skip to Main Content
Water uit de kraan of fles op Wereldwaterdag in Spanje
123rf

Water uit de kraan of fles op Wereldwaterdag in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Elk jaar op 22 maart is het de internationale Wereldwaterdag waarbij de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) worden opgeroepen om de mondiale waterproblematiek te bespreken en aan te pakken. Ook Spanje doet mee met deze dag maar bijna niemand weet dat deze bestaat en dat er dan over water gesproken wordt. In Spanje heeft men in verband met het water hoofdzakelijk te maken met drie dingen: kraanwater, flessenwater en het gebrek aan water.

Kraanwater

Als je vaker in Spanje komt of er woont dan weet je dat het kraanwater op veel plaatsen niet echt lekker is. Veel mensen vragen zich dan ook af of het kraanwater in Spanje te drinken is of niet. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van heel Spanje is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel kraanwater. Het probleem is echter dat het water in de meeste gevallen een smaak en geur heeft van chloor, een bestanddeel dat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is.

Volgens het Spaanse Ministerie van Gezondheid komt 69% van het kraanwater in Spanje uit rivieren, stuwmeren etc. terwijl 30% uit de grond komt en slechts 1% is afkomstig uit de zee. Mede vanwege het chloor maken veel Spanjaarden en buitenlanders toch gebruik van water uit flessen, een big business in Spanje.

Kraanwater filteren

De laatste jaren hebben veel mensen het gehad met het wekelijks sjouwen van die pakken water van de supermarkt naar huis en kiest men voor waterfilters. Het gaat in dit geval om apparatuur die het kraanwater schoonmaakt om zo bijvoorbeeld chloor, bacteriën, pesticiden of zware metalen te filteren.

Daarbij moet men goed rekening houden hoe de watersituatie is en wat de kwaliteit van het water is. Daar kunnen de waterfilters op afgesteld worden om zo een goede smaak te geven. Het gebruiken van waterfilters kan ook gevaarlijk zijn als dat niet goed gebruikt wordt, er is immers geen enkele instantie die de kwaliteit van het water controleert na het filteren van het kraanwater.

Flessenwater

Ondanks dat het kraanwater officieel drinkwater is in bijna alle gevallen, kiezen veel Spanjaarden er toch voor om water niet uit de kraan maar uit flessen te drinken. Er zijn vele soorten, merken en afmetingen van de flessen water en in de Spaanse supermarkten staan dan ook soms rijen met pakketten van 6 flessen water in alle afmetingen van 33cl tot 2 liter maar ook jerrycans tot wel 7 liter en mini flesjes die makkelijk mee te nemen zijn.

Let goed op de ingrediënten van het water, dat wil zeggen of er meer natrium (sodio in het Spaans) inzit of minder, dat kan enorm verschillen zoals 10 mg/l of 1,7 mg/l. In principe is natrium chemisch en wordt het aan het water toegevoegd. In sommige gevallen proberen bedrijven zelfs de smaak van het kraanwater na te bootsen maar in de meeste gevallen blijft de smaak van flessenwater neutraal.

Er zijn twee soorten water te vinden in flessen, water met koolzuur (agua con gas) en water zonder koolzuur (agua sin gas), zeg maar Spa rood en Spa blauw. Om het kraanwater te vervangen wordt natuurlijk water zonder koolzuur gebruikt waar honderden merken van zijn.

Flessenwater van plastic, glas, RVS of aluminium

Wil dat nu zeggen dat water uit flessen gezonder is? Niet altijd. Weliswaar is de smaak beter maar dat wil niet zeggen dat de bestanddelen van het water beter zijn dan die van het kraanwater. Daarnaast heeft het plastic van de fles ook soms een negatief effect op de smaak en bevat dat plastic weer chemische bestanddelen die in een kleine dosis geen kwaad kunnen maar in grote dosis wel schadelijk kunnen zijn voor het lichaam, zoals BPA ofwel Bisphenol A.

Daarom drinken sommige mensen alleen water uit glazen flessen die over het algemeen weer duurder en moeilijker te krijgen zijn. Datzelfde geldt ook voor flessen gemaakt van aluminium of roestvrijstaal (RVS) die erg lastig te vinden zijn en vaak alleen gebruikt worden bij exclusief en duur water.

Watergebrek

69% van het kraanwater in Spanje komt uit rivieren, stuwmeren etc. terwijl 30% uit de grond komt en slechts 1% is afkomstig uit de zee. Het water in de stuwmeren is de belangrijkste bron van kraanwater voor de Spaanse huishoudens maar de stand van dat water is afhankelijk van de weersomstandigheden. Is er weinig regen geweest dan worden de stuwmeren steeds leger en wordt de watersituatie steeds moeilijker. Het komt regelmatig voor dat gedurende de zomermaanden er water rantsoenen worden ingesteld en het gebruik van water wordt beperkt om te voorkomen dat de stuwmeren compleet leeg raken.

