15 dagen langer in thuisisolement tijdens verlengde noodtoestand in Spanje

15 dagen langer thuisisolement tijdens noodtoestand Spanje
Beeld: 123rf

15 dagen langer in thuisisolement tijdens verlengde noodtoestand in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een wekelijkse videoconferentie met alle regionale premiers van Spanje heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez na overleg besloten de noodtoestand in Spanje met 15 dagen te verlengen. De noodtoestand ging officieel op 15 maart in en zou twee weken duren tot 30 maart maar nu komen daar dus 15 dagen bij en moet iedereen als het parlement dit goedkeurt tot tenminste 11 april in een thuisisolament blijven.

Er waren gedurende de eerste week van de noodtoestand al geruchten maar geen enkele minister bevestigde deze. Op zondag werd het nieuws echter wel bevestigd en zal premier Pedro Sánchez komende woensdag 25 maart aan het Spaanse parlement vragen om een verlenging van deze uitzonderlijke situatie van nog eens 15 dagen. 

Het dodental is op zondag 22 maart opgelopen naar 1.720 personen, een stijging van 392 doden in 24 uur tijd. Het aantal besmette personen steeg van 24.980 op zaterdag naar 28.572 op zondag terwijl er tot nu toe 2.575 patiënten gezond ontslagen zijn uit de ziekenhuizen. Maar zoals de regering al aangeeft, het ergste deel van deze coronavirus moet nog komen waarbij er meer doden en meer besmettingen te verwachten zijn. 

Als het parlement met de 15-daagse verlenging instemt zou dat betekenen dat de Spanjaarden en iedereen die in Spanje verblijft in ieder geval minimaal één maand in een thuisisolement moet verblijven. Men mag alleen nog naar buiten om naar het werk te gaan, boodschappen te doen en nog enkele andere uitzonderingen die we HIER hebben omschreven.

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Op zaterdagavond hield de Spaanse premier nog een televisietoespraak waar hij een vraag van een journalist vaag beantwoorde waaruiit velen al konden opmaken dat er een verlenging aan zat te komen. 

De eerste 15 dagen van een noodtoestand kan de regering nemen zonder overleg met het parlement maar voor een verlenging moet de regering toestemming krijgen van de parlementariërs. Daarbij worden geen problemen verwacht aangezien de politieke leiders, ondanks klachten, verwijten en beschuldigingen aan het adres van Sánchez en zijn ministers van enkele politieke leiders, achter de Spaanse coalitieregering staan.

Het is nu nog niet bekend of de reeds genomen maatregelen aangescherpt zullen worden. Wat wel zeker is, is dat dit coronavirus alleen overwonnen kan worden als iedereen thuis blijft dus #yomequedoencasa of #ikblijfthuis en #ikblijfthuisinspanje

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.