Spaanse gemeenten met -10.001 inwoners hebben geen tijdvakken meer

Spaanse dorpen met -10.001 inwoners hebben geen tijdvakken meer
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Tijdens het de-escalatieproces zijn er veel versoepelingen en luisteren de Spaanse regering en het Ministerie van Volksgezondheid naar de aanbevelingen van de autonome regio regeringen waarbij men ook rekening moet houden met de territoriale spreiding. Dat betekent dat sommige eerder genomen maatregelen aangepast kunnen worden naarmate er meer versoepelingen bij komen in Fase 1, 2 en 3. Een van de maatregelen die voor grote delen van Spanje en voor veel inwoners gaat veranderen zijn de tijdvakken en het wegvallen daarvan voor het wandelen en sporten.

Sinds zaterdag 2 mei mogen de inwoners van Spanje op gezette tijden naar buiten om te wandelen, fietsen en sporten. Maar naarmate het de-escalatieproces steeds verder komt in de vier fasen, komen er meer ‘vrijheden’ en versoepelingen waardoor de tijdvakken (franjas horarias) soms geen zin meer hebben of simpelweg niet logisch zijn.

Op vrijdag 22 mei heeft de regering een nieuwe Staatscourant BOE geplaatst met daarin versoepelingen en het wegvallen van de tijdvakken in gemeenten die minder dan 10.001 inwoners hebben. Tot nu was deze regel alleen toepasbaar bij gemeenten met minder dan 5.000 inwoners maar dat aantal is dus nu verdubbeld naar 10.001 inwoners.

LET OP: In de tekst van de BOE wordt gesproken over ‘municipios’ en dat kan zowel een dorp zijn als een gemeente bestaande uit meerdere dorpen. Dit is uiteraard verwarrend en diverse lezers hebben ons gemeld dat ze met deze verwarring te maken hebben gehad en nog steeds hebben. Zie HIER een lijst van alle Spaanse gemeenten.

Zoals te lezen is in de BOE SND/427/2020 mogen de inwoners in gemeenten waar minder dan 10.001 mensen wonen en een bevolkingsdichtheid is van minder dan 100 inwoners per km2 tussen 6 uur en 23 uur naar buiten, ongeacht de leeftijdsgroep maar wel altijd met inachtname van de social distance van 2 meter.

De personen die als ingezeten staan geregistreerd in deze gemeenten en die personen die gedurende tenminste de afgelopen 14 dagen in de gemeente zijn gebleven hebben profijt van deze nieuwe versoepelingen. Dat geldt dus voor alle leeftijdscategorieën. 

KLIK HIER om te kijken hoeveel inwoners jouw gemeente heeft door de naam van jouw gemeente in te vullen.

Kinderen

Bij Artikel 3 in de geplaatste BOE staan ook versoepelingen gemeld wat betreft het naar buiten gaan met kinderen. Dat dient in gemeenten met meer dan 10.001 inwoners nog steeds te gebeuren binnen het tijdvak 12-19 uur waarbij er op diverse plaatsen regionale uitzonderingen en andere tijden gelden vanwege de hitte zoals in Extremadura en Murcia. 

Het is vanaf nu echter wel toegestaan voor minderjarigen onder de 14 jaar naar buiten te gaan met meerdere inwoners van een woning (tot nu was slechts een volwassene toegestaan). De volwassen begeleiders mogen vanaf nu ook meer dan drie kinderen meenemen. 

Dat mag dan alleen binnen het gemeentelijk gebied (de gemeentegrenzen) of bij een gebrek daarvan met een maximale afstand van vijf kilometer inclusief aangrenzende dorpen/gemeenten als deze binnen de reikwijdte vallen.

Demografische uitdaging

Het de-escalatieproces is in Spanje vanwege de complexe structuur van het land een ware demografische uitdaging vanwege o.a. de territoriale spreiding en ongelijkheid wat betreft de bewonersconcentratie. 

Volgens de laatste gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) woont meer dan de helft van de bevolking in 149 gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. 90% van de gemeenten heeft een bevolking van minder dan 10.001 inwoners maar dat is slechts 20% van de bevolking. Spanje heeft in totaal 8.112 gemeenten (municipios).

Wat betreft de kwetsbaarheid van de bevolking moet men rekening houden met een grotere demografische veroudering als gevolg van een toenemende levensverwachting. In gemeenten met minder dan 10.001 inwoners is bijna een op de vier inwoners ouder dan 65 jaar wat in totaal 2,1 miljoen mensen zijn, een verhouding die groter is in gemeenten met minder dan 5.000 inwoners waar 31% ouder dan 65 jaar is. 

Spanje zit complex in elkaar en bestaat naast een centrale regering (gobierno central) ook regionale of autonome overheden die verantwoordelijk zijn voor de 17 Autonome deelregio’s (comunidades autónomas) die weer onderverdeeld zijn in 50 provincies (provincias) die weer onderverdeeld zijn in 115 comarca’s (comarcas) en dan weer 8.112 gemeenten (municipios).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.