Specialisten zeggen vaak dat Spanje steeds droger zal gaan worden, dat er meer woestijn bij zal komen en er dus minder water zal zijn voor de inwoners. Aangezien het deze winter in die delen van het land waar men vaak te maken heeft met watergebrek, zoals Andalusië, Murcia, Balearen en Comunidad Valenciana, bijna geen regen is gevallen vragen inwoners zich of of er genoeg water zal zijn om de zomer door te komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Ik maak gebruik van tank-o3 in mijn watertank van de camper. Nog nooit ziek geworden…. Maar ik vraag me af of dit echt geschikt is om in Spanje toepast te worden. Zie de website voor aanvullende informatie.
  https://www.tank-o3.nl/
  Als dat zo is zou dit in veel gevallen de oplossing kunnen zijn.

 2. Op de camping cap blanch is het kraanwater uit Altea drinkbaar. Af en toe licht bleekluchtje. Betekend dat men de bacterie stand checkt. Ik zuiver het water extra met UV licht. Gelezen dat in woestijn gebieden met niet al te schoon putwater, men bewezen waterbacterie dood.. Leg de flessen twee dagen in de zon waardoor 90℅ van de nog aanwezige bacterie gedood wordt. Fles etiketten verwijderen om verwarming te voorkomen.

 3. Ons kraanwater is gelukkig prima te drinken. Scheelt in portemonaie en goed voor het milieu. Wel merk ik dat het gerantsoeneerd wordt. Wij leven op de campo en hebben niet altijd even veel druk op het water. Het is altijd even de graag of er gedouched kan worden. Maar door mijn avonturen in México ben ik hier snel gewend aan geraakt. Het te kort aan zoet water is wel veronrustend.

 4. In San Miguel de salinas waar ik een woning heb is het water echt goed te drinken hoewel het water uit flessen wel lekkerder is maar voor de koffie en thee en het bereiden van eten is het echt prima

 5. Eerst schrijf je dat het water uit de kraan gewoon gedronken kan worden, maar later gaat het over filters die chloor, bacteriën, pesticiden en zware metalen uit het water filteren. Zware metalen etc. in het kraanwater? Dat is dan toch heel ongezond om te drinken? Het is mij nog steeds niet duidelijk of dit nu zonder gevaar voor de gezondheid gedronken kan worden.

  Wij hebben zo’n watermachine staan met flessen van 20 liter, waarbij elke maand de lege vervangen worden door volle. Geen gesleep met flessen dus (althans voor onszelf) en deze worden hergebruikt. Het water is heel lekker en dit leek ons een goede tussenoplossing. De kosten vallen mee: wij dronken altijd Bezoya water (niet het goedkoopste, wel het lekkerste) en zijn nu evenveel geld kwijt als voorheen.

   1. http://www.aquaservice.com , stuur een mailtje naar
    administracion@aquaservice.com waar je zo’n koelmaschine kunt krijgen, je kunt je aantal van 1 tot zoveel je nodig bent bestellen, en minder bestellen als je bijvoorbeeld een maand op vakantie naar een ander land gaat, er kunnen water containers van 20 liter op geplaatst worden, mijn vrouw en ik genieten zelfs bij 35 of meer graden altijd van heerlijk gekoeld water, en je kunt er zelfs water mee koken voor de thee in de winter.

 6. Bij ons is het kalkgehalte ontzettend hoog. Ook heel slecht voor elektrische apparaten. De gemeente gaat nu na vele protesten het kalkgehalte met 70% verlagen.

 7. Ik denk dat ons zwembad minder chloor heeft dan het water uit de kraan.Op een dag was het zo erg toen ik een bad had vol laten lopen en de raam moest open zetten opdat de chloor reuk zo erg was.Het verschild van dag op dag soms ruik je het niet.

 8. Dat laagje zou wel eens kalk kunnen zijn. Probeer het, afscheppen, verzamelen en laten drogen. Dan druppel je een beetje zoutzuur 10% erop. Als het dan begint te bruisen is het kalk.

  1. Na je reactie heb ik eens even de proef op de som genomen en toch een glas gedronken. (zonder de test weliswaar) Het smaakte wel een beetje raar, als erg hard water (denk inderdaad dat het kalk was) maar ben er niet ziek van geworden. Super, gaat me een hoop gezeul en plastic afval schelen ?

 9. Of je het hier zo kan drinken weet ik niet. Wel zie ik na het koken ervan een raar laagje drijven. Ik waag me er niet aan. ?

  1. Spanjaarden (in mijn kring) drinken nooit water uit de kraan.
   Het is een ingeboren vooroordeel, men vindt water uit de kraan onrein, smerig en geschikt voor dieren en planten.
   Water is om je te wassen en om de vloer te reinigen, men sjouwt zich liever een breuk aan die six-packs (of eight-packs), dan de kraan open te zetten om de dorst te lessen.
   Sommige mensen koken zelfs met flessen-water.

   1. Ik drink ook water uit de kraan (Fuerteventura). Geen grote hoeveelheden hoor. Ik gebruik het water ook voor koffie en thee en om te koken. Vind de smaak acceptabel. Dat gesleep met die karaffen zie ik niet zitten. Mijn Spaanse vriend gruwt als hij mij een slok water uit de kraan ziet drinken. Hij sleept zich een bult aan die 8 liter-karaffen. Moet hij weten, ha ha.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by