Brussel vraagt aan Spanje coherentie met reisrestricties Spanjaarden en buitenlanders

Brussel vraagt aan Spanje coherentie met reisrestricties Spanjaarden en buitenlanders
Beeld: 123rf

Brussel vraagt aan Spanje coherentie met reisrestricties Spanjaarden en buitenlanders

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De binnengrenzen in de Europese Unie zijn (in principe) geopend en het reizen tussen de verschillende EU-landen is, met of zonder regels, mogelijk. Dat geldt ook voor Spanje waar in de praktijk alleen de internationale grens met Portugal gesloten is. De rest van de internationale grenzen, te land, ter zee en in de lucht, zijn in Spanje geopend. Maar de Europese Commissie (EC) heeft Spanje en de andere EU-lidstaten deze maandag om coherentie wat betreft de reisbeperkingen gevraagd.

Volgens de EC is het coronavirus in de EU-lidstaten hetzelfde en is de kans op infectie ook overal hetzelfde. Daarom is het niet logisch om de binnengrenzen binnen de EU te sluiten en het reizen tussen de verschillende EU-landen tegen te gaan. Recent was de EC nog boos op de Belgische regering omdat men in België het reizen niet meer toestaat. Nu wordt een oproep geplaatst om coherent te zijn met de reisrestricties.

Binnen Spanje

Als je in Spanje woont mag je in praktisch het hele land niet buiten de eigen autonome regio komen vanwege de regionale lockdowns die bijna overal gelden. Dat betekent dat iemand uit Madrid niet zomaar naar Benidorm mag reizen of iemand uit Málaga niet zomaar naar Barcelona kan rijden of vliegen om maar wat voorbeelden te noemen.

Internationale grenzen

Maar de internationale grenzen tussen Frankrijk en Spanje of Andorra en Spanje zijn over de weg gewoon geopend, al wordt er aan de Franse kant wel gecontroleerd. Ook de internationale grenzen bij vliegvelden zijn geopend en in de praktijk is het dus mogelijk om vanuit het buitenland naar Spanje te reizen en Spanje binnen te komen (in de praktijk zijn er niet veel vluchten).

Om Spanje binnen te komen via een vliegveld of haven moet je echter wel een uitslag laten zien van een negatieve PCR-test die max. 72 uur voor aankomst in Spanje gerealiseerd werd. Daarnaast moet je het SpTH-formulier invullen en de daarna ontvangen QR-code scannen na aankomst.

Als je over de weg Spanje binnenrijdt hoef je geen negatieve PCR-testuitslag en geen SpTH-formulier te laten zien. Houdt er wel rekening mee dat om Spanje over de weg te verlaten en/of binnen te rijden moet je wel voor andere landen zoals Frankrijk voldoen aan de eisen van een negatieve PCR-testuitslag.

Eenmaal in Spanje gelden voor alle buitenlandse reizigers dezelfde regels als voor de inwoners van Spanje, dat wil zeggen dat je de regionale corona-maatregelen moet aanhouden. In praktisch alle gevallen houdt dat dus in dat je de autonome regio niet zomaar in of uit mag reizen, dat je de avondklok die geldt in de regio dient te eren en dat je alle andere regionale corona-maatregelen eert.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.