Enige corona-maatregel in Spanje: digitaal EU-covidcertificaat om het land in te reizen

Enige corona-maatregel in Spanje: digitaal EU-covidcertificaat om het land in te reizen
Beeld: Canva

Enige corona-maatregel in Spanje: digitaal EU-covidcertificaat om het land in te reizen

MADRID – Met de beëindiging van de mondkapjesplicht in de meeste binnenruimtes en eerder ook al in de buitenruimtes zoals we HIER schrijven, is er een einde gekomen aan de landelijke corona-maatregelen. Eerder werd zoals we HIER schrijven ook de verplichting voor het invullen van de gezondheidsverklaring SpTH beëindigd. De enige maatregel die nu nog geldt is het laten zien van een geldig digitaal EU-covidcertificaat ofwel coronapas als je naar Spanje reist.

Om Spanje binnen te kunnen komen met het vliegtuig of de boot moet je beschikken over een geldig digitaal EU-covidcertificaat ofwel coronapas zoals die in de CoronaCheck-app staat in Nederland en CovidSafe-app in België. Deze bestaat uit 1 van de volgende 3 documenten die verplicht zijn voor reizigers vanaf 12 jaar om Spanje binnen te mogen komen: vaccinatiebewijs OF testbewijs OF herstelbewijs. 

Alle reizigers van 12 jaar en ouder, ongeacht het land van vertrek, moeten een van de volgende documenten overleggen. Een geldig ‘EU Digital COVID Certificate’ (EUDCC) of gelijkwaardige documenten die een van de volgende documenten bevatten: (informatie van de ReOpenEu website en TravelSafe ):

Bewijs van volledige vaccinatie
Geldigheid: tussen 14 en 270 dagen na de laatste geplande dosis van de primaire vaccinatiereeks werd toegediend. Na 270 dagen (9 maanden) moeten vaccinatiecertificaten een boosterdosis bevatten. Voor mensen jonger dan 18 jaar hebben vaccinatiecertificaten met een volledig primair schema geen vervaldatum. Dat betekent dus dat de boosterprik niet verplicht is na 270 dagen voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar (tot 18) die volledig (met twee prikken) gevaccineerd zijn.

Of

Negatief resultaat van een moleculaire PCR-test vóór vertrek (geldig 72 uur) of snelle antigeentest (24 uur geldig). 

Of

Bewijs van herstel van COVID-19. Geldigheid: vanaf dag 11 na de eerste positieve moleculaire test en tot 180 dagen na de monsterdatum.

Reizigers die niet in het bezit zijn van een geldig digitaal EU-covidcertificaat moeten het Spaanse gezondheidscontroleformulier SpTH invullen en handmatig gegevens invoeren over vaccinatie, herstel van COVID-19 of negatief testresultaat, die aan dezelfde eisen voldoen als voor het digitaal EU-covidcertificaat.

Het hebben van een geldig digitaal EU-covidcertificaat geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar, ongeacht of je met het vliegtuig, eigen vervoer of bootreizigers. Maar alleen de vliegtuigreizigers en bootreizigers worden gecontroleerd op deze documenten. Theoretische kan de politie ook op land eigen vervoer reizigers controleren maar in de praktijk gebeurt dat bijna nooit. Om naar Spanje te reizen is het verstandig om altijd je eigen geldig digitaal EU-covidcertificaat in orde te hebben.

Het is bij de redactie nog niet bekend over of de eis om een geldig digitaal EU-covidcertificaat te hebben binnenkort afgeschaft gaat worden of niet. Mochten wij iets lezen of horen dan zullen we dat meteen melden op onze website.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.