De laatste Spanjaarden in de Oekraïense stad Dnipro

De laatste Spanjaarden in de Oekraïense stad Dnipro
Beeld: Canva

De laatste Spanjaarden in de Oekraïense stad Dnipro

MADRID – Er zijn maar weinig mensen van op de hoogte, maar tijdens de Spaanse burgeroorlog vluchtten ook heel wat republikeinen verder naar het Oosten. Een deel van hen kwam in Oekraïne terecht en bleef er ook na de Spaanse dictatuur. Enkele van hun nakomelingen wonen nu nog in Dnipro (Dnjepropetrovsk) en hopen de oorlog te doorstaan.

De krant El Pais sprak met Mercedes Sánchez Pavlova. Zij is 51 jaar en woont in Dnipro, de vierde grootste stad van Oekraïne. Ze heeft de Spaanse nationaliteit ook al spreekt ze slechts een paar woordjes Spaans. Mercedes is de kleindochter van een aantal republikeinse vluchtelingen uit Barcelona. De hele familie van Mercedes zit ondertussen veilig en wel in Valencia. Mercedes bleef echter, omdat ze van haar stad houdt, en omdat ze haar werk als dokter wil blijven uitvoeren in deze moeilijke tijden.

Volgen Mercedes wonen er in Dnipro nog slechts 3 of 4 afstammelingen van de vluchtelingen van de Spaanse burgeroorlog. Eerst waren dat minstens 30 of 40 families. Die kwamen regelmatig samen om de banden met hun thuisland te versterken, maar toen vanaf de jaren ’70 het communistische Oosten en het Spanje van Franco de relaties versterkten en de reisrestricties versoepelden, keerde de grote meerderheid naar het Iberische schiereiland terug. 

Ook Mercedes zag zo haar hele familie stilletjes aan verdwijnen. Haar grootouders waren communisten en moesten daarom Spanje verlaten. Ze heeft nog steeds een fotoalbum met foto’s uit die tijd. Ondertussen liggen haar grootouders begraven in Dnipro. Haar grootmoeder Concepción stierf er al in 1989, haar grootvader Pedro in 2000, na 30 jaar werk in een staalfabriek. 

Mercedes is arts in hospitaal nummer 4 van de stad. Deze dagen houdt ze zich vooral bezig met het verzorgen van gewonde soldaten die van het front komen. Voorlopig heeft ze dus absoluut geen plannen om naar Spanje terug te keren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.