Search
menu
Search

In een grot op Gran Canaria zijn de overblijfselen van zes vastgebonden mensen gevonden

In een grot op Gran Canaria zijn de overblijfselen van zes vastgebonden mensen gevonden
Beeld: @GranCanariaCab / twitter

In een grot op Gran Canaria zijn de overblijfselen van zes vastgebonden mensen gevonden

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Gáldar, in het noordwesten van het Canarische Eiland Gran Canaria, zijn menselijke resten ontdekt in een grot door het regionale bestuur van het eiland. Op een archeologische vindplaats zijn de botten van zes personen gevonden, waarbij het mogelijk gaat om een begraafplaats. Het onderzoek naar de opmerkelijke vondst, waarbij sommige van de begraven personen geboeid waren en ondersteboven begraven werden, is nog gaande.

Een inwoner van de Caleta de Arriba, aan de kust van Gáldar (Gran Canaria), ontdekte toevallig de botten van zes jonge mannen die ondersteboven opgestapeld lagen, vastgebonden aan hun ledematen en bedekt met stenen om hun lichamen te verbergen. Dit gebeurde tijdens hevige regenval in het klifgebied. De botten werden gevonden tussen grote rotsblokken die van de klifmuur waren afgebroken en werden gebruikt om de lichamen in de holtes te plaatsen.

Na archeologische werkzaamheden die tussen maart en april werden uitgevoerd, wachten onderzoekers op de resultaten van koolstof-14-isotooptesten. Deze resultaten zullen pas over ongeveer twee maanden beschikbaar zijn, aldus het bestuur van Gran Canaria. De testen zullen de datum van de gevonden resten bepalen en zullen helpen om de historische context te begrijpen, wat nog steeds een mysterie is voor archeologen.

Een archeoloog legt uit dat ze aanvankelijk dachten dat het een begraafplaats was van de inheemse bevolking van de Canarische Eilanden, omdat in de buurt een woonruimte van deze gemeenschappen te vinden is. Maar de manier waarop de botten werden gevonden, is niet in overeenstemming met de gebruikelijke praktijken van de oude bewoners van het eiland.

Het ontbreken van niet-organische objecten, zoals eigendommen van de overledenen, maakt de mogelijkheden volledig open. Dit kan dateren vanaf de tijd dat de Castiliaanse troepen Gran Canaria veroverden aan het einde van de 15e eeuw tot gevangenen die verband houden met piraterij, iets wat veel voorkwam in de hele moderne tijd op de Canarische Eilanden.

Het is grotendeels uitgesloten dat het recente resten zijn uit de tijd van de Spaanse Burgeroorlog. Als het om executies zou gaan, zouden de botten kogelgaten vertonen die kenmerkend zijn voor executies. Bij dit soort vondsten worden meestal objecten zoals kledingstukken, knopen, schoenen of brillen gevonden, die altijd bewaard blijven. Het enige organische materiaal dat bewaard is gebleven, is het haar van deze mannen. Hun nabijheid tot de zee heeft ervoor gezorgd dat het bewaard is gebleven dankzij de zoute eigenschappen van de zeewind.

De botten zijn gevonden op een afgelegen locatie die slechts door enkele vissers wordt bezocht. Deze locatie bevindt zich aan het einde van de boulevard, naast de woning van de man die de Dienst voor Historisch Erfgoed heeft gewaarschuwd. Gedurende de tijd zijn sedimenten deze resten gaan bedekken, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven totdat hevige regenval ze blootlegde.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?