skip to Main Content

Zapatero vraagt toestemming voor Libië missie terwijl deze al volop in gang is

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Premier Zapatero zal dinsdag rond het middaguur groen licht vragen aan het Spaanse congres terwijl de eerste missies van de Spaanse F-18 vliegtuigen al zijn uitgevoerd. Deze zeer ongewone situatie van eerst actie ondernemen en daarna toestemming vragen aan het Congres wordt weliswaar niet veel toegepast maar is vanwege de omstandigheden wel wettelijk mogelijk gemaakt.

Verwacht wordt dat, op uitzonderingen na, alle partijen, inclusief de altijd kritische Partido Popular, akkoord gaan met de vredesmissie om het volk van Libië te beschermen. De tegenstanders, zoals Gaspar Llamazares leider van de IU partij en de UPyD partij menen echter dat het hier zoals gebruikelijk niet gaat om een vredesmissie maar om een economische missie waarbij olie weer de belangrijkste rol speelt. Daarom stemmen zij tegen terwijl de rest van de politieke partijen waarschijnlijk voor zullen stemmen.

Spanje heeft bij de militaire missie die uitgevoerd wordt met tostemming van de Verenigde Naties, vier F-18 straaljagers, een tankvliegtuig, een surveillancevliegtuig, een fregat en een onderzeeër gestuurd naar Libië. Daarnaast stelt Spanje de basissen in Cádiz en Sevilla beschikbaar voor gebruik van Amerikaanse en Britse vliegtuigen.

Verwacht wordt dat het embargo op wapens, waarbij ook Spanje als wapenverkoper benadeeld wordt, zo’n drie maanden zal duren waarbij deze periode eventueel verlengd kan worden indien noodzakelijk. De missie waarbij de Spaanse militairen en vliegtuigen bij betrokken zijn en als doel heeft het luchtruim boven Libië veilig te stellen, zal tenminste een maand in beslag nemen.

De eerste missie van de twee F-18 straaljagers is inmiddels achter de rug en vond maandagavond plaats waarbij deze vliegtuigen slechts dienden als controle van het luchtruim. In eerste instantie is het niet bedoeld dat de Spaanse vliegtuigen actief deelnemen in bombardementen, als wordt het niet uitgesloten en zijn de vliegtuigen en militairen op alles voorbereidt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend