skip to Main Content
Kort nieuws over de politieke situatie in Catalonië (UPDATE)

Kort nieuws over de politieke situatie in Catalonië (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Er staat weer van alles te gebeuren in de autonome deelstaat Catalonië. Na meer dan 3 maanden na de autonome verkiezingen van 21 december 2017 is er nog steeds geen nieuwe regiopremier en nieuwe regioregering. Carles Puigdemont woont nog steeds gevlucht voor de Spaanse justitie in België, Jordi Sánchez is niet vrijgelaten uit de gevangenis en deze donderdag moet er dan een derde kandidaat gekozen worden maar ook dat is onzeker. Kort politiek nieuws uit Catalonië.

Nu gebleken is dat Carles Puigdemont vanwege zijn situatie en problemen met de Spaanse justitie niet tot regiopremier gekozen kon worden en dat dan ook heeft geaccepteerd door zijn kandidaatschap op te zeggen, was de keuze gevallen op de in de gevangenis verblijvende Jordi Sánchez die niet werd vrijgelaten en uiteindelijk ook bedankt voor deze functie en helemaal uit de politiek is gestapt door zijn zetel als parlementariër in te leveren. Deze donderdag zou dan Jordi Turull als derde kandidaat naar voren geschoven moeten worden maar ook dat is niet helemaal zeker.

Jordi Turull dankzij onthouding van stemmen CUP niet gekozen tot nieuwe regiopremier

Het is de separatisten niet gelukt om een nieuwe regiopremier te kiezen. Vanaf 17 uur deze donderdagmiddag vond er een parlementair debat plaats waarbij Jordi Turul naar vore geschoven zou worden als nieuwe regiopremier. Hij kreeg de stemmen van de JxCat en ERC partijen maar niet van de CUP die zich onthield van stemmen. Daardoor kregen de separatisten 64 van de 68 (van de 135) benodigde stemmen wat dus niet genoeg is. Hierdoor is er dus geen nieuwe regiopremier gekozen en is de situatie niet veranderd. Wat er nu verder gaat gebeuren is niet zeker maar er kan nog een tweede stemronde komen binnen 48 uur maar dat kan voor Jordi Turull te laat zijn aangezien hij zich vrijdag opnieuw voor de rechter moet verantwoorden en hij mogelijk naar de gevangenis gestuurd kan worden.

Rechter houdt Forn en Sánchez in de gevangenis

Rechter Pablo Llarena van het Hooggerechtshof in Madrid heeft besloten om Joaquim Forn en Jordi Sánchez in voorlopige hechtenis te houden. De Openbare aanklager had tot ieders verbazing aan de rechter gevraagd om Forn na betaling van een borgsom vrij te laten omdat hij ziek zou zijn en omdat er geen kans meer is op voortzetting van de strafbare feiten omdat hij geen parlementariër meer is. Jordi Sánchez had ook gehoopt om vrij te komen nadat hij zijn kandidatuur voor het regiopremierschap had opgegeven en ook zijn zetel als parlementariër heeft ingeleverd. De rechter heeft echter besloten om ze niet vrij te laten. Die beslissing werd genomen de dag voordat er opnieuw Catalaanse politici voor de rechter moeten verschijnen waarbij er ook weer kans is dat ze achter tralies verdwijnen.

Nieuwe parlementaire zitting om Jordi Turull in te wijden als nieuwe regiopremier

De voorzitter van het Catalaanse Parlement Roger Torrent heeft voor deze donderdag 22 maart om 17 uur een speciale parlementaire zitting aangekondigd om de nieuwe regionale premier te kiezen. In zijn ogen moet dat Jordi Turull worden. In een spoedproces heeft Torrent contact gezocht met de vertegenwoordiging van alle politieke partijen om een kandidaat te vinden. Volgens de oppositie stond allang echter vast dat Jordi Turull naar voren geschoven zou worden door de ERC en JxCat partijen. De CUP partij, die 4 beslissende zetels en stemmen heeft, zal om 15 uur bijeenkomen om te beslissen wat zij gaan doen en of ook zij Turull steunen, iets wat door diverse kranten in Catalonië als onwaarschijnlijk wordt gezien. Jordi Turull is dan wel de nieuwe kandidaat maar ook hij is “niet schoon” zoals ze dat noemen. Turull heeft reeds in de gevangenis gezeten voor zijn betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsproces en hij kon alleen vrijkomen na de betaling van een borgsom.

