Search
menu
Search

Bewoners van twee dorpen in Extremadura hebben gekozen voor een fusie tot een dorp

Bewoners van twee dorpen in Extremadura hebben gekozen voor een fusie tot een dorp
Beeld: Canva

Bewoners van twee dorpen in Extremadura hebben gekozen voor een fusie tot een dorp

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BADAJOZ – In november 2021 werd een referendum goedgekeurd in twee dorpen in de autonome regio Extremadura. Het zijn de gemeenten Don Benito en Villanueva de la Serena in de provincie Badajoz die willen fuseren tot een gemeente. Maar de inwoners van beide dorpen moesten dat zelf via een referendum beslissen en omdat een referendum niet zomaar is toegestaan in Spanje, moest de Ministerraad in Madrid toestemming geven. Dat referendum is er nu geweest en men heeft voor een fusie gestemd.

Om de plannen van beide gemeenten door te laten gaan om twee dorpen tot een te fuseren, moest 66% van het aantal stemmers in elk dorp voor de fuesie stemmen. In beide dorpen werd een vraag gesteld aan de inwoners. In het geval van Don Benito “¿Está de acuerdo con que el Ayuntamiento de Don Benito ejercite la iniciativa para la tramitación de fusión con el municipio de Villanueva de la Serena?” en uiteraard in Villanueva de la Serena dezelfde vraag maar dan andersom.

Met een meerderheid heeft men voor een fusie gestemd, dat wil zeggen 90,4% van de inwoners van Villanueva de la Serena stemde voor een fusie terwijl dit 66,27% was in het dorp Don Benito. De stemming verliep in het begin problematisch door een technische storing maar later konden de inwoners die dat wilden weer stemmen. In de komende weken moet een nieuwe naam bedacht worden voor de twee gefuseerde dorpen.

Het dorp Don Benito heeft 36.975 inwoners en Villanueva de la Serena heeft 25.992 inwoners. Als de fusie van beide gemeenten doorgaat wordt de nieuwe gemeente meteen de op twee na grootste van de provincie Badajoz met bijna 63.000 inwoners.

Slechts twee keer eerder sinds 1985 heeft de Spaanse regering toestemming gegeven voor de buitengewone procedure van een referendum over het fuseren van gemeenten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?