skip to Main Content

Bouw omstreden golfcourse in Ronda “moreel fout” volgens Spaanse rechter

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

RONDA – (Else Beekman) Na een jarenlange juridische strijd rond de aanleg van Los Merinos Golf, heeft een rechter bepaald dat deze juridisch legaal is, maar ‘moreel en ethisch volledig onverantwoord’.

Andalusië’s meest omstreden project is opnieuw in het nieuws. Los Merinos golf zou bestaan uit twee golfbanen, drie luxueuze hotels en achthonderd nieuwe woningen. Voor de bouw ervan werden duizenden eeuwenoude steeneiken en andere oorspronkelijke begroeiing op het door de UNESCO beschermde terrein geofferd.

Het project is inmiddels wereldberoemd en staat synoniem voor bedrog en corruptie vanwege de manier waarop de ontwikkelaars omgingen met tegenstand en de legale wegen om het te realiseren.

De openbaar aanklager heeft nu bepaald dat de burgemeester van Ronda met de door hem uitgegeven vergunning niet de wet heeft overtreden. De uitspraak die na vijf jaar strijd eindelijk is gedaan, bepaald dat burgemeester Antonio Marin Lara niet voor corruptie zal worden vervolgd, toen hij in februari 2006 zijn handtekening zette.

In het rapport over de zaak wordt wel benadrukt dat de vergunning een ‘aanval was op morele en ecologische principes’. De grote issue was de watervoorziening voor het complex: de toestemming om te gaan bouwen zou gegeven zijn ondanks officiële rapporten die watertoevoer verboden.

Uiteindelijk heeft de aanklager niet kunnen bewijzen dat Lara voor zijn toestemming al van het bestaan van de rapporten op de hoogte was.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend