skip to Main Content
Spaanse belastingbetalers hebben meer dan 20 miljard euro in Zwitserland

Spaanse belastingbetalers hebben meer dan 20 miljard euro in Zwitserland

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

hacienda1MADRID – De Spaanse belastingbetalers die vorig jaar gebruik hebben gemaakt van de fiscale amnestie, hebben voor meer dan 20 miljard euro opgegeven wat op Zwitserse banken te vinden is. Naast Zwitserland zijn ook Andorra en Gibraltar als bestemmingen opgegeven waar de rijken hun geld naartoe hebben gesluisd om belastingen in Spanje te voorkomen. Deze gegevens maakte de Spaanse belastingdienst bekend.

In totaal hebben niet 705 maar 715 Spanjaarden gebruik gemaakt van de fiscale amnestie die door de huidige regering werd ingesteld. Deze regel is behoorlijk omstreden omdat dit door velen gebruikt werd om legaal geld te wassen en om daarover slechts een klein beetje (of helemaal niets) aan belasting te betalen. Er wordt door de oppositie flink druk uitgeoefend om de lijst met 715 fraudeurs bekend en openbaar te maken maar daar wil de regering voorlopig niets van weten.

Het “legaal” witwassen van naar buitenland gesluisd belastinggeld is weer in opspraak gekomen nadat vorige week de ex directeur van Bankia, ex minister van economische zaken en vice-president en IMF topman Rodrigo Rato werd opgepakt en onderzocht voor belastingontduiking. Rato is slechts een van de 715 personen die op deze manier hun geld op een min of meer legale wijze hebben witgewassen.

De Partido Popular regering wil de lijst met namen niet openbaar maken al heeft zij wel al eens aangegeven dat ze dat wilden gaan doen. De oppositiepartijen willen de lijst openbaar hebben, zeker nadat er diverse schandalen zijn over de fiscale amnestie waardoor men geld op een legale manier min of meer kon witwassen. Van deze amnestie hebben mensen als Rato (en volgens velen ook andere vrienden van de PP) gebruik van gemaakt. Het belastinggeld en boetes wat de regering heeft opgehaald dankzij de fiscale amnestie was nagenoeg niets en verreweg van hetgeen de belastingdienst hoopte op te halen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken