skip to Main Content
Nationale pannenkoekendag in Nederland … en in Spanje?
123rf

Nationale pannenkoekendag in Nederland … en in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op 22 maart viert men in Nederland de Nationale Pannenkoekendag. Dit jaar is alweer de 13e editie waarbij basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen uit de buurt. Dat doen ze omdat 1 op de 4 ouderen in Nederland zich eenzaam voelt. Met de Nationale Pannenkoekendag geven de schoolkinderen de opa’s en oma’s een beetje meer aandacht. Maar hoe is het gesteld met de pannenkoeken in Spanje?

Het idee van een Pannenkoekendag zou eigenlijk in Spanje ook georganiseerd moeten worden omdat eenzaamheid bij ouderen ook in het Zuid Europese land een probleem is. Een extra dag waarbij kinderen pannenkoeken bakken en deze samen met ouderen eten zou een goed initiatief zijn in Spanje. De kans dat dit gaat gebeuren is echter klein.

Maar de vraag was, eten Spanjaarden pannenkoeken? Ja, in Spanje eet men ook pannenkoeken maar niet op de manier zoals dat in Nederland gegeten wordt. Logischerwijze kent men de naam pannenkoeken niet en heten deze ‘tortitas’ of ‘pancakes’ wat ook als ‘panqueques’ wordt uitgesproken en geschreven of zelfs op de Franse manier ‘crêpes’.

De meest gangbare pannekoek die men in Spanje eet is de ‘crêpe’ ook wel ‘tortita’ genoemd. De ‘crêpe’ is echter dunner en wordt vaak als nagerecht gegeten terwijl de ‘tortita’ dikker is en meer op een pannenkoek lijkt maar vaak op Amerikaanse wijze kleiner is en in sommige gevallen dienst doet als ontbijt.

In Spanje heerst niet de gastronomische cultuur van pannenkoeken niet maar in noordwest Spanje in de autonome regio Galicië kent men wel de ‘filloas gallegas’, dunne pannenkoekjes in de stijl van de crêpes gemaakt van meel, honing, eieren en suiker of kaneel. Naast Galicië worden deze Spaanse pannenkoekjes ook gegeten in Asturië en de provincie León in Castilla y León.

Er zijn echter ook ‘filloas saladas’ welke men ‘gezouten’ of gevulde pannenkoeken kan noemen en gevuld zijn met rundvlees, varkensvlees, kip, groente, champignons en spinazie.

In Spanje zal het moeilijk zijn om een pannenkoekenhuis te vinden, tenzij men zoekt in toeristische gebieden waar veel Nederlanders komen. Wel kent men speciale horecagelegenheden waar crepes te eten zijn.

Wie kent een goed pannenkoekenhuis in Spanje? Eet jij wel eens eens pannenkoeken in Spanje en welke zijn dat dan … de traditionele Nederlandse pannenkoek met poedersuiker en stroop of de gevulde pannenkoeken met groente en vlees? Eet je pannenkoeken met kaas of spek of appel?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Tot nu toe heb ik geen lekkere pannekoeken gegeten in Fuerteventura. Kan aan mij liggen. Misschien ga ik naar de verkeerde eetgelegenheden. Die ik heb gegeten leken helemaal nergens naar. De smaak was niet goed. Aardbeien uit blik of diepvries erop, slagroom uit een spuitbus. Nee, ik maak ze liever zelf. Daarna met suiker of stroop. Heerlijk.

 2. Daar is toch niks moeilijk aan om die te maken, ik maak dunne flensjes, zeeft eerst de bloem daar wordt melk in gedaan en roeien tot een pap, klaar nu in een kleine pan met lage rand op hoog vuur, na een tijdje omhoog omslaan of met spatel voor de andere kant. Zo heb ik in mijn café ooit om oudjaarsavond voor de klanten gratis dunne panne koeken gemaakt iets dan meer dan 150 ! Bleke Bruine zachte suiker( kindjessuiker de Belgen kennen dat wel die laat ik meebrengen) aardbeien gelei enz…eet dat om de 14 dagen

 3. Buiten de deur mis ik ze wel. Al vind ik de pancakes ook wel aardig. Gelukkig kan mijn man súper lekkere pannenkoeken maken. Maar als latijnsamerikaanse gaat mijn voorkeur uit naar hotcakes. Súper lekker!!!

 4. In playa Blanca Lanzarote hebben we Popa. Lekkere Bretoense crêpes op 80 verschillende manieren. Lekker zoet of hartig, met fruit of ijs, groenten, vlees of kaas. Voor ontbijt, lunch of avondmaal. Heerlijk adresje!

 5. De spanjaarden eten bij ons in de zaak, Belgische Bakker Benidorm, wel pannenkoeken, maar 90% is met Nutella, bv een pannekoek met spek en papel vinden ze maar iets eigenaardigs

 6. Bij de belgische bakker in Benidorm kan men nog de echte pannenkoeken eten.
  Op belgische wijze rechtstreeks klaargemaakt, dus geen opgewarmde kost.
  Belgische bakker : hoek calle Gerona calle Esperanto. Smakelijk.

 7. in Horta de sant joan (toeristisch dorp in provincie Tarragona)was een creperie met een Vlaamse eigenaar. Wij hebben daar 1 keer gegeten omdat ik zelf niet zo weg ben van pannenkoeken. Wij hadden de hartige variant . De eigenaar vertelde ons dat het heel veel moeite had gekost de Spanjaarden aan de pannenkoek te krijgen. Ze vonden het maar raar. Uiteindelijk kreeg hij toch steeds meer klandizie uit het dorp maar hij is gestopt nu en doet iets anders. Maar volgens hem gingen de zaken uiteindelijk goed en had hij zelfs wat vaste klanten onder de “locals”.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken