skip to Main Content
Chaotische eerste parlementsdag in Spanje
Wikimedia

Chaotische eerste parlementsdag in Spanje

MADRID – Na de parlementsverkiezingen van afgelopen 28 april zijn de namen bekend van de nieuwe parlementsleden die op dinsdag werden ingelijfd in het Spaanse parlement door de naleving van de grondwet te verkondigen. Maar dat ging niet zoals andere jaren, mede vanwege de aanwezigheid van de extreemrechtse partij VOX en de Catalaanse politici die in voorarrest zitten, in een rechtszaak zijn verwikkeld maar tegelijkertijd ook gekozen parlementsleden zijn. Het was een ongebruikelijke eerste parlementsdag.

Het gedonder begon al vroeg toen de 23 nieuwe parlementsleden van VOX stoelen wisten te bezetten die gedurende de afgelopen 40 jaar bezet zijn geweest door leden van de PSOE partij. Dat zorgde ervoor dat de VOX partijleider Santiago Abascal direct achter de interim-premier Pedro Sánchez zat met rondom hem en de andere VOX parlementariërs leden van de PSOE partij die 123 personen in deze hoek van de zaal heeft zitten.

Zoals blijkt kan iedereen op de eerste dag gaan zitten waar ze willen en worden later de stoelen toegekend dus de situatie kan nog veranderen. VOX heeft echter aangegeven dat ze niet plan zijn om in een hoekje te gaan zitten. Ook zei VOX dat ze zich vergist hadden en meenden dat ze in de hoek van de PP waren gaan zitten.

Naleving grondwet

Maar de manier van zitten in het parlement was niet het enige probleem. Ook de naleving van de grondwet ging niet helemaal zoals altijd. Normaal gebeurt dat met een simpele ‘sí, juro’ of met ‘sí, prometo’.

Albert Rivera van Ciudadanos voegde het volgende toe ‘sí, prometo defender la Constitución’ (ja, ik beloof de grondwet te beschermen). In het geval van de leden van de VOX partij werd gezegd ‘Por España, sí juro’ en diverse parlementariërs van Unidas-Podemos voegden ‘la democracia y los derechos sociales’ toe.

Het was de Catalaanse ERC parlementariër Oriol Junqueras die de langste zin wist op te noemen met ‘Desde el compromiso republicano, como preso político y por imperativo legal, sí prometo’. Zijn naleving werd echter nauwelijks gehoord omdat de leden van de VOX partij en diverse PP parlementariërs besloten luid kabaal te maken als protest.

Catalaanse vertegenwoordiging

Er waren ook veel protesten vanwege de aanwezigheid van de Catalaanse politici die in voorarrest verblijven vanwege hun betrokkenheid bij de Catalaanse problematiek. Oriol Junqueras (ERC), Josep Rull, Jordi Sánchez en Jordi Turull (JxCAT) werden bij de laatste verkiezingen gekozen tot parlementariërs en hebben volgens de wet, ondanks dat ze in voorarrest zitten en verwikkeld zijn in een rechtszaak, het recht om zich te melden in het parlement.

Dat deden de vier Catalaanse politici onder toezicht van de politie die hen geen moment uit het oog verloor en hen ook niet toestond om familie te spreken. Wel zagen de vier Catalaanse parlementariërs kans om de hand te schudden met interim-premier Pedro Sánchez en zelfs enkele woorden te wisselen. Pablo Iglesias van Unidas-Podemos wist Junqueras te omhelzen en zelfs Inés Arrimades van Ciudadanos wist Jordi Sánchez beleefd de hand te schudden.

Dat alles onder het leiding van de nieuwe voorzitster van het parlement, de socialiste (en Catalaanse) Meritxell Batet die met 175 stemmen gekozen werd. Zij volgt Ana Pastor (PP) op en zal de leiding hebben over het parlement. Ze moest ook meteen al optreden vanwege de problematiek van het naleven van de grondwet. Daarbij haalde ze een besluit van het Grondwettelijk Hof aan waarin staat dat er een vrije vorm is van naleving van de grondwet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken