Aantal Nederlanders en Belgen bij Sociale Zekerheid Spanje in april toegenomen

Aantal Nederlanders en Belgen bij Sociale Zekerheid Spanje in april toegenomen
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het aantal bij de Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) ingeschreven Nederlanders en Belgen is ten opzichte van maart 2019 gestegen. Volgens het maandelijkse overzicht waren er in april 2019 wat betreft Nederlanders 16.074 personen ingeschreven en wat betreft Belgen 10.255 personen.  

Sinds 1 januari van dit jaar wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 45.772 Nederlanders en 32.779 Belgen in Spanje.

In ons eerder geplaatste artikel is gebleken dat van deze totalen er 11.968 Nederlanders en 9.010 Belgen zijn die 65 jaar of ouder zijn. Dat zou dus in theorie inhouden dat een deel van de ingeschreven Nederlanders en Belgen of een baan heeft, zelfstandige ondernemer is of gepensioneerd is en ingeschreven staat in Spanje.

Een ander deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft werkers, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Aantal Nederlandse en Belgische 65-plussers in Spanje[/su_note]

April 2019

Volgens de gegevens over de maand stonden er in de eerste maand van dit jaar in totaal 14.856 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven stond in januari was 9.588 personen. Vergeleken met januari is dat in april dus gestegen naar 16.074 Nederlanders en 10.255 Belgen, 1.218 Nederlanders meer en 667 meer Belgen.

Vergeleken met andere EU-landen is het aantal Nederlanders en Belgen niet veel aangezien er 352.232 Roemenen, 120.967 Italianen, 70.289 Britten, 64.374 Bulgaren en 54.409 Portugezen ingeschreven staan. In totaal waren er in april 2.86.400 buitenlandse bijdragers aan de Spaanse Sociale Zekerheid.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen[/su_note]

Nederlanders

Van het totaal aantal (16.074) Nederlanders staan 9.949 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.928 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 91 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 51 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 54 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (10.255) Belgen staan 6.237 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.896 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 42 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 43 personen en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 37 Belgen op de lijst.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Socialezekerheidskaart aanvragen in Spanje[/su_note]

Regio’s

Als gekeken wordt naar de autonome regio’s waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.884 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 3.048, Andalusië met 2.654, Comunidad de Madrid met 1.664, Canarische Eilanden met 1.375, de Balearen met 1.399 en dan Murcia met 206 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.505 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.139, Andalusië met 1.766, Canarische Eilanden met 1.341, Comunidad de Madrid met 1.063, Balearen met 678 en Murcia met 171 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Oké. Ik sta ingeschreven bij de Seguridad Social, maar dat betekent niet dat ik gratis medische zorg krijg. Ik betaal me het apezuur elke maand aan Nederland. Hoe NL dat verder regelt met de Seguridad Social weet ik niet.

Sta ook ingeschreven bij de Catsalud (Cataluña) na uit geschreven zijnde in België en in geschreven bij de Politie National krijg je een NIE nr met deze ga je naar ook naar de Agencia Tribunal (belastingkantoor) om je in te schrijven. De Sociale Seguridad Social, daar geef je het formulier S1 die je gekregen heeft van je Mutaliteit ziekenkas, daar wordt je een kaartje toe gestuurd, met deze ga je gratis naar de aangewezen dokter (Familie dokter) of hospitaal enz… gratis ook voor de ambulance, en hier komt het je moet geen lidgeld betalen aan de Muta , tenminste als… Lees verder »

Marian, ik heb geen idee wat je voorheen in je vaderland betaalde, maar voor Nederlanders is de Seguridad Social véél goedkoper dan een ziektekostenverzekering in Nederland!
Bovendien krijgen wij het jaar daarop, als wij hebben doorgegeven wat ons wereldinkomen was, ook nog een bedrag terug na toepassing van de woonland correctie.

Beste Marianne, je betaald in Nederland in inkomensafhankelijke premie, daar wordt later de woonlandfactor op losgelaten, deze is vele malen lager als in Nederland. Het CAK verrekend dit met je wereldinkomen. Vaak is dit lager en krijg je dit via de belastingdienst terug. Dus jou eventuele medische kosten in Spanje worden verrekend met de premie die wordt ingehouden op je inkomen.Het apezuur van jou afdracht zal wel meevallen want het in te houden bedrag is gemaximaliseert en vele malen goedkoper als een particuliere ziektekostenverzekering. Het werkt eigenlijk hetzelfde als het vroegere ziekenfonds in Nederland. Misschien moet jij je eens verdiepen… Lees verder »

Eerlijk gezegd als je het dan kunt blijf je toch niet in het ziekelijk belgie wonen.Als ik terug jong zou zijn had ik dit direct gedaan.

Ik mis hier het aantal Zuid-Amerikanen. Maar wacht even, dat is natuurlijk niet bekend en die staan ook nergens ingeschreven, maar werken wel overal . De Spanjaarden kunnen ze wel schieten, want die pikken alle baantjes in.

Inpikken? Ze doen gewoon het werk (bouw en horeca vooral) dat de Spanjaarden zelf niet willen uitvoeren, want daar hebben zij toch een veel te goede schoolopleiding voor gevolgd!?
Is trouwens in veel EU landen zo, waar niemand wil dat zijn kind nog loodgieter of timmerman wordt. Komen deze vaklieden dan van elders dan is het ook weer niet goed.
En die goed opgeleide jeugd blijft werkloos, want veel banen zijn of worden geautomatiseerd!
Tel uit je winst.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.