Maximaal 96 eurocent voor chirurgische mondmaskers in Spanje

Maximaal 96 eurocent voor chirurgische mondmaskers in Spanje
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse regering heeft tijdens de ministerraad op dinsdag besloten dat de chirurgische mondmaskers een maximale verkoopprijs van 96 eurocent (incl. btw) per stuk mogen hebben. Men heeft in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid en Ministerie van Consumptie een maximale verkoopprijs afgesproken om zo misbruik wat betreft de prijzen in de apotheken en winkels tegen te gaan.

Mondmaskers zijn een zeer gewild product op dit moment en aan het begin van de corona-crisis was er een groot tekort aan deze beschermende mondneusmaskers. In Spanje waren veel Chinezen die, toen men in Spanje en Europa zich nog niet zo druk maakte over het coronavirus, grote aantallen ‘mascarillas’ kochten om naar familie in China te sturen. Daarnaast is China de grootste producent van dit soort maskers en het land exporteerde maar weinig maskers naar het buitenland ten tijde van de corona-crisis in China.

Toen de corona-crisis eenmaal toesloeg in Europa was er een gebrek aan mondneusmaskers, niet alleen voor de bevolking maar erger nog voor het medisch personeel. Omdat er een groot gebrek was stegen de prijzen en werd het steeds lastiger om mondneusmaskers te kunnen kopen op de internationale markt. 

Later werden er grote partijen ‘mascarillas’ ingekocht en stonden de kranten vol met berichten over enorme partijen met miljoenen maskers die naar Spanje en andere Europese landen kwamen.

Maar de apotheken hebben gedurende weken geen mondneusmaskers op voorraad gehad en ook de apothekers konden geen maskers vinden of moesten deze tegen veel te hoge prijzen inkopen. 

Daarom stegen op veel plaatsen de prijzen voor mondneusmaskers waar een mondkapje dat normaal 1 of 1,50 euro kost nu plots 12 euro of meer kostte. Om de prijzen beter te controleren hebben de Ministeries van Volksgezondheid en Consumptie afgesproken dat er een maximale verkoopprijs komt voor de meest gevraagde mondneusmaskers, de chirurgische mondmaskers.

96 eurocent

De ‘mascarillas quirúrgicas’ moeten voor 96 eurocent (incl. btw/IVA) per stuk verkocht worden, hoger mag niet. Deze prijs kan eventueel iets hoger worden afhankelijk van hoe de markt zich gedraagt met deze maximale verkoopprijs. Veel apothekers zijn namelijk bang dat door een te lage prijs te vragen leveranciers liever aan andere landen willen verkopen waar geen maximale prijzen gelden. 

Het gaat in dit geval om de zogenaamde chirurgische maskers die niet verward moeten worden met bijvoorbeeld de hygiënische mondneusmaskers. Voor deze laatste groep is men van plan in de toekomst, wanneer de nationale productie op gang is gekomen, ook een maximale verkoopprijs vast te stellen om misbruik tegen te gaan.

Hygiënische mondkapjes

De ‘mascarillas higiénicas’ noemt men ook wel de ‘mascarillas de barrera’ ofwel een beschermende laag die veel minder effectief en beschermend is dan de chirurgische mondneusmaskers. Dit zijn de meest gebruikte en goedkoopste mondneusmaskers en dienen slechts al een beschermende laag maar zijn niet effectief tegen virussen of tegen of voor besmette personen. 

Je hebt twee soorten hygiënische mondneusmaskers, de ‘mascarillas higiénicas no reutilizables’ ofwel de maskers voor eenmalig gebruik en de ‘mascarillas higiénicas reutilizables’ die hergebruikt kunnen worden door deze op een bepaalde manier te wassen en desinfecteren.

De hygiënische mondneusmaskers die hergebruikt kunnen worden zijn door de regering in grote aantallen ingekocht en werden verspreid en gratis weggeven bij stations in Spanje. De bedoeling is dat Spanje eigen hygiënische mondneusmaskers gaat maken en recent zijn in Baskenland diverse machines gearriveerd waarmee men 10 miljoen hygiënische herbruikbare mondneusmaskers per maand kan maken. 

Chirurgische mondkapjes

De ‘mascarillas quirúrgicas’ ofwel chirurgische of medische maskers worden hoofdzakelijk gebruikt door verzorgend personeel in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Deze mondneusmaskers kunnen gebruikt worden door coronavirus patiënten om zo de omgeving te beschermen en door anderen om zichzelf van buitenaf te beschermen. Daarnaast beschermt het de gebruiker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan eigen mond of neus. 

De bekendste variant heeft geen filter maar beschermd de gebruiker door de virusdeeltjes op te vangen. Dit is handig voor zowel jezelf als voor anderen. Hierbij zijn ook verschillende soorten verkrijgbaar. Het meest veilige mondkapje is de variant die vocht niet doorlaat. Druppeltjes met bacteriën of virussen kunnen daardoor niet door het mondkapje de luchtwegen binnendringen en bieden de meeste bescherming. Gebruik dit type natuurlijk ook altijd volgens de voorschriften. 

Mondkapjes met filters

De zogenaamde FPP1, FPP2 en FPP3 maskers worden meer gebruikt door personen die in nauw contact staan met patiënten die vermoedelijk of besmet zijn met het coronavirus en beschermen vele malen beter. Daarom wordt dit soort maskers hoofdzakelijk aangeraden in het geval van het coronavirus maar deze maskers zijn schaars en duurder.

Het FPP1 mondkapje houd minimaal 80% van de deeltjes die in besmette lucht voorkomen tegen. Een FPP2 mondkapje heeft een beschermingsniveau van minstens 94% en de FPP3 heeft een maximale bescherming van 98%. Dit laatste type geeft de meeste bescherming tegen virussen en andere ziektes omdat de FPP3 zeer goede filters heeft. 

Zelfgemaakte mondkapjes 

De zelfgemaakte mondmaskers die vaak van verschillende soorten stoffen zijn gemaakt bieden niet dezelfde bescherming als bijvoorbeeld de medische of chirurgische mondmaskers. Het zijn echter wel maskers die thuis gemaakt kunnen worden en een eerste bescherming kunnen bieden.

Verplicht?

LET OP voor valse bescherming. Dat wil zeggen, het dragen van een mondmaskers zorgt er zeker niet voor dat je vele malen beter beschermd bent tegen het coronavirus. Dat is ook de reden dat er veel over gediscussieerd wordt door de overheden.

In Spanje raadt men het gebruik van een mondmasker nu aan ( in eerste instantie niet) omdat de Wereldgezondheidsorganisatie haar criterium heeft veranderd.

Het gebruiken van een mondmasker is NIET verplicht in Spanje. De regering geeft aan dat ze dit pas kunnen verplichten als iedereen in het land aan mondmaskers kan komen. Aangezien er een schaarste is van degelijke mondmaskers op dit moment is een verplichting dus nog niet aan de orde.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.