Search
menu
Search

De laatste Spanjaarden in de Oekraïense stad Dnipro

De laatste Spanjaarden in de Oekraïense stad Dnipro
Beeld: Canva

De laatste Spanjaarden in de Oekraïense stad Dnipro

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn maar weinig mensen van op de hoogte, maar tijdens de Spaanse burgeroorlog vluchtten ook heel wat republikeinen verder naar het Oosten. Een deel van hen kwam in Oekraïne terecht en bleef er ook na de Spaanse dictatuur. Enkele van hun nakomelingen wonen nu nog in Dnipro (Dnjepropetrovsk) en hopen de oorlog te doorstaan.

De krant El Pais sprak met Mercedes Sánchez Pavlova. Zij is 51 jaar en woont in Dnipro, de vierde grootste stad van Oekraïne. Ze heeft de Spaanse nationaliteit ook al spreekt ze slechts een paar woordjes Spaans. Mercedes is de kleindochter van een aantal republikeinse vluchtelingen uit Barcelona. De hele familie van Mercedes zit ondertussen veilig en wel in Valencia. Mercedes bleef echter, omdat ze van haar stad houdt, en omdat ze haar werk als dokter wil blijven uitvoeren in deze moeilijke tijden.

Volgen Mercedes wonen er in Dnipro nog slechts 3 of 4 afstammelingen van de vluchtelingen van de Spaanse burgeroorlog. Eerst waren dat minstens 30 of 40 families. Die kwamen regelmatig samen om de banden met hun thuisland te versterken, maar toen vanaf de jaren ’70 het communistische Oosten en het Spanje van Franco de relaties versterkten en de reisrestricties versoepelden, keerde de grote meerderheid naar het Iberische schiereiland terug. 

Ook Mercedes zag zo haar hele familie stilletjes aan verdwijnen. Haar grootouders waren communisten en moesten daarom Spanje verlaten. Ze heeft nog steeds een fotoalbum met foto’s uit die tijd. Ondertussen liggen haar grootouders begraven in Dnipro. Haar grootmoeder Concepción stierf er al in 1989, haar grootvader Pedro in 2000, na 30 jaar werk in een staalfabriek. 

Mercedes is arts in hospitaal nummer 4 van de stad. Deze dagen houdt ze zich vooral bezig met het verzorgen van gewonde soldaten die van het front komen. Voorlopig heeft ze dus absoluut geen plannen om naar Spanje terug te keren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?