Search
menu
Search

Spanje en Marokko maken afspraken over continentale spoorlijn

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje en Marokko maken afspraken over continentale spoorlijn

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt al tientallen jaren over gesproken en er zijn al meerdere onderzoeken verschenen. We hebben het hier over een tunnelverbinding tussen Spanje (Europa) en Marokko (Afrika) waarbij er net zoals bij de kanaaltunnel gebruik moeten worden gemaakt van treinen. Tijdens het recente tweedaagse bezoek van het Spaanse koningspaar aan Marokko werd nogmaals gesproken over de plannen voor een continentale spoorlijn.

Spanje en Marokko hebben opnieuw afgesproken de mogelijkheden van een onderzeese spoorlijn te onderzoeken, dat meldde de Marokkaanse staatssecretaris van Transport. Hij voegde eraan toe dat Spanje en Marokko bezig zijn met onderzoeken naar o.a. de diepte van de Straat van Gibraltar en hoe men de tunnel zou moeten bouwen. Men hoopt binnen twee jaar het onderzoek af te ronden waarna ook gezocht dient te worden naar de financiering.

Project

Het project om een tunnelverbinding tussen Europa via Spanje en Afrika via Marokko te maken begon al in 1980 maar werd toen compleet van de kaart geveegd omdat het technisch niet haalbaar was. Men dacht er toen wel over na om een lange brug te bouwen om de 14 kilometer die de twee continenten van elkaar zijn gelegen te overbruggen.

Ook begin negentiger jaren werd er weer gesproken over een brugverbinding tussen beide continenten maar daar bleef het toen ook weer bij. Nadat tussen Frankrijk en Groot Brittannië de Eurotunnel werd gebouwd en uiteindelijk geopend in 1994 werd ook het idee van een tunnel tussen Spanje en Marokko bestudeerd wat uiteindelijk in 2013 resulteerde in de plannen voor een tunnel waarin, net zoals bij de Eurotunnel, treinen voor het vervoer zorgen.

Onderzoek

In een onderzoek in mei vorig jaar werd gesproken over een tunnel van in totaal 38,67 kilometer lang waarvan 27,75 kilometer onder de zee zou gaan op een diepte van 475 meter maximaal en een helling van 3% zou hebben.

Op het traject wat men voor ogen heeft zijn echter twee grote aardspleten gevonden van ongeveer vier kilometer lang waardoor de bouw moeilijker wordt.

Interesse

Zowel Spanje alsook Marokko lijken nog steeds interesse te hebben in een tunnel-project en beide landen zouden de kosten voor rekening moeten nemen wat geschat wordt op zo’n 8 miljard euro, al meent men dat de kosten veel hoger zullen uitvallen.

De kosten van deze tunnel zouden niet alleen uit de staatskassen van beide landen moeten komen maar ook uit de private sector zoals bedrijven die kunnen investeren.

De bouw zou zo’n 15 jaar in beslag nemen en bestaan uit twee tunnels voor treinen van dus bijna 40 kilometer lang en een servicetunnel in het midden. De tunnel zou de Punta Malabata in Tanger in Marokko (Afrika) moeten verbinden met Punta Paloma, 40 kilometer ten westen van Gibraltar in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?