Search
menu
Search

Vliegvelden Gran Canaria en Tenerife gesloten vanwege calima (2020)

Vliegvelden Gran Canaria en Tenerife gesloten vanwege calima
Beeld: Twitter

Vliegvelden Gran Canaria en Tenerife gesloten vanwege calima (2020)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Er wordt gesproken van de ergste calima sinds jaren. De Spaanse weerdienst had al een weeralarm afgegeven vanwege de calima, wilde zee en met name harde windvlagen maar veel mensen hadden niet verwacht dat het dit keer zo erg zou zijn. Op Gran Canaria en Tenerife heeft men de vliegvelden moeten sluiten terwijl op verschillende plaatsen de activiteiten tijdens het carnaval zijn geannuleerd.

Volgens de regionale kranten zal de calima nog tot en met maandag op de Canarische Eilanden aanwezig zijn waarna de fijn woestijnstof lucht zal verdwijnen. Er wordt gesproken over niveaus in de buurt van 1.000 PM10 deeltjes per kubieke meter ingeademde lucht. Dat is tien keer meer dan wat als slecht voor de luchtkwaliteit wordt beschouwd.

Naast dat de woestijnstof slecht is voor de gezondheid zorgt het er ook voor dat de zichtbaarheid achteruit gaat. Daarom is vanwege het slechte zicht van minder dan 400 meter sinds zaterdagmorgen het vliegveld van Gran Canaria gesloten waardoor op het moment van schrijven 28 vliegtuigen naar andere vliegvelden zijn gestuurd.

Er werden vluchten naar Fuerteventura en Tenerife-Zuid gestuurd en zelfs naar Faro (Portugal) en Londen. Daarnaast heeft de Spaanse vliegveldbeheerder Aena ook rond 20 uur op zaterdag de vliegvelden Tenerife-Zuid en Tenerife-Noord gesloten. Ook daar worden geen nationale en internationale vluchten geaccepteerd vanwege het slechte zicht (let op: deze situatie kan veranderen)

De calima deze dagen is een van de ergste sinds jaren waarbij men terug dient te gaan naar januari 2002 om een soortgelijke calima te vinden en zelfs naar begin tachtiger jaren vorige eeuw om de ergste calima te herinneren.

Deze calima zorgde echter voor een chaos op de vliegvelden van Lanzarote, Fuerteventura (beide in mindere mate), Gran Canaria en Tenerife. Meer dan 230 vluchten moesten gedurende de hele zaterdag geannuleerd worden of de vliegtuigen werden ergens anders naartoe gestuurd omdat er slecht zicht was van minder dan 400 meter.

UPDATE: Op zondag hebben de autoriteiten opnieuw de vliegvelden op de Canarische Eilanden moeten sluiten vanwege de calima en het slechte zicht en vanwege de aanhoudende wind. Lees HIER meer.

Ook het vliegveld van Lanzarote had te maken met problemen vanwege de calima en het slechte zicht en er werden diverse vluchten naar het vliegveld van Fuerteventura gestuurd. Op de overige eilanden zoals Fuerteventura, La Palma, Gomera en El Hierro zijn nog geen problemen gemeld met de vliegvelden (let op: deze situatie kan veranderen)

CHECK de Twitter account van AENA, de Spaanse vliegveldbeheerder voor het laatste nieuws.

Wind

Naast de calima en het slechte zicht zorgt de wind ook voor veel problemen met een wilde zee en hoge golven. De wind heeft snelheden bereikt tot 150 km/uur op eilanden zoals Lanzarote en 70 tot 100 km/uur op de eilanden Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife.

Aanbevelingen tijdens calima

Omdat de calima zorgt voor een ongezonde lucht vanwege het fijne woestijnstof en men ademhalingsproblemen kan krijgen, hebben de autoriteiten de volgende aanbevelingen geplaatst op Twitter:

  • Sluit deuren en ramen
  • Ga niet weg als je ademhalingsaandoeningen hebt
  • Drink veel vocht (water)
  • Vermijd overdreven lichaamsbeweging
  • Let op met rijden, doe het licht aan en verlaag de snelheid
  • Als je medicijnen gebruikt, zorg dan dat je deze bij de hand hebt
  • Neem contact op met een arts als je ademhalingsproblemen krijgt
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?