skip to Main Content
Ex-minister Eduardo Zaplana van de PP aangehouden vanwege omkoping en witwassen geld
El Pais

Ex-minister Eduardo Zaplana van de PP aangehouden vanwege omkoping en witwassen geld

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Eduardo Zaplana (PP) gearresteerd in Valencia

El Pais

VALENCIA – De Guardia Civil heeft op dinsdag de voormalige minister van de regering van Aznar en Valenciaanse regiopremier Eduardo Zaplana aangehouden vanwege het witwassen van geld, omkoping en het geven en aannemen van steekpenningen. De aanhouding van Zaplana gebeurde vlakbij de woning van de ex-politicus van de Partido Popular (PP) in Valencia.

Veel mensen zijn de tel kwijtgeraakt maar met de aanhouding van de voormalige minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken is de zoveelste Partido Popular politicus en ex minister aangehouden op verdenking van omkoping en diverse andere strafbare feiten.

De aanhouding van de voormalige PP politicus gebeurde nabij de woning van Zaplana in Valencia, in de Pascual i Genis straat. Na de aanhouding werd Zaplana door diverse agenten in burger naar zijn woning begeleid waar een huiszoeking werd gehouden. Ook het kantoor van Zaplana in Valencia werd door de politie onderzocht.

Aanhouding

De aanhouding gebeurde rond 8.10 uur dinsdagmorgen 22 mei (2018) toen Zaplana in een zwarte Audi weg wilde rijden maar dit belemmerd werd door de agenten van de Guardia Civil. Zaplana werd op het moment van aanhouding vergezeld door twee agenten van de Policía Nacional die voor zijn veiligheid zorgen, iets wat door de Valenciaanse regioregering geregeld is. In totaal werden er 7 personen aangehouden maar men verwacht dat dit aantal kan oplopen naar 10 arrestaties.

Onderzoek

De aanhouding van Eduardo Zaplana werd uitgevoerd in opdracht van de rechtbank van instructie nummer 8 in Valencia als onderdeel van een onderzoek genaamd Operación Erial welke geen relatie heeft met andere onderzoeken zoals Gürtel, Lezo en Punisch waar Zaplana ook bij betrokken is.

Carrière

Eduardo Zaplana begon zijn politieke carrière als burgemeester van Benidorm tussen 1991 en 1994. Tussen 1995 en 2002 was Zaplana de regiopremier van de Comunidad Valenciana waarna hij tussen 2002 en 2004 zowel de woordvoerder van de Spaanse regering alsook de Minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken was van de regering van minister-president José María Aznar.

Van 2004 tot en met 2008 was Zaplana de woordvoerder van de Partido Popular in het Congreso de los Diputados (Congres van Afgevaardigden) in Madrid. Daarnaast was Zaplana tussen 2004 en 2008 ook de plaatsvervanger in de Cortes Generales voor zowel Valencia alsook Madrid.

Eduardo Zaplana heeft zijn hele politieke carrière bij de Partido Popular doorgebracht in de Comunidad Valenciana en in Madrid waarbij hij belangrijke functies zoals regiopremier voor Valencia en minister in de Spaanse regering heeft bekleed. Hij is dus geen lichtgewicht PP-politicus die verdacht wordt van illegale en strafbare feiten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. De regel de hel en de hemel dat zegt al genoeg . In deze aardse hel wordt zo snel als mogelijk de middelen bij elkaar verzamelt . Hoe !! Dat maakt niet uit. Als het maar zaligmakend is voor een tijdelijk kunstmatig gevormd hemels leven op deze aardbol. Wat anderen aangaat die in de armoede moeten leven door streken van ongure corrupte creaturen . Daar heeft men maling aan. Deze wereld die barst van corruptie heeft geen toekomst en zal naar beneden glijden. Arm en rijk zijn in deze misere gelijk en glijden gezamelijk de afgrond in. Helaas de realiteit.

  Een doorgeschoten bizar geheel wat kreunt en steunt langs de tanden des tijds. De aardse zandloper raakt uit balans en stopt. De adder moet eerst gevangen worden en nooit meer de vrije ruimte krijgen. Een fris en eerlijk tijdperk moet er komen , anders houdt de zogenaamde aardse pret op met bestaan. Het gaat nergens meer over. Teveel geweld en vervuiling .. De stropdassen maatpakken wereld heeft geen body om iets zinnigs neer te zetten. Compleet van de wereld afgegleden. Alleen een malloot trapt er in. Geen visie voor op de langere termijn. Ikke en de rest kan stikke en zwijgen als een digitale werk-slaaf en afdragen tot aan het sterfbed. Nee niet mijn wereld ik leef er in op mijn manier en mijdt zoveel als mogelijk deze corrupte aardse onzin.

