menu: rubrieken, zoeken & meer

Van vaccinatiestop naar uitbreiding leeftijdsgrens wat betreft AstraZeneca vaccin in Spanje

Van vaccinatiestop naar uitbreiding leeftijdsgrens wat betreft AstraZeneca vaccin in Spanje
Beeld: 123rf

Van vaccinatiestop naar uitbreiding leeftijdsgrens wat betreft AstraZeneca vaccin in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het was vorige week dat verschillende regionale overheden in de autonome regio’s in Spanje en het centrale Ministerie van Volksgezondheid tijdelijk het AstraZeneca/Oxford corona-vaccin op de zwarte lijst hadden gezet. De reden voor deze korte onderbreking waren natuurlijk de bijwerkingen van dit vaccin. Maar nu raadt het Ministerie aan om de leeftijdsgrens met 10 jaar te verhogen tot 65 jaar.

Het AstraZeneca/Oxford vaccin was op het Pfizer en Moderna vaccin na het derde corona-vaccin dat op 6 februari Spanje bereikte. Inmiddels heeft Spanje 1.927.400 vaccins van AstraZeneca ontvangen en zijn er 981.123 gebruikt om te vaccineren waarvan er slechts 9 gevaccineerden een tweede dosis hebben gehad.

Op 15 maart werd het vaccineren met dit echter vaccin onderbroken vanwege diverse meldingen over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes bij verschillende gevaccineerde personen in Spanje en andere landen. 

Maar nadat het Europees Geneesmiddelenbureau concludeerde dat het vaccin veilig te gebruiken was, werd op 24 maart weer begonnen met het vaccineren met het AstraZeneca vaccin. 

Tot nu toe worden de vaccins van AstraZeneca/Oxford in Spanje alleen gebruikt voor personen tussen de 18 en 55 jaar want 55 plussers krijgen deze variant van het corona-vaccins niet toegediend.

Het AstraZeneca vaccin wordt daarnaast alleen gebruikt bij essentiële werknemers onder de 55 jaar, zoals brandweerlieden, veiligheidsdiensten van de staat en onder andere leraren, gezondheidswerkers die niet aan de frontlinie werken en vervolgens aan de algemene bevolking, altijd tussen de 45 en 55 jaar oud.

Maar het Ministerie van Volksgezondheid wil de regionale overheden op woensdag tijdens de wekelijkse Gezondheidscommissie (Comisión de Salud) voorstellen om het AstraZeneca/Oxford vaccin ook te gebruiken voor personen in de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar.

Met deze uitbreiding kunnen er vóór augustus meer mensen onder de 65 jaar gevaccineerd worden waardoor er een versnelling plaats kan vinden in het vaccinatieplan. Er wordt zelfs gesproken over een vaccinatie van alle personen onder de 65 jaar.