Nieuwe zitting rechter Pablo Llarena waarbij mogelijk opnieuw Catalaanse separatisten achter de tralies verschijnen

Rechter Pablo Llarena heeft voor vrijdag 23 maart een nieuwe zitting aangekondigd waarbij diverse Catalaanse politici die onderzocht worden voor hun deelname aan de onafhankelijkheidsverklaring en het hele Catalaanse afscheidingsproces opnieuw voor de rechter moeten verschijnen. In totaal zijn er 28 personen opgeroepen maar deze vrijdag moeten Jordi Turull en Josep Rull, van de JxCat partij en Carme Forcadell, Marta Rovira, Dolors Bassa en Raül Romeva, van de ERC partij zich melden. Hieronder bevindt zich dus ook Jordi Turull die gezien wordt als mogelijke nieuwe regiopremier.

Diverse van deze personen werden op 2 november vorig jaar naar de gevangenis gestuurd en konden alleen na betaling van een borgsom weken later vrijkomen. Het gaat daarbij om Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa en Raül Romeva die na betaling van 100.000 euro per persoon op vrije voeten werden gesteld in afwachting van het proces. De ex-voorzitster van het Catalaanse Parlement Carme Forcadell verbleef slechts één nacht in de cel en werd na betaling van 150.000 eur vrijgelaten in afwachting van het proces. Marta Rovira moest zich ook melden en hoefde niet naar de gevangenis na betaling van 60.000 euro borgsom.

Deze Catalaanse politici werden na betaling van een borgsom op vrije voeten gesteld in afwachting van het proces waarbij ze aan drie voorwaarden moesten voldoen: ze moesten hun paspoort inleveren, ze mochten Spanje niet verlaten en ze mochten niet terugvallen op dezelfde strafbare feiten de te maken hebben met rebellie, opruiing en verduistering van openbare fondsen. De rechter is echter van mening dat de genoemde personen opnieuw bezig zijn met de afscheiding van Spanje en de oprichting van een Catalaanse Republiek.

Ciudadanos en Inés Arrimades vragen om het debat op te schorten

Inés Arrimades van de door de Catalanen meest gekozen partij Ciutatans (Ciudadanos) heeft de parlementaire voorzitter van het Catalaanse Parlement Roger Torrent gevraagd om de parlementaire zitting die gepland staat voor deze donderdag af te breken. Volgens haar wordt het een steeds groter wordend circus en lijkt Catalonië steeds meer op een bananenrepubliek. Ciutatans heeft 36 zetels in het Catalaanse Parlement wat meer dan een vijfde deel van het Parlement is en meent dat ze het recht hebben om deze annulering te eisen. Dat wil Ciutatans niet alleen omdat Jordi Turull geen geloofwaardige en “schone” premierskandidaat is maar ook omdat hij niet genoeg steun heeft aangezien de CUP waarschijnlijk niet voor Turull zal stemmen en de meerderheid van 68 zetels niet bereikt zal worden. UPDATE: De aanvraag van Ciutatans is niet door Roger Torrent geaccepteerd.

Artikel 155 blijft actief zolang er geen Catalaanse regiopremier komt die niet met de justitie te maken heeft

De Spaanse minister-president Mariano Rajoy was tijdens het kamerdebat op woensdag heel duidelijk, Artikel 155 zal actief blijven zolang het Catalaanse Parlement geen kandidaat voor de regiopremier naar voren schuift die niet op de een of andere manier te maken heeft met de Spaanse justitie. Volgens Rajoy is het enige doel van de separatisten om opnieuw een kandidaat naar voren te schuiven die geen kans maakt op het premierschap om het onafhankelijksproces te verlengen en voor nog meer onzekerheid te zorgen, niet alleen bij alle Catalanen maar ook bij de bedrijven, banken etc. Zolang de Catalaanse politiek niet teruggaat naar de Spaanse wetten zal het artikel 155 actief blijven waarbij Catalonië door de Spaanse regering geleid wordt. In principe heeft men in Catalonië tot 30 maart de tijd om een nieuwe regiopremier en regioregering te vormen. Gebeurt dat niet dan zouden er nieuwe autonome verkiezingen kunnen komen maar dat sluit Rajoy voorlopig uit.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Hoppa…, weer eentje die de benen neemt, nu is het Marta Rovira van de ERC, ze laat per brief weten niet de risico te nemen om in voorarrest gezet te worden. En de afgedragen borgsom €60.000 van vorige keer is TeamIndepSS donateurs kwijt.

  1. Het duurt altijd even voordat een reactie te zien is. Als er links naar externe websites in zitten moeten we ze eerst handmatig goedkeuren. Daarnaast slaan webbrowsers een pagina op om deze sneller te laten laden waardoor soms iets “nieuws” niet te zien is.

 2. Schoon kandidaat? Men is schoon tot het moment dat men niet schuldig wordt gevonden. De Spaanse gerecht durft niet de uitlevering van de kandidaten te vragen. Ze weten maar al te goed dat ze bot zullen Krijgen. Geen enkele democratische land zou voor politieke redenen mensen uitleveren. Ze zijn al in van Nederland , België, Denemarken, Zwitserland, groot Brittannië geweest.

