skip to Main Content
Wordt de Franse ex-premier Manuel Valls de nieuwe Ciudadanos burgemeester van Barcelona?
Manuel Valls & Albert Rivera / El País

Wordt de Franse ex-premier Manuel Valls de nieuwe Ciudadanos burgemeester van Barcelona?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Manuel Valls & Albert Rivera / El País

BARCELONA – De partijleider van Ciudadanos Albert Rivera heeft bekend gemaakt dat ze de Franse ex-premier Manuel Valls gevraagd hebben om bij de gemeenteverkiezingen in 2019 voor de oranje gekleurde partij op de lijst te staan als kandidaat-burgemeester voor Barcelona. De 55-jarige Fransman werd geboren in Barcelona als zoon van een Catalaanse vader en een Zwitserse moeder die samen naar Franrkijk emigreerden.

De Catalaanse afdeling van de Ciudadanos partij met Inñes Arrimades aan kop haalde bij de autonome verkiezingen op 21 december 2017 de meeste stemmen en zetels binnen maar niet genoeg om een Catalaanse regering te vormen. Ciudadanos behaalde 36 zetels en 25,35% van de stemmen (1.109.732 personen) en in de landelijke peilingen lijkt het erop dat de oranje gekleurde politieke formatie ook de conservatieve Partido Popular van de troon kan stoten.

Ook bij de gemeenteverkiezingen in 2019 verwacht men dat Ciudadanos veel stemmen binnen zal weten te halen en dus wordt er gezocht naar geschikte kandidaten om belangrijke steden te bemannen. In het geval van Barcelona denkt de Ciudadanos partij aan de Franse ex-premier Manuel Valls die een Fransman is maar in Barcelona werd geboren. Valls is nu door de leider van Ciudadanos gevraagd om zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van Barcelona waarmee hij de concurrent zou worden van de huidige burgemeester Ada Colau van de Catalaanse tak van Podemos.

De voormalige Franse eerste minister viel de afgelopen maanden op door zich regelmatig te mengen in het debat over de onafhankelijkheid van de Catalaanse regio, waar hij net als de Ciudadanos partij felle tegenstander van is. Regelmatig werd hem gevraagd bij manifestaties het woord te richten tot die groep van de Catalaanse inwoners die zich zowel Catalaan alsook Spanjaard voelen en niet afgescheiden verder willen leven van Spanje.

Manuel Valls is op dit moment nog een parlementslid voor de Franse partij La République en marche terwijl hij tussen 2014 en 2016 premier was onder president François Hollande voor de Franse socialistische partij (PS).

Valls is weliswaar een Frans staatsburger maar sinds het verdrag van Maastricht uit 1992 kunnen EU-burgers die in een andere lidstaat wonen dan hun land van origine daar stemmen en zich kandidaat stellen voor de lokale en Europese verkiezingen, onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van die lidstaat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Dit heet dan politieke prostitutie … eerst vervloekt door de Fransen … dan gaan we maar in Spanje proberen … lukt dat niet heeft hij nog zijn derde (Zwitserse) paspoort…

    1. Helemaal mee eens. Dit zegt inderdaad veel over onze vrienden van Ciudadanos. Begonnen als een afsplitsing van de PSC in Cataluñya, toen heel ver naar rechts om de PP aan de rechterkant in te halen, en nu een in Frankrijk uitgekakte salonsocialist voor het burgemeesterschap van Barcelona.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by