skip to Main Content
Nederlanders en Belgen slachtoffer van vakantiewoningen fraude Costa Brava

Nederlanders en Belgen slachtoffer van vakantiewoningen fraude Costa Brava

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GIRONA – Volgens de krant El Pais zijn er tientallen Nederlanders, Belgen en Fransen het slachtoffer geworden van een fraude met vakantiehuizen aan de Costa Brava. In de krant valt te lezen dat er huizen verhuurd werden via websites waarvoor aanbetaald werd door de klanten maar wat later een fraude bleek te zijn.

Het metendeel van de fraude werd gepleegd met vakantiehuizen in de Baix Empordà streek, het meest toeristische gebied langs de Costa Brava. Schijnbaar werden er huizen aangeboden via websites waarop foto’s geplaatst werden van huizen die in de verkoop staan. Deze foto’s werden van andere websites afgehaald waar de eigenaars of makelaars deze huizen te koop hebben staan, websites van legitieme en officiële makelaars in de regio.

Goedkoper

In de meeste gevallen ging het om luxe woningen die voor veel minder geld werden aangeboden voor de verhuur. De klanten moesten altijd een deel van de verhuurprijs vooraf betalen en aangezien de woningen alleen maar voor hele weken werden verhuurd, liepen deze bedragen al snel op tot duizenden euro’s. volgens de krant zijn er gevallen bekend waarbij het hele bedrag werd overgemaakt aangezien de huur slechts een of twee weken voor aankomst werd geregeld.

De huurders moesten het geld overmaken naar bankrekeningen in Spanje, Frankrijk of zelfs Portugal. Deze rekeningen werden vaak gewisseld en ook de telefoonnummers waarmee men contact had werden na ontvangst van de aanbetaling afgesloten.

Makelaar

Een van die makelaars is Lois Alexander Koudijs, eigenaar van een makelaarskantoor in Begur. De kant El Pais heeft met deze Nederlander gesproken waarbij deze aangaf meerdere gevallen te hebben gehad van zogenaamde huurders die de sleutel kwamen halen van een huis wat te koop staat. Ook heeft hij bemiddeld bij de zoektocht naar een ander appartement of vakantiehuis aangezien de klanten er achter waren gekomen dat ze bedonderd waren.

Onderzoek

Volgens Koudijs heeft hij melding gedaan bij de Catalaanse politie die een onderzoek is begonnen. Het probleem is echter dat de websites geregistreerd staan in Nederland of België en de fraude in principe daarvandaan plaats vind. De Belgische politie heeft al aangegeven een onderzoek te willen starten maar dat het lastig wordt om te achterhalen wie de verantwoordelijken zijn van deze fraude. Het is niet bekend of de Nederlandse politie ook met een onderzoek bezig is – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken