Welke regio’s provincies in Spanje gaan naar de-escalatiefasen 1 en 2

Welke regio’s provincies in Spanje gaan naar de-escalatiefasen 1 en 2
Beeld: 123rf

MADRID – Op vrijdagmiddag heeft de minister van Volksgezondheid bekend gemaakt welke autonome regio’s en welke provincies vanaf maandag 25 mei van Fase 0 naar Fase 1 gaan en welke regio’s en provincies van Fase 1 naar Fase 2 gaan. Op de regio’s Madrid, gezondheidsdisctrict Barcelona en delen van Castilië en León na zaten de meeste regio’s en provincies in Spanje al in Fase 1 en sommigen ook in Fase 2. Vanaf maandag 25 mei komen er dus wijzigingen.

Uiteindelijk heeft het Ministerie van Volksgezondheid na een politieke rel (terwijl het eigenlijk om gezondheidsredenen zou moeten gaan) groen licht gegeven aan de autonome regio Madrid om op maandag 25 mei over te schakelen naar Fase 1. Datzelfde geldt ook voor het gezondheidsdistrict Barcelona en omgeving die ook van Fase 0 (of Fase 0,5) naar Fase 1 zullen gaan. En de hele autonome regio Castilië en Leòn zal in Fase 1 terecht komen terwijl er ook gebieden zijn die in dezelfde Fase blijven.

Vanaf maandag 25 mei zal 47% van de Spaanse bevolking zich in Fase 2 bevinden waarbij het gaat om meer dan 22 miljoen inwoners. De rest van de meer dan 47 miljoen inwoners in Spanje zal nog in Fase 1 blijven.

Hieronder een overzicht van de regio’s en provincies of delen van provincies en eilanden die naar Fase 1 of 2 gaan en welke gebieden in Spanje in dezelfde Fase blijven vanaf maandag 25 mei.

LEESTIP: Wat mag wel en wat mag niet in de-escalatiefase 2 (V&A)

LEESTIP: In welke de-escalatiefase bevindt zich mijn gemeente in Spanje? Zoek het Op!

Naar Fase 1

 • Madrid: de hele autonome regio inclusief de hoofdstad van Spanje.
 • Catalonië: de gezondheidsdistricten Barcelona, Metropolitana Sud en Metropolitana Nord.
 • Castilië en León: provincies Ávila, Segovia, Soria, Burgos, Palencia, León, Zamora, Salamanca en Valladolid.

Naar Fase 2

 • Andalusië: Almería, Córdoba, Cádiz, Huelva, Jaén en Sevilla.
 • Aragón: Huesca, Zaragoza, Teruel.
 • Asturië: de hele autonome regio.
 • Balearen: Ibiza, Mallorca, Menorca.
 • Canarische Eilanden: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma.
 • Cantabrië: de hele autonome regio.
 • Castilla-La Mancha: Guadalajara en Cuenca.
 • Catalonië: gezondheidsdistricten Campo de Tarragona, Alto Pirineo y Arán en Tierras del Ebro.
 • Extremadura: de hele autonome regio.
 • Galicië: de hele autonome regio.
 • Murcia: de hele autonome regio.
 • Navarra: de hele autonome regio.
 • Baskenland: de hele autonome regio.
 • La Rioja: de hele autonome regio.
 • Ceuta en Melilla: beide autonome steden.

Blijft in Fase 1

 • Andalusië: Granada en Málaga.
 • Catalonië: Gerona, Lerida en Catalunya Central.
 • Castilla-La Mancha: Albacete, Ciudad Real en Toledo.
 • Castilië en León: de hele autonome regio.
 • Valencia regio: de hele autonome regio.

Blijft in Fase 2

 • Balearen: Formentera
 • Canarische Eilanden: El Hierro, La Gomera en La Graciosa.

Blijft in Fase 0

Geen enkele autonome regio, provincie of gezondheidsdisctrict bevindt zich vanaf maandag 25 mei meer in fase 0.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
17 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wat houdt fase 2 in?

Zaterdagmorgen te lezen (staat ook in een gekleurde balk in het artikel). We hebben even de tijd nodig om alles op een rijtje te zetten 😉

We mogen dus terug het water op met de boot, eerst nog enkel met mensen van binnen dezelfde bubbel en binnen de provinciegrenzen.
Binnen een week of twee ook met andere personen maar dan wel met mondmasker natuurlijk.
Zoals Leen Jongewaard en Piet Römer indertijd zo mooi zongen in ‘t Schaep met de vijf poten: “Wat ik nooit zou kunnen missen, dat is vissen”

Ik mag jullie vanaf het moment ik wist spanjevandaag dat eerst je doet het super Maar het is onze fout dat we. Nog op GranCanaria verblijven (wonen) Wees eerlijk heb je ooit zo een dom Regering ontmoet als die van Spanje enz. Nee toch ? Wel de toeristen het geld afnemen maar graag snel oprotten De mentaliteit van de politie national is nul vanaf het moment dat de mondkapjes op straat verplicht zijn en mercadona ook doorslaat met fascistisch praktijken is het echt over met dit Land helaas voor de goede mensen Wij zitten helaas vast hoop weg van hier… Lees verder »

Idiote reactie! Schrijf dan gewoon niet!
Rot op naar een of andere facebookgroep., hier proberen ze je te helpen en informeren.
Sukkel…

Ik denk, dat je op het moment, toen je dit achterlijke stukje fabriceerde, je een behoorlijk stuk in je hakken had. Zo niet, ga dan je schoolgeld terughalen om eens een behoorlijk stukje Nederlands te leren schrijven en blijf totdat je het een beetje onder de knie hebt weg van dit soort fora en val andere mensen verder niet lastig met deze lariekoek.

Nooit gehoord van de regering in belgie dommer kan je niet vinden,maar zo houden ze ons onder de knoet want vind het allemaal grote zever die fases

Wat mag en wat niet in fase 2 ?

Kan niet iets echt duidelijks terugvinden over wanneer het mogelijk is om weer in de zee te zwemmen. In mijn geval in andalucia, almeria? Weten jullie dat misschien? Fase 2 mag t dan sl hier?
Dank

Voor zover ik weet, mogen we in fase 2 in de zee zwemmen !
Voor de rest weet ik niet wat het verschil is met fase 1 ( ? )
Weet iemand dat ?

Vandaag Sitges weliswaar nog een leeg aangezicht maar bijna ieder strandje wel een paar groepjes aan zonnen en zwemmen, een aantal hotels weer deurtjes wijd open en geen gezeur met kapjes etc. Zee begint zich weer te vullen met bootjes. Salou idem, cafes etc open, bediening weliswaar met kapje enkel op de kin, tafeltjes weer behoorlijk bezet. Begint erop te lijken dat men zich bezonnen heeft en gewoon weer beetje normaal gaat doen.

Zaterdagmorgen te lezen (staat ook in een gekleurde balk in het artikel). We hebben even de tijd nodig om alles op een rijtje te zetten

Als ik even mijn beklag mag doen vind ik het vreemd dat de regio tussen Valencia en Alicante stad niet naar fase 2 gaat. In de afgelopen 24 uur geen nieuwe ziekenhuisopnamen:
https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/documentos/Actualizacion_113_COVID-19.pdf

Voorbeeld: Afgelopen 14 dagen bijna elke dag 3-6 nieuwe besmettingen torrevieja hospital (guardamar-marina-torrevieja-orihuela costa) Dit ineens sinds 6 mei. Daarvoor 0-1 besmettingen per dag.
http://coronavirus.san.gva.es/es/estadisticas
Ik heb begrepen dat Comunidad Valencia zelf heeft aangegeven niet naar fase 2 te willen om de inkomende toeristenstroom straks een veilige haven te bieden.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.