Het ES-Alert systeem is sinds 22 februari actief in heel Spanje

Het ES-Alert systeem is sinds 22 februari actief in heel Spanje
Beeld: Protección Civil / web

Het ES-Alert systeem is sinds 22 februari actief in heel Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De ‘Dirección General de Protección Civil y Emergencias’ heeft laten weten dat sinds 22 februari het ES-Alert waarschuwingssysteem in Spanje geactiveerd is. De testfase is afgerond en vanaf nu is er echt iets aan de hand mocht je een ES-Alert op je mobiele telefoon ontvangen. Het ES-Alert waarschuwingssysteem is te vergelijken met de reeds bekende NL-Alert en BE-Alert systemen in Nederland en België.

Meer dan tien jaar later dan in Nederland en acht jaar later dan in België is het systeem ES-Alert ook in Spanje geactiveerd. Gedurende maanden werd het systeem in de 17 autonome regio’s en twee autonome steden getest en die testfase is schijnbaar succesvol afgerond. Vanaf nu zal er echt iets aan de hand zijn als je een ES-Alert bericht ontvangt op je mobiele telefoon in Spanje.

Door de procedure te activeren kan er veel sneller en effectiever gereageerd worden op situaties van bijzondere ernst die directe gevolgen kunnen hebben voor de bevolking. Automatische waarschuwingen worden verzonden naar alle mobiele telefoons in het getroffen gebied, wat bekend staat als ‘omgekeerde 112’. Het is beschikbaar in elk deel van het Spaanse grondgebied met mobiele dekking, ongeacht of het gaat om 2G (GSM), 3G (UMTS), 4G (LTE) of 5G.

Alle staats-, regionale of lokale overheidsinstanties die kunnen bijdragen aan het detecteren, volgen en voorspellen dreigingen van onmiddellijk gevaar voor mensen en eigendommen, kunnen de situatie melden aan het ‘Centro Nacional de Seguimiento y Coordinación de Emergencias’ (CENEM). Dit orgaan kan dan onmiddellijk een algemene waarschuwing genereren in het risicogebied, waardoor de bevolking zich kan beschermen tegen fenomenen zoals overstromingen, branden, slecht weer, vulkanische of chemische ongevallen en andere noodsituaties.

Het NL-Alert-systeem werd op 8 november 2012 landelijk in gebruik genomen in Nederland en werd daarna meerdere keren ingezet. Via dit systeem kan de overheid berichten versturen aan gebruikers van mobiele telefoons in een bepaald gebied via cell broadcast. In België werd in 2014 het BE-Alert systeem in gebruik genomen. Spanje volgt dus bijna tien jaar later dan Nederland in februari 2023.

De free-to-air cell-broadcastberichten zijn door alle telefoons in bereik van een bepaalde (groep van) zendmasten te ontvangen als een soort radiobericht, waardoor NL- en BE-Alert ongevoelig zijn voor overbelasting op het mobieletelefonienetwerk en daarbij volledig anoniem zijn.

Ga naar de inhoud