skip to Main Content

Naakt fitnessen in Baskenland om crisis te overleven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Redactie) Een fitness in Baskenland probeert op een opvallende manier de recessie de kop in te drukken. Easy Gym in Arrigorriaga, in de provincie Biskaje, is de eerste fitness die trainingen aanbiedt voor nudisten, zo schrijft de Britse nieuwszender BBC.

‘Door de crisis kwamen er steeds minder mensen sporten in onze fitness’, zegt de eigenaar Merche Laseca. ‘Zelf ben ik geen nudist, maar ik heb er geen problemen mee. Dit initiatief gaat over geld.’

Easy Gym heeft eerst wat speurwerk gedaan. Twee zwembaden in de buurt bieden elke maand populaire sessies aan voor nudisten. Elk jaar is er in de buurt van Sopelana een massanaaktloop op het strand. Er zijn minstens twaalf naturistenstranden in het Baskenland. Een poll onder de leden toonde dan ook aan dat 90 procent het volledige aanbod van naakte trainingen steunt.

‘Comfortabeler’

‘Naakt sporten is natuurlijk en veel comfortabeler’, zegt Maite Vicuna, voorzitter van de Baskische Naturistenassociatie. ‘We zijn altijd geïnteresseerd geweest in nieuwe activiteiten.’

Sceptici wijzen er op dat naakt sporten toch niet zo handig is. ‘Sportondergoed werd niet zomaar uitgevonden’, klinkt het. Maar de eigenaar ontkent dat haar concept niet haalbaar is. ‘Naturisten zijn niet gek. Als een vrouw het noodzakelijk vindt, kan ze een topje aantrekken’, zegt Laseca. ‘Maar fietsen en gewichtheffen gaat gemakkelijk zonder kleren.’ Easy Gym laat weten dat er wel handdoeken worden gebruikt.

‘Onhygiënisch’

Sommige sportievelingen zijn duidelijk niet overtuigd door het concept. ‘Iedereen heeft zijn eigen smaak’, zegt een eigenaar van een traditionele fitness in Bilbao. ‘Maar het lijkt me heel onhygiënisch. Kleding dient er net voor om zweet tijdens het sporten op te vangen’, aldus Idoya Echevarria. ‘Waar gaat het zweet naar toe als je naakt ben’, vraagt ze zich af.

Laseca was teleurgesteld bij de lage opkomst tijdens haar openingssessie. Slechts vier man daagde op. ‘Maar de mensen die kwamen, hebben zich vermaakt’, zegt ze. Vanaf mei zal de fitness elke zaterdagmiddag en zondag de hele dag open zijn voor nudisten. En een leraar heeft al contact opgenomen om naakte yogalessen aan te bieden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend