Spaanse gemeenten met -10.001 inwoners hebben geen tijdvakken meer

Spaanse dorpen met -10.001 inwoners hebben geen tijdvakken meer
Beeld: Freepik

MADRID – Tijdens het de-escalatieproces zijn er veel versoepelingen en luisteren de Spaanse regering en het Ministerie van Volksgezondheid naar de aanbevelingen van de autonome regio regeringen waarbij men ook rekening moet houden met de territoriale spreiding. Dat betekent dat sommige eerder genomen maatregelen aangepast kunnen worden naarmate er meer versoepelingen bij komen in Fase 1, 2 en 3. Een van de maatregelen die voor grote delen van Spanje en voor veel inwoners gaat veranderen zijn de tijdvakken en het wegvallen daarvan voor het wandelen en sporten.

Sinds zaterdag 2 mei mogen de inwoners van Spanje op gezette tijden naar buiten om te wandelen, fietsen en sporten. Maar naarmate het de-escalatieproces steeds verder komt in de vier fasen, komen er meer ‘vrijheden’ en versoepelingen waardoor de tijdvakken (franjas horarias) soms geen zin meer hebben of simpelweg niet logisch zijn.

Op vrijdag 22 mei heeft de regering een nieuwe Staatscourant BOE geplaatst met daarin versoepelingen en het wegvallen van de tijdvakken in gemeenten die minder dan 10.001 inwoners hebben. Tot nu was deze regel alleen toepasbaar bij gemeenten met minder dan 5.000 inwoners maar dat aantal is dus nu verdubbeld naar 10.001 inwoners.

LET OP: In de tekst van de BOE wordt gesproken over ‘municipios’ en dat kan zowel een dorp zijn als een gemeente bestaande uit meerdere dorpen. Dit is uiteraard verwarrend en diverse lezers hebben ons gemeld dat ze met deze verwarring te maken hebben gehad en nog steeds hebben. Zie HIER een lijst van alle Spaanse gemeenten.

Zoals te lezen is in de BOE SND/427/2020 mogen de inwoners in gemeenten waar minder dan 10.001 mensen wonen en een bevolkingsdichtheid is van minder dan 100 inwoners per km2 tussen 6 uur en 23 uur naar buiten, ongeacht de leeftijdsgroep maar wel altijd met inachtname van de social distance van 2 meter.

De personen die als ingezeten staan geregistreerd in deze gemeenten en die personen die gedurende tenminste de afgelopen 14 dagen in de gemeente zijn gebleven hebben profijt van deze nieuwe versoepelingen. Dat geldt dus voor alle leeftijdscategorieën. 

KLIK HIER om te kijken hoeveel inwoners jouw gemeente heeft door de naam van jouw gemeente in te vullen.

Kinderen

Bij Artikel 3 in de geplaatste BOE staan ook versoepelingen gemeld wat betreft het naar buiten gaan met kinderen. Dat dient in gemeenten met meer dan 10.001 inwoners nog steeds te gebeuren binnen het tijdvak 12-19 uur waarbij er op diverse plaatsen regionale uitzonderingen en andere tijden gelden vanwege de hitte zoals in Extremadura en Murcia. 

Het is vanaf nu echter wel toegestaan voor minderjarigen onder de 14 jaar naar buiten te gaan met meerdere inwoners van een woning (tot nu was slechts een volwassene toegestaan). De volwassen begeleiders mogen vanaf nu ook meer dan drie kinderen meenemen. 

Dat mag dan alleen binnen het gemeentelijk gebied (de gemeentegrenzen) of bij een gebrek daarvan met een maximale afstand van vijf kilometer inclusief aangrenzende dorpen/gemeenten als deze binnen de reikwijdte vallen.

Demografische uitdaging

Het de-escalatieproces is in Spanje vanwege de complexe structuur van het land een ware demografische uitdaging vanwege o.a. de territoriale spreiding en ongelijkheid wat betreft de bewonersconcentratie. 

Volgens de laatste gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) woont meer dan de helft van de bevolking in 149 gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. 90% van de gemeenten heeft een bevolking van minder dan 10.001 inwoners maar dat is slechts 20% van de bevolking. Spanje heeft in totaal 8.112 gemeenten (municipios).

Wat betreft de kwetsbaarheid van de bevolking moet men rekening houden met een grotere demografische veroudering als gevolg van een toenemende levensverwachting. In gemeenten met minder dan 10.001 inwoners is bijna een op de vier inwoners ouder dan 65 jaar wat in totaal 2,1 miljoen mensen zijn, een verhouding die groter is in gemeenten met minder dan 5.000 inwoners waar 31% ouder dan 65 jaar is. 

Spanje zit complex in elkaar en bestaat naast een centrale regering (gobierno central) ook regionale of autonome overheden die verantwoordelijk zijn voor de 17 Autonome deelregio’s (comunidades autónomas) die weer onderverdeeld zijn in 50 provincies (provincias) die weer onderverdeeld zijn in 115 comarca’s (comarcas) en dan weer 8.112 gemeenten (municipios).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik denk dat de toevoeging ‘ongeacht leeftijdsgroep, niet helemaal klopt. Voor 70 plus gelden nog steeds restricties, ook in de kleine gemeenten. Ik hoop dat ik ongelijk heb, is erg lastig met een partner 70+ en ik 70- BOE-A-2020-5218 Artículo 8. Flexibilización de otras restricciones. 1. En materia de libertad de circulación, será de aplicación lo previsto en el artículo 7 de la Orden SND/414/2020, de 16 de mayo, a los municipios y a los entes locales de ámbito territorial inferior al municipio que se hallen en unidades territoriales que se encuentran en fase 1, salvo lo referido a las… Lees verder »

Wij vallen onder de 10.000 maar niet beneden 100per km2. Ze verzinnen echt steeds iets nieuws om je langer opgesloten te houden.
Geen enkel ander land heeft deze debiele tijdvakken.

Beste reactie, Ik lees vía de Granada Hoy (krant van de provincie Granada) dat Boe uitlegt dat het gemeenten betreft en níet de dorpen. Ik heb zelf ondervonden dat ik aangehouden ben (gisteren) omdat ik me niet aan de tijdsloten hield. Ik woon in La Herradura is een dorp van iets meer dan 5000 inwoners en ligt 7-8 km van Almuñécar af, L.H. valt onder de gemeente Almuñécar en mij is door de Guardia Civil verteld dat ik hierom aan de tijden dient te houden zoals in de BOE staat vermeld dat we in de gem. Almuñécar wonen. Gelukkig kreeg… Lees verder »

Klopt Leon. Verwarrend. Wij vallen onder de gemeente Montroig del Camp. 12.000 inwoners heeft die gemeente. Maar die 12.000 mensen wonen wel tot 10 kilometer van elkaar af in allemaal verschillende bergdorpjes, dorpjes aan zee en op een golf resort. Zelf woonachtig op dat Resort met een paar honderd huizen en zeker 3-4 km verwijderd van andere dorpen val ik kennelijk toch ook onder een gemeente van 10.000+. Dus tijdslimieten van toepassing.

Ok, bedankt voor de input, we zullen het aanpassen. Er wordt gesproken over municipios en dat kan op verschillende manieren gelezen worden.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.