  De aarde is een levens organisme ,wie dit niet ziet en voelt is al een eind de verkeerde richting ingeslagen en afgegleden..

  Zombie Nation. Geen gevoel meer en kijkt niet meer vooruit.

  De hoop die ik koester is dat er nog genoeg mensen zijn die net als ik wel een andere koers willen varen zonder geweld en extreme vervuiling. Een goed overwogen gezond produkt / project heeft geen nadelen maar veel voordelen.

  Materialistisch gezwam van anderen die vergeven zijn van leugens. List en bedrog druipt van de gezichten af. Lachend in hun besmette wereldje en hoogdoenerij zonder inhoud. Waardeloos en ziekelijk. Een Botox lachje hier en daar. Een mismaakte uitdrukking vol met ingespoten gif. Er zijn veel slechte invloeden die maar raak leven en andermans leven naar de donder helpen. Weg ermee die rotzooi.

  Het is hoog tijd voor positieve invloeden die echt het goed willen doen . Voor deze planeet en al het leven. We hebben maar 1 planeet de rest is nog niet eens haalbaar laat staan uitvoerbaar. Deze aarde heeft groot onderhoud nodig.

 2. Na 30 jaar wonen en werken in Spanje, moet je tot de conclusie komen dat het niet veel heeft opgebracht. Elke maand 275 euro naar de staat met een vooruitzicht van 890 euro pensioen als je de 38 jaar betalen haalt. Linkse en rechtse politici zijn bijna niet te onderscheiden qua politiek, iedereen doet waar ie zin in heeft, corruptie na corruptie, en wij Nederlandse belastingbetalers staan erbij en kijken ernaar, niks geen recht om te stemmen,mond houden en betalen !

 3. Ik zie ze nog zitten op een rij: Aznar, Zaplana, Acebes. Het leek wel een remake van “The Godfather”. Marlon Brando was hun leermeester. Rajoy stond toenmaals een beetje op de achtergrond. Daarom koos Aznar, de grootste schurk van allemaal, hem als opvolger. Het lijkt of Rajoy buiten de PP schandalen blijft. Hoelang nog? Politiek en corruptie in Spanje, het is één en hetzelfde woord.

  1. Helemaal in het begin bij het vernietigen van miljarden documenten toen de PP aan de macht kwam toen is Rajoy en waarschijnlijk nog veel meer vrij gekomen van vervolging. Deze zitten nu stevig in de zetel en zullen de nodige bedreigingen uiten naar iedere die er wat over wil zeggen. Franco heerst nog altijd, enkel nu van binnenuit.

 4. Er daar gaat er weer 1, en ben bang dat het nog lange niet klaar is. Daarnaast denk ik al jaren dat een aantal zeer belangrijke namen zich van het begin af aan ontdaan hebben van al het eventuele bewijs tegen. De PP is gewoon een ordinaire roversbende.

  1. Niet alleen binnen de PP, iedereen hier in de politiek slaat zijn slag, van eenvoudig gemeenteraadslid tot parlementariër.
   Deze onbeschaamde bezigheid zal hier altijd blijven zolang de burgers voor deze mensen kiezen en ze ondersteunen.

   1. Inderdaad Piet. Grote opkuis is dringend nodig in dit land. Trouwens ook in andere landen maar daar heb ik hier geen boodschap aan he

    1. Als je een huis huurt en het er niet mee eens bent ga je naar de verhuurder en haalt de buren er niet bij. Overal is ellende maar je knokt toch echt enkel voor waar jezelf mee te maken hebt alhoewel de meesten hier wel wat zeggen en toch ondertussen geld uit Nederland krijgen. Je hebt pas echt recht van spreken als je inkomen uit Spanje zelf komt en je dus moet leven als de Spanjaarden zelf. Ik zelf ben er daar 1 van en vraag me af hoeveel hier zelfde zijn?

