skip to Main Content

6.000 jaar oude resten van lichaam opgegraven in centrum Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Else Beekman) Archeologen hebben in een neolitisch graf de resten gevonden van – vermoedelijk – een vrouw uit een neolitisch graf dat vrijkwam bij de uitbreiding van de parkeergarage op de plaza de la Gardunya in Barcelona.

Midden in de wijk Raval naast de markt la Boqueria van de Catalaanse hoofdstad heeft de zogenoemde ‘oma’ van Barcelona duizenden jaren op slechts 3 meter onder de grond gelegen. In een verticaal graf in de rotsachtige grond werden de resten in een foetushouding aangetroffen.

De botten van ‘oma’ zijn half vergaan door het zuur in de grond en het gebit zat vol cariës, zo meldden de archeologen die betrokken waren bij de opgraving.

Onderzoekers zijn er nog niet 100 % zeker van dat het om een vrouw gaat. Wel wijzen enkele kenmerken hierop, zoals de omvang van de schedel. De resten zijn wel de oudste die ooit in dit gebied zijn gevonden.

Mensenheugenis

De archeologische vondst die wordt geleid door Albert Velasco en Ferran Puig, chef van de afdeling archeologie van het historisch museum in Barcelona (Muhba), maakt in elk geval duidelijk dat er al sinds mensenheugenis mensen deze locatie hebben bewoond.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend