Wat is het gelukkigste land ter wereld? Nederland, België, Spanje of Finland? (2021)

Wat is het gelukkigste land ter wereld? Nederland, België, Spanje of Finland?
Beeld: Freepik

Wat is het gelukkigste land ter wereld? Nederland, België, Spanje of Finland? (2021)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar rond 20 maart begint de lente in Spanje maar het is ook de datum dat men de Internationale Dag van het Geluk viert. Het gaat om een initiatief van de Verenigde Naties (VN) dat in 2012 werd ingevoerd. Spanje scoort redelijk goed op de lijst wat betreft gelukkige inwoners maar slechter dan Nederland en België terwijl steevast bovenaan Finland staat. 

Volgens het negende World Happiness Report van de VN staat Spanje op plaats 27 van de 149 gelukkigste landen. Finland wist in 2018 al Noorwegen van de troon te stoten als gelukkigste land terwijl Nederland in 2020 is geëindigd op plaats 5 en België op de 20e plaats.

Er werd rekening gehouden met zes factoren om te bepalen of de inwoners van een land gelukkig zijn: bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking, vrijgevigheid, mate van corruptie, levensverwachting, sociale zekerheid en perceptie van vrijheid.

In elk land werden duizend inwoners ondervraagd en voor de vierde keer op rij staat Finland op de eerste plaats als het gelukkigste land ter wereld! Volgens het officiële rapport stond Spanje op de zevenentwintigste plaats, Nederland op de vijfde plaats en België op de twintigste plaats (drie posities omhoog dit jaar).

De berekening dit jaar is iets anders dan normaal want er is een gemiddelde gemaakt tussen de periodes 2018 en 2020, niet alleen 2020 vanwege de coronavirus crisis. Om deze reden is de vergelijking met het rapport van vorig jaar onjuist, omdat normaal gesproken een gemiddelde van de gegevens van de afgelopen drie jaar wordt gebruikt om de ranglijst te maken.

Dit is de top 30:

  1. Finland
  2. Denemarken
  3. Zwitserland
  4. IJsland
  5. Nederland
  6. Noorwegen
  7. Zweden
  8. Luxemburg
  9. Nieuw Zeeland
  10. Oostenrijk
  11. Australië
  12. Israël
  13. Duitsland
  14. Canada
  15. Ierland
  16. Costa Rica
  17. Verenigd Koninkrijk
  18. Tsjechië
  19. Verenigde Staten
  20. België
  21. Frankrijk
  22. Bahrain
  23. Malta
  24. Taiwan
  25. Verenigde Arabische Emiraten
  26. Saoedi Arabië
  27. Spanje
  28. Italië
  29. Slovenië
  30. Guatemala
Ga naar de inhoud