   2. Ach Piet, je hebt helemaal gelijk.
    Maar als je denkt Leo te bekeren….verdoe je tijd er niet aan hahahaha
    Die heeft persoonlijk iets tegen de PP, want dankzij de PP is hij zijn baan ooit kwijtgeraakt en in al die jaren daarna heeft hij niets anders kunnen vinden…
    Hoe erg zoiets ook is, je kan altijd maar naar 1 partij wijzen, maar je kan ook eens denken….¨goh, wat kan ik zelf anders doen en toch aan de slag gaan¨

    Iemand die zijn talen spreekt en zijn landen kent, moet zeker via internet echt wel goed geld kunnen verdienen, maar ja….sommige mensen blijven liever in een hoekje zitten huilen en naar de boze meneren wijzen…anderen staan op en nemen hun leven en hun lot in hun eigen hand….

    Maar helaas ben ik het met jou en Vlaming eens, het is echt niet alleen de PP.
    Kijk maar eens in Andalusia, daar is het de ex-PSOE die alle schandalen aan de kont heeft hangen…en ja, we mogen hier op deze site over de Catalaanse politiek niets zeggen heh…maar als ik dat zou doen….kijk even hoeveel corruptie en misbruik van overheidsgelden daar plaats heeft gevonden en nog heh!

    1. Toch wel leuk om te zien dat je over mijn rug de PP goedpraat, ik blijf zeggen dat je een 100% PP aanhanger bent. Het is echt niet alleen mijn baan maar gewoon hoe het eraan toe gaat in Spanje ik heb geen banden meer met Nederland dus ben aangewezen op de Spaanse staat (Jij geniet waarschijnlijk een heerlijk onbezorgd Nederlandse uitkering). Ach ja soms is men een beetje blind, hoe dichter je op de echte Spanjaard staat hoe meer je de ellende van de PP in je nek voelt. Maar dat valt jou niet nu en ook morgen niet uit te leggen aangezien je de betweter bent van Spanjevandaag.

     1. Iedereen heeft het recht om zijn mening te zeggen. Dat is democratie. Ik heb nog steeds mijn banden met België maar kom hier in Spanje sinds 1967 en dat is merkbaar langer dan die 20 van jou Leo + ik betaal hier ook belastingen net zoals jij (redelijk zeker zelfs meer) en dat geeft mij verdomd het recht om mijn mening hier te plaatsen óf te zeggen, net als iedereen!

     2. Ik moet je op 2 vlakken teleurstellen, Leo.
      1) Ik ben zeker geen PP aanhanger, maar mensen die dat wel zijn, laat ik in hun waarde en respecteer ze en geef niet alleen maar 1 partij de schuld van alle ellende die mensen is overkomen, dat is veel te kort door de bocht en ook een tikje verblind door woede bij met name jou….dat is je goed recht, maar doe niet of iedereen die het niet met jou eens is, gelijk dus maar je vijand is.

      2) Ik heb GEEN uitkering, niet hier en niet in Nederland. Hoe zou ik een uitkering uit NL kunnen krijgen als ik hier al meer dan 11 jaar ingezetene ben, mijn werk heb gehad en nu al 10 jaar lang mijn eigen bedrijven hier en in andere landen heb? Kijk ik kwam hier, raakte naar 1 jaar ook door de crisis mijn baan kwijt, maar ik heb toen niet mijn vrouw uit werken gestuurd en ben gaan zitten kniezen, neen, ik heb mijn oude vertrouwde beroep aangehouden voor eigen rekening, ben mezelf eerst gaan verhuren aan bedrijven in Spanje en buiten Spanje en betaal netjes mijn belasting centjes hier. Dezelfde centjes waarvan jij nu je ziektekosten door vergoed krijgt Leo!
      Dus voor je zulke zaken roept, ik betaal mijn belasting hier omdat ik hier het hele jaar door woon en mijn gezin hier heb.

      En ik heb een aantal Spanjaarden voor mij werken, tegen een meer dan gemiddeld salaris, voor hen betaal ik ook nog mijn lasten heh. Dus hou AUB je domme opmerkingen voor je, want als er 1 is die geen recht van Spreken heeft als het gaat op teren op ander mans zak, dan ben jij dat wel waarde Leo!

     3. Hey Vlaming,

      Zie nu pas jouw reactie, maar gelijk heb je man!
      Denk dat de meeste mensen hier het ook met je eens zijn en net als jij en ik, gewoon hun inkomen in Spanje hebben en er zeker netjes belasting betalen.
      Dus inderdaad, recht van spreken!!
      En zelfs al verdienen mensen elders hun geld en betalen elders hun belastingen, zouden ze dan niets mogen zeggen en hun mening mogen laten horen?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken