skip to Main Content
De traditionele bankcheque verdwijnt langzaam uit het straatbeeld in Spanje
123RF

De traditionele bankcheque verdwijnt langzaam uit het straatbeeld in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Steeds minder bankcheques in Spanje

123RF

MADRID – Net zoals in andere Europese landen gebruikt men de traditionele bankcheque steeds minder in Spanje. De transacties die sinds 2008 gedaan werden door middel van een “cheque bancario” daalden met de helft. Men kan dus met recht zeggen dat dankzij de nieuwe betaalmogelijkheden de bankcheque binnenkort helemaal uit het straatbeeld zal verdwijnen in Spanje.

Gedurende de afgelopen negen jaar zijn de transacties met bankcheques met 52% gedaald in Spanje naar 44 miljoen betalingen via cheques in 2017 ten opzichte van de meer dan 91 miljoen bankcheques die gebruikt werden in 2008.

In 2017 waren de bankcheques slechts goed voor 2,19% van alle betalingen waarbij verwacht wordt dat dit percentage naar 2,01% zal dalen in 2018. De Spanjaarden kiezen liever voor andere betalingsmanieren zoals afschrijvingen (adeudos) die tegenwoordig goed zijn voor 66% van de transacties en de gewone overschrijving (transferencia ordinaria) goed voor 27%.

De bankcheque zal uiteindelijk wel gaan verdwijnen in het betaalsysteem in Spanje waarbij het land andere landen zal volgen. Volgens het laatste rapport over betalingsstatistieken opgesteld door de Europese Centrale Bank, namen 15 landen reeds afscheid van de bankcheques zoals  Nederland, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Polen, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden.

Volgens experts zijn er drie redenen waarom de bankcheques steeds minder gebruikt worden in Spanje. Ten eerste is het geen handig betaalmiddel omdat je naar een bankkantoor moet gaan om de cheque te innen. Daarnaast zijn er veel handigere manieren om betalingen te doen zoals afschrijvingen en overboekingen. Ook zijn er tegenwoordig directe bankoverschrijvingen waarbij het betaalproces sneller is geworden.

Wat veel mensen ook als een nadeel zien zijn de risico’s van bankcheques, niet alleen vanwege de veiligheid en diefstal maar ook vanwege de schrijffouten op cheques. Een verkeerde letter of een verkeerd cijfer en de cheque is niet meer geldig.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Verkeer vaak in Engeland en heb daar ook een bankrekening waar ik dan weer niet met een bankpasje geld uit een automaat kan halen en met een cheque cash moet opnemen Lloyds bank aldaar heeft nu ook nog de locale vestiging gesloten dus moet ik 23 km rijden naar het volgende plaatsje met een bankfiliaal

 2. Het artikel is niet juist en geeft een verkeerd beeld. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de gewone cheque en de bankcheque!
  Wat verdwijnt is de gewone cheque uit het chequeboekje wel elke rekeninghouder van de bank kan/kon krijgen.

  Een z.g. Bankcheque of cheque bancario daar-en-tegen, word door de bank zelf afgegeven en is altijd gegarandeerd. Deze bankcheque wordt meestal door twee gevolmachtigden van de bank ondertekend en gestempeld en men ziet er goed op toe dat zowel de naam als het bedrag er juist op staan. Op het moment dat de bank een bankcheque afgeeft wordt direkt het bedrag van de rekening van de aanvrager van de bankcheque afgehaald en op de rekening van de bank bijgeschreven. Die geeft in dit geval immers de cheque af.

  Bankcheques zijn nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel bij de overdracht van onroerendgoed. Daar zijn goede redenen voor, aangezien er zeer veel transacties plaatsvinden tussen personen van verschillende nationaliteiten en culturen. Middels de bankcheque kan men bij de notaris het ‘gelijk oversteken’ principe hanteren.

  1. Dat klopt Fred, met een gegarandeerde bankcheque, zo kocht ik 3 auto’s in Spanje.
   De gewone cheque is zoals je omschrijft, en niet automatisch gedekt.

 3. Eindelijk verdwijnt die vreselijke “talon”, de Spaanse bankcheque.
  Daar werd door schuldenaars oneindig mee geknoeid, is bovendien administratief uiterst bewerkelijk.
  Je had als betaler altijd het excuus om te zeggen dat je de cheque al in de (onbetrouwbare) post had gedaan, en een kleine schrijffout in de cheque was ook al een reden dat de bank die cheque niet verzilverde, nog afgezien van de hoge Spaanse bankkosten.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken