Eddy

Hopelijk gaat dit niet door.

Lilian

De illegalen kunnen dan met de trein komen in plaats van gammele bootjes.

Khadija

Hahahaha leuk toch! Gezellig!

Juan74

Zouden de aardbevingen die regelmatig in de Middellandse Zee plaatsvinden niet een gevaar opleveren?

Rudy R.

Tja, daar moeten ze op bouwen natuurlijk. In Japan en China liggen tientallen tunnels en de langste bruggen ter wereld in gebieden die bekend staan om hun (soms zware) aardbevingen, tsunamis en orkanen.
Dat zijn allemaal natuur verschijnselen die in de straat van Gibraltar hooguit in verzwakte vorm voorkomen….
Het grootste obstakel zal de financiering worden en de politieke wil. Over de in verhouding relatief makkelijk aanleg van de kanaaltunnel is ook tientallen jaren gesproken. Uiteindelijk komt het er wel een keer, de vraag is dus alleen; “Wanneer?”

Harm

Juan74; Bij Cadiz ligt ook een breuklijn En als ik het goed heb is de halve stad Cadiz bij een beving in 1772 toen in Zee verdwenen . Ook in 2018 hebben zich diverse bevingen voor gedaan aan de Costa de la Luz . Onderranden ook in conil de la Frontera . Dit alles lig aan de oceaan kant van de Straat van Gibraltar . Ook de tunnel is geplant aan de oceaan kant .

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.