  1. Heb geduld…, er lopen flink wat zaken tegen een flink aantal bende leden van TeamIndepSS.
   Ja, het is de taak van de aanklagers om van alles en nog wat te roepen, maar de rechter bepaald wanneer het proces start en dus ook het overlevering of uitlevering, dit afhankelijk welk land de voortvluchtige zich bevindt.

   Ondertussen mag Puigdemont & overige gevluchte bende leden zich vrij bewegen (behalve op Spaans grondgebied) en
   zoveel gal spuien over Spanje als ze willen, maar er is een Spaans gezegde:”por la boca muere el pez y el hombre por la palabra”

 3. De kopstukken van TeamIndepSS geven hun zitjes in het regio parlement op. Het gaat om in dit artikel genoemde verdachten Marta Rovira, Dolors Bassa y Carme Forcadell allen van de ERC. Mogelijkerwijs een tactische zet (in overleg met hun advocaat) om morgen een (tijdelijke) hechtenis te ontlopen, door in te spelen dat er geen recidive gevaar meer aanwezig is.

 4. Zo ver ik net las en hoorde, gaat de CUP inderdaad niet akkoord met de nieuwe kandidaat. Want hij en de partijen achter hem, hebben in hun overeenkomst niets gezegd over het ¨ongehoorzaam blijven aan de staat Spanje¨ oftewel de CUP wil dat er zwart op wit staat dat men door blijft gaan met illegale zaken, anders doen ze niet mee.

  Tja, dan zal het lastig worden voor de CUP om ook maar iemand te steunen, want men wil dat bewust NIET in de stukken hebben. Zou dat er wel in staan dan blijft artikel 155 van kracht.

  Oftewel, de CUP met haar 4 zetels houdt nu de hele Catalaanse politiek in haar greep.

  1. Inderdaad, achter de schermen liggen TeamIndepSS overhoop met elkaar.

   1ste stemming is gehouden een geen nieuwe regiopresident.
   Hiervoor is de absolute meerderheid nodig, dus minimaal 68 stemmen, maar de anti-kapitalisten (CUP) hebben woord gehouden en dus tegen gestemd.
   Zoals als het er nu naar uitziet hebben ERC en JuntxCat geen meerderheid. Dus als de CUP zich blijft verzetten, dan moeten de laatste 2 voortvluchtige parlementariërs in België hun zitje opgeven als zij écht iets om hun ozo gelieve Republiek geven.

   1. Cooper, zelfs dan komen ze toch niet aan de 68 benodigde stemmen?

    De CUP heeft er 4. Ze hebben van de CUP of een andere partij altijd 2 stemmen nodig om aan de meerderheid te komen van 68 zetels?
    Zelfs als die 2 hun stoeltje opgeven, dan blijven ze hangen op 66 tenzij er van een andere partij nog 2 te vinden zijn die hun plannen steunen, maar die kans is vrij klein tot nihil.

    Daar komt bij dat de andere 2 partijen ook pas na veel onderhandelen een soort van akkoord hebben gesloten, maar binnen de ERC is met het inmiddels wel kotsbeu dat Puigdemont in zijn eentje denkt te kunnen bepalen hoe het allemaal gaan moet. De man maakt zichzelf onmogelijk binnen de hele clan inmiddels en dat is op zich maar goed ook.

    1. Klopt, dat zonder de CUP blijven ze steken op 66. Maar de 2 voortvluchtige in Brussels mogen niet stemmen of hun stem tijdelijk overdragen aan een ander parlementslid, dus blijven ze steken op 64.

     Bij de 1ste stemming moet de voorgedragen kandidaat minstens 68 (absolute meerderheid) behalen voor de benoeming. Lukt dit niet dan volgt de 2de stemming (binnen 48 uur) zonder de benodigde ondergrens van 68.
     Dus a.s. zaterdag zou 66 voldoende zijn, mits de CUP zich onthoudt en Puigdemont & Comín hun zitjes inleveren en de oppositie met 65 tegen blijft stemmen.

 5. Het was een circus, het is een circus en we mogen hopen dat het snel weer normaal wordt daar. Hoe moeilijk is het een goede kandidaat te vinden, die schoon is, geen vies verleden heeft en ook er wil zitten voor ALLE Catalanen?

  Kennelijk is de wil er niet om het op te lossen bij de Indeps, op een andere manier is dit hele getreuzel en tijdverspilling niet uit te leggen. We mogen hopen dat bij een eventuele volgende verkiezing, er wel een duidelijk statement komt van de kiezer, namelijk dat genoeg echt genoeg is geweest en men massaal afstand neemt van de partijen die nu al maanden het aan het verzieken zijn.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken