skip to Main Content
Spanje en Marokko maken afspraken over continentale spoorlijn
Archieffoto

Spanje en Marokko maken afspraken over continentale spoorlijn

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt al tientallen jaren over gesproken en er zijn al meerdere onderzoeken verschenen. We hebben het hier over een tunnelverbinding tussen Spanje (Europa) en Marokko (Afrika) waarbij er net zoals bij de kanaaltunnel gebruik moeten worden gemaakt van treinen. Tijdens het recente tweedaagse bezoek van het Spaanse koningspaar aan Marokko werd nogmaals gesproken over de plannen voor een continentale spoorlijn.

Spanje en Marokko hebben opnieuw afgesproken de mogelijkheden van een onderzeese spoorlijn te onderzoeken, dat meldde de Marokkaanse staatssecretaris van Transport. Hij voegde eraan toe dat Spanje en Marokko bezig zijn met onderzoeken naar o.a. de diepte van de Straat van Gibraltar en hoe men de tunnel zou moeten bouwen. Men hoopt binnen twee jaar het onderzoek af te ronden waarna ook gezocht dient te worden naar de financiering.

Project

Het project om een tunnelverbinding tussen Europa via Spanje en Afrika via Marokko te maken begon al in 1980 maar werd toen compleet van de kaart geveegd omdat het technisch niet haalbaar was. Men dacht er toen wel over na om een lange brug te bouwen om de 14 kilometer die de twee continenten van elkaar zijn gelegen te overbruggen.

Ook begin negentiger jaren werd er weer gesproken over een brugverbinding tussen beide continenten maar daar bleef het toen ook weer bij. Nadat tussen Frankrijk en Groot Brittannië de Eurotunnel werd gebouwd en uiteindelijk geopend in 1994 werd ook het idee van een tunnel tussen Spanje en Marokko bestudeerd wat uiteindelijk in 2013 resulteerde in de plannen voor een tunnel waarin, net zoals bij de Eurotunnel, treinen voor het vervoer zorgen.

Onderzoek

In een onderzoek in mei vorig jaar werd gesproken over een tunnel van in totaal 38,67 kilometer lang waarvan 27,75 kilometer onder de zee zou gaan op een diepte van 475 meter maximaal en een helling van 3% zou hebben.

Op het traject wat men voor ogen heeft zijn echter twee grote aardspleten gevonden van ongeveer vier kilometer lang waardoor de bouw moeilijker wordt.

Interesse

Zowel Spanje alsook Marokko lijken nog steeds interesse te hebben in een tunnel-project en beide landen zouden de kosten voor rekening moeten nemen wat geschat wordt op zo’n 8 miljard euro, al meent men dat de kosten veel hoger zullen uitvallen.

De kosten van deze tunnel zouden niet alleen uit de staatskassen van beide landen moeten komen maar ook uit de private sector zoals bedrijven die kunnen investeren.

De bouw zou zo’n 15 jaar in beslag nemen en bestaan uit twee tunnels voor treinen van dus bijna 40 kilometer lang en een servicetunnel in het midden. De tunnel zou de Punta Malabata in Tanger in Marokko (Afrika) moeten verbinden met Punta Paloma, 40 kilometer ten westen van Gibraltar in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
  1. @Nadia. Uit jouw reactie neem ik aan dat jouw voorouders dan niets hebben gedaan? Makkelijk zat om het vingertje op te steken naar anderen, toch?

  2. Nadia helemaal mee eens ! en voor de haters stik lekker in je haat !!!
   De wereld is van iedereen !!
   Nee alleen Sommige Nederlanders voelen zich oppermachtig, vergeet nooit ook jij bent een buitenlander hier in Spanje.
   Nog iets lees hier vaak over dat de 1 denkt beter te zijn dan de ander. God heeft ieder ieder gelijk geschapen met dezelfde rechten op deze aardbol.!!!!
   Eddy en Lillian droom vooral door !!

   1. Verwijzen naar God, is verwijzen naar de bijbel, anders had je wel Allah gezegd.
    Mocht je dat dus echt vinden wat je hier stelt, dan nodig ik je uit de bijbel nog eens goed te lezen. Ik trek geen conclusies of kom met oordelen, maar er zijn ook volken op deze wereld die juist vinden dat ze op basis van Gods woorden in de bijbel, recht hebben op een stukje aarde.
    Immers, God gaf het beloofde land, Israel, aan….???
    En juist daarover worden bloedige conflicten uitgevochten, sterven nog dagelijks mensen en willen andere landen deze staat met de grond gelijk maken.
    Je zou toch iets voorzichtiger moeten zijn wellicht dus met dit soort opmerkingen, wat voor de ene persoon een geloof is, is voor de andere persoon de aanleiding om hele volksstammen af te maken.
    En wat Los pepes zegt, wat een agressie, ach dat toont maar eens te meer mijn punt aan, wellicht??

  1. Tja, daar moeten ze op bouwen natuurlijk. In Japan en China liggen tientallen tunnels en de langste bruggen ter wereld in gebieden die bekend staan om hun (soms zware) aardbevingen, tsunamis en orkanen.
   Dat zijn allemaal natuur verschijnselen die in de straat van Gibraltar hooguit in verzwakte vorm voorkomen….
   Het grootste obstakel zal de financiering worden en de politieke wil. Over de in verhouding relatief makkelijk aanleg van de kanaaltunnel is ook tientallen jaren gesproken. Uiteindelijk komt het er wel een keer, de vraag is dus alleen; “Wanneer?”

  2. Juan74; Bij Cadiz ligt ook een breuklijn En als ik het goed heb is de halve stad Cadiz bij een beving in 1772 toen in Zee verdwenen . Ook in 2018 hebben zich diverse bevingen voor gedaan aan de Costa de la Luz . Onderranden ook in conil de la Frontera . Dit alles lig aan de oceaan kant van de Straat van Gibraltar . Ook de tunnel is geplant aan de oceaan kant .

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken