Search
menu
Search

Pop van Puigdemont beschoten en verbrand als festiviteit in Sevilla

Oeps ... foto ontbreekt!

Pop van Puigdemont beschoten en verbrand als festiviteit in Sevilla

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – In het dorp Coripe in de provincie Sevilla in Andalusië hebben de inwoners met jachtgeweren op een pop (ninot) van de voor de justitie gevluchte voormalige regiopremier van Catalonië Carles Puigdemont geschoten. Het uiteindelijk verbranden van een ‘actuele’ persoonlijkheid die gezien wordt als ‘judas’ is volgens de burgemeester satire en heeft niets met haat of racisme te maken maar is gewoon onderdeel van het lokale paasfeest ‘Quema de Judas’.

Op videobeelden is te zien dat diverse inwoners van het dorp van de politie munitie krijgen voor de jachtgeweren waarmee ze later van korte afstand op een pop van Carles Puigdemont schieten, net zolang totdat het vuur de ‘ninot’ vernietigd.

Deze beelden hebben tot veel negatieve reacties geleid uit Catalonië en met name Junts per Catalunya wil een officiële klacht gaan indienen. Ook Puigdemont zelf klaagt over het schieten en verbranden van de op hem lijkende pop.

De JxCat leider in Tarragona heeft de collega’s van de PP, PSOE, Ciudadanos en Podemos opgeroepen de festiviteit in Coripe te veroordelen maar dat is (nog) niet gebeurd. De huidige regiopremier van Catalonië Quim Torra wil naar de justitie stappen vanwege het beschieten en in de brand zetten van zijn voorganger.

In Catalonië worden echter wel regelmatig foto’s en poppen van de Koning van Spanje verbrand, iets dat niet veroordeeld wordt door o.a. Torra waarbij verwezen wordt naar vrijheid van meningsuiting, iets dat door de Europese rechtbank is bevestigd met een uitspraak. Tijdens Las Fallas feesten in de regio Valencia worden ook elk jaar poppen van bekendheden verbrand.

De burgemeester van het 1.300 inwoners tellende dorp Coripe zegt dat het beschieten en verbranden van een pop onderdeel is van een lokaal feest en gezien moet worden als satire waarbij dat niets te maken heeft met haat of discriminatie.

Daarnaast zegt de burgemeester (PSOE) dat men in het dorp helemaal niets tegen de Catalanen heeft, Puigdemont is een actuele persoonlijkheid net zoals dat vóór hem Bárbara Rey, Eva Sannum, Iñaki Urdangarin (schoonbroer Koning) of Ana Julia Quezada (de moordenares van Gabriel in Almería) waren.

(Reageren op dit artikel kan alleen op Facebook)

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?