Vliegvelden Gran Canaria en Tenerife gesloten vanwege calima (UPDATE)

Vliegvelden Gran Canaria en Tenerife gesloten vanwege calima
Beeld: Twitter

LAS PALMAS – Er wordt gesproken van de ergste calima sinds jaren. De Spaanse weerdienst had al een weeralarm afgegeven vanwege de calima, wilde zee en met name harde windvlagen maar veel mensen hadden niet verwacht dat het dit keer zo erg zou zijn. Op Gran Canaria en Tenerife heeft men de vliegvelden moeten sluiten terwijl op verschillende plaatsen de activiteiten tijdens het carnaval zijn geannuleerd.

Volgens de regionale kranten zal de calima nog tot en met maandag op de Canarische Eilanden aanwezig zijn waarna de fijn woestijnstof lucht zal verdwijnen. Er wordt gesproken over niveaus in de buurt van 1.000 PM10 deeltjes per kubieke meter ingeademde lucht. Dat is tien keer meer dan wat als slecht voor de luchtkwaliteit wordt beschouwd.

Naast dat de woestijnstof slecht is voor de gezondheid zorgt het er ook voor dat de zichtbaarheid achteruit gaat. Daarom is vanwege het slechte zicht van minder dan 400 meter sinds zaterdagmorgen het vliegveld van Gran Canaria gesloten waardoor op het moment van schrijven 28 vliegtuigen naar andere vliegvelden zijn gestuurd.

Er werden vluchten naar Fuerteventura en Tenerife-Zuid gestuurd en zelfs naar Faro (Portugal) en Londen. Daarnaast heeft de Spaanse vliegveldbeheerder Aena ook rond 20 uur op zaterdag de vliegvelden Tenerife-Zuid en Tenerife-Noord gesloten. Ook daar worden geen nationale en internationale vluchten geaccepteerd vanwege het slechte zicht (let op: deze situatie kan veranderen)

De calima deze dagen is een van de ergste sinds jaren waarbij men terug dient te gaan naar januari 2002 om een soortgelijke calima te vinden en zelfs naar begin tachtiger jaren vorige eeuw om de ergste calima te herinneren.

Deze calima zorgde echter voor een chaos op de vliegvelden van Lanzarote, Fuerteventura (beide in mindere mate), Gran Canaria en Tenerife. Meer dan 230 vluchten moesten gedurende de hele zaterdag geannuleerd worden of de vliegtuigen werden ergens anders naartoe gestuurd omdat er slecht zicht was van minder dan 400 meter.

UPDATE: Op zondag hebben de autoriteiten opnieuw de vliegvelden op de Canarische Eilanden moeten sluiten vanwege de calima en het slechte zicht en vanwege de aanhoudende wind. Lees HIER meer.

Ook het vliegveld van Lanzarote had te maken met problemen vanwege de calima en het slechte zicht en er werden diverse vluchten naar het vliegveld van Fuerteventura gestuurd. Op de overige eilanden zoals Fuerteventura, La Palma, Gomera en El Hierro zijn nog geen problemen gemeld met de vliegvelden (let op: deze situatie kan veranderen)

CHECK de Twitter account van AENA, de Spaanse vliegveldbeheerder voor het laatste nieuws.

Wind

Naast de calima en het slechte zicht zorgt de wind ook voor veel problemen met een wilde zee en hoge golven. De wind heeft snelheden bereikt tot 150 km/uur op eilanden zoals Lanzarote en 70 tot 100 km/uur op de eilanden Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife.

Aanbevelingen tijdens calima

Omdat de calima zorgt voor een ongezonde lucht vanwege het fijne woestijnstof en men ademhalingsproblemen kan krijgen, hebben de autoriteiten de volgende aanbevelingen geplaatst op Twitter:

 • Sluit deuren en ramen
 • Ga niet weg als je ademhalingsaandoeningen hebt
 • Drink veel vocht (water)
 • Vermijd overdreven lichaamsbeweging
 • Let op met rijden, doe het licht aan en verlaag de snelheid
 • Als je medicijnen gebruikt, zorg dan dat je deze bij de hand hebt
 • Neem contact op met een arts als je ademhalingsproblemen krijgt

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

3 reacties op “Vliegvelden Gran Canaria en Tenerife gesloten vanwege calima (UPDATE)”

 1. Let op beste mensen en wie zich denken daaronder te scharen.
  Deze natuurverschijnselen zijn een licht signaaal van wat wij met z’n allen de natuur geweld aan doen door weg te kijken van wat werkelijk dagelijks aan de gang is. Met ‘met z’n allen wordt bedoeld in eerste instantie overheden die de macht en capaciteit voorhanden hebben maatregelen te treffen waar zij weten dat het anders kan, beter en doeltreffender kan en moet. Helaas is dat niet zo. Blijft over dat je als individu de nodige (positieve) voorzieningen moet aanwenden waar de verantwoordelijke overheden steken laten vallen. De oproep is duidelijk; begin bij jezelf, want goed voorbeeld doet goed volgen.
  Een beter millieu is goed voor ons allen.
  Jozef

 2. Erg voor de bewoners en slecht voor toerisme op de eilanden, de inkomstenbron voor veel eilandbewoners. Kllimaat gevolgen? De wind staat al weken in calimastand,wat zeer ongebruikelijk is, meestal maar een aantal keren per jaar. Wij waren daar en hadden last van hoofdpijn,hartkloppingen en luchtwegen. Niet lekker voor veelal oudere generatie die daar winter onderbreekt of langer doorbrengt.

 3. Ja itt de vorige week is het nu echt raak en bloedserieus. Harde wind en heel veel stof. Nog niet eerder zo zwaar meegemaakt op Gran Canaria. En morgen naar het schijnt nog veel erger. Carnaval vanavond eerst onderbroken en toen acuut afgelast vanwege wegwaaiend decor. Brand in La Aldea. Hopelijk komt er snel regen. En veel ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.