Regering Spanje biedt 500 miljoen euro aan stakende vrachtwagenchauffeurs maar die vinden dat niet genoeg

Regering Spanje biedt 500 miljoen euro aan stakende vrachtwagenchauffeurs maar die vinden dat niet genoeg
Beeld: Europa Press

Regering Spanje biedt 500 miljoen euro aan stakende vrachtwagenchauffeurs maar die vinden dat niet genoeg

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals inmiddels bekend zijn duizenden vrachtwagenchauffeurs al sinds 14 maart aan het staken en zorgen ze voor een boycot door collega’s die wel willen werken, soms met geweld en intimidatie, tegen te houden. Ondertussen zoekt de regering naar een oplossing om de hoge brandstofprijzen voor de transportsector te verlagen waarbij ze met 500 miljoen euro aan financiële hulp is gekomen. Maar dat vinden de stakende vrachtwagenchauffeurs niet genoeg.

Als het aan de regering ligt dan krijgt de transportsector te maken met een extra investering om de hoge brandstofkosten te compenseren. Er wordt geschreven over 500 miljoen euro waarmee tienduizenden chauffeurs geholpen zullen worden. De plannen van Spanje volgen die van buurland Frankrijk waar 400 miljoen euro werd vrijgemaakt om de brandstofkosten te verlagen in de transportsector. Ook in Portugal en Italië komt financiële hulp en in deze landen wordt niet gestaakt.

Maar de woordvoerder van het Plataforma para la Defensa del Transporte de Mercancías (PDTM), dat geen onderdeel uitmaakt van de overkoepelende organisatie Comité Nacional de Transporte por Carretera (CNTC), heeft aangegeven door te gaan met de staking. Volgens het PDTM is de financiële hulp die de Spaanse regering biedt niet genoeg. De regering praat echter niet met het platform PDTM maar wel met de door hen erkende CNTC.

Ondertussen zijn er diverse andere organisaties en verenigingen van vrachtwagenchauffeurs die zich willen aansluiten bij de staking waardoor het land nog verder in de logistieke problemen komt en winkels en tankstations leger worden. Ondertussen zorgen meer dan 23.000 agenten van de politie ervoor dat er konvooien van vrachtwagens zijn die wel hun goederen kunnen leveren. Volgens het Ministerie van Transport zijn inmiddels 4.200 konvooien begeleid.

Ga naar de inhoud