Sommige ondernemers vragen in Spanje een COVID-toeslag

Sommige ondernemers vragen in Spanje een COVID-toeslag
Beeld: Freepik

MADRID – Er zijn bij de consumentenbonden en organisaties in Spanje diverse klachten binnengekomen van klanten van kappers en tandartsen die op de rekening een zogenaamde COVID-toeslag zagen staan. Het gaat om een klein bedrag van 1 euro of meer voor het desinfecteren van het lokaal of beschermingsmateriaal. Maar er is één geval bekend waar op Mallorca een klant bij de tandarts 50 euro extra moest betalen als ‘toeslag voor materiaal nodig om COVID-infecties te voorkomen’.

Het gaat om een absolute illegale praktijk want een COVID-toeslag of zoals sommigen het noemen een COVID-belasting bestaat in Spanje niet en mag niet gevraagd worden aan de klanten, zo geeft de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia aan.

Er zijn op dit moment nog niet zo heel veel gevallen bekend van een zogenaamde COVID-toeslag (suplemento COVID) of COVID-belasting (tasa COVID) maar in sommige gevallen worden deze in de eindprijs (precio básico del servicio) automatisch doorberekend zonder dat dit expliciet op de bon staat en zonder dat iemand er iets van merkt, behalve dan dat de prijs hoger is. 

Het is in Spanje opgemerkt bij tandartsen, kappers, schoonheidsspecialisten en zelfs bij autogarages. Er zijn nog geen gevallen bekend dat een soortgelijke toeslag of belasting gevraagd wordt in de horeca en andere sectoren in Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
19 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een mentaliteit van sommige mensen toch, wees blij dat ze je nog willen helpen ! En wanneer niet happy met deze situatie keer dan terug naar het beloofde land van herkomst waar alles beter is. Trouwens deze redactie doet zeer puik werk ! Dit moest effe van mijn lever/hart.
Tenslotte aan al de positieve mensen hier op het forum, het ga jullie allen goed.

Ondernemers hebben nog geen cent van de overheid ontvangen ! Van mij mogen ze best wat extra rekenen waar dan ook. Ik heb veel medelijden met deze mensen.

Klopt, ben benieuwd hoe het er na corona uit gaat zien. Vrees dat veel middenstanders het niet gaat overleven, helaas

Dat is niet helemaal correct. Ik ben ondernemer en heb wel degelijk steun gehad in de vorm van uitkeringen en uitstel van betaling. Maar het is wel zo dat de maatregelen tot hoge extra kosten leiden. Zeker bij contactberiepen. In die zin snap ik dat er bij sommige een opslag wordt toegepast.

Contactberoepen moest dat zijn. Het was een lange dag zullen we maar zeggen…

Ik kan me best voorstellen dat kappers die euro 12,50 rekenen voor wassen en knippen (ja, die bestaan in Spanje nog) nu een euro extra rekenen voor het extra schoonmaakwerk, ontsmettingsmiddel, alcohol handgel, mondkapje, extra handschoenen etc etc. Dat mensen daarover vallen is onbegrijpelijk. En omdat het woord toeslag erbij staat betreft het dus geen reguliere prijsverhoging maar een tijdelijke verhoging vanwege extra kosten.

Helemaal mee eens Petra !

Eens Erik, maar wat een schurken gedrag. Wil me in Spanje gaan vestigen, maar Corona heeft me zo langzamerhand wel aan het twijfelen gebracht. Noodtoestand uitroepen, totale lockdown in gebieden die niet geraakt worden en nu dit. Wat is dat voor een land. Ach ja, het is dat het er mooi weer is maar qua cultuur en mentaliteit ben ik trots Nederlander te zijn en er voorlopig nog even te wonen (in Nederland dan).

En met zo’n mentaliteit is het ook beter om niet naar Spanje te gaan om daar te gaan wonen, je zult er niet gelukkig worden want het is een heel ander land dan Nederland. Als men een noodtoestand afkondigt dan is dat voor een bepaalde reden, dat hoef je niet te begrijpen want waarschijnlijk ben je ook niet helemaal op de hoogte hoe de situatie in Spanje geweest is en weer kan worden. En omdat dus een paar idioten (die overal leven) extra geld proberen te vragen ga je niet in Spanje wonen? Nou nou.

Ryan,

Je hebt hier niets te zoeken. In Nederland heeft iedereen bij het verzet gezeten toch.? Jij ook.?

Lekker in Nederland blijven …. heerlijk die cultuur en mentaliteit daar. Er zijn al genoeg NL’ers met jouw mentaliteit hier in ES. En…in NL is het toch ook lekker weer.. dus daar hoef je het niet voor te doen… doei en succes.

Vrije markt is vrije markt. Niet klagen maar actie. ¡Adiós empresa, hola competidor!

Aan de redactie:
Zou graag weer updates krijgen ivm de aantal besmettingen etc hier in Spanje

Redactie reageert dus gewoon niet!

Jammer dat er geen updates meer komen. Ik kan het wel begrijpen dat, gezien de vele onnodige, onzinnige vragen en soms degenererende opmerkingen, de redactie er klaar mee is. Echter zijn er ook heel veel mensen, naar ik denk het grootste deel, die wel lezen wat er staat en nu niet de benodigde en wenselijke info krijgen. Dit omdat niet iedereen vloeiend Spaans kan spreken of lezen.
Misschien een optie om één keer per week op vrijdag een update samen te stellen zonder reageermogelijkheid. U zou er een boel lezers blij mee maken.

Beste redactie… ik heb echt oprecht met jullie te doen. Ik lees al een flinke poos mee hier, maar lees veel van de reacties niet meer. Tenenkrommend af en toe en mijn bloeddruk komt het ook niet ten goede. Toch kan ik het soms niet laten. Zo ook nu weer. De verwachting alleen al van mensen richting jullie. ONGELOOFLIJK. Buiten dat vraag ik me werkelijk af wat sommige mensen op het forum, maar vooral in Spanje te zoeken hebben. Is alles perfect hier ? Zeker niet… maar ga dan lekker ergens ander naartoe. Als er toch zoveel zaken zijn die… Lees verder »

Tssss… Zo wordt het nooit wat met dat internet!

Emanuel,
Wat moet u een vervelende arrogante persoon zijn.. Pfff. Ga lekker bij Bol.com klagen ofzo.. Die reageren automatisch.. Get a life..

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.