menu: rubrieken, zoeken & meer

Reizigers naar Spanje van buiten de EU hebben geen vaccinatiecertificaat meer nodig

Reizigers naar Spanje van buiten de EU hebben geen vaccinatiecertificaat meer nodig
Beeld: 123rf

Reizigers naar Spanje van buiten de EU hebben geen vaccinatiecertificaat meer nodig

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Reizigers die vanuit derde landen (niet EU) naar Spanje reizen hebben sinds zaterdag 21 mei geen vaccinatiecertificaat meer nodig en kunnen met een negatief testresultaat Spanje binnenkomen. Het gaat daarbij dus om een beëindiging van de beperking op niet-essentiële reizen van reizigers uit derde landen naar de Europese Unie en geassocieerde Schengenlanden en dus NIET binnen de Europese Unie en reizen tussen de EU-landen. Als je binnen de EU reist, zoals van Nederland of België naar Spanje, moet je nog steeds een geldig digitaal EU-covidcertificaat hebben. (zie uitleg onderaan dit artikel) 

UPDATE: Sinds 2 juni 2022 hoeven reizigers uit Europese Unie en Schengenlanden die naar Spanje reizen GEEN digitaal EU-covidcertificaat of coronapas meer te hebben om Spanje in te mogen. Meer informatie lees je HIER.

Tot aan zaterdag 21 mei konden reizigers uit derde landen van de Europese Unie en Schengenlanden (zoals bijvoorbeeld Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Argentinië´, Australië etc.) alleen Spanje binnenkomen met een geldig vaccinatiecertificaat of een bewijs dat ze Covid hebben gehad. Die eis is nu komen te vervallen en reizigers uit andere landen dan die bij de EU of Schengengebied horen kunnen reizen met een negatief testbewijs, een herstelbewijs of een vaccinatiebewijs.

Wat betreft de coronatesten zijn alleen geldig de NAAT-type tests (PCR of vergelijkbaar) die zijn uitgevoerd in de 72 uur voorafgaand aan vertrek naar Spanje of een antigeentest uitgevoerd in de 24 uur voorafgaand aan vertrek naar Spanje. Dat geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar, voorheen was dat 18 jaar. Reizigers tot 12 jaar zijn vrijgesteld van deze corona-eisen.

Reizen vanuit een ander EU-land naar Spanje?

Voor alle reizigers die vanuit een ander EU-land zoals Nederland of België naar Spanje reizen geldt op dit moment nog steeds dat ze een geldig digitaal EU-covidcertificaat moeten hebben waarmee ze kunnen aantonen dat ze of volledig gevaccineerd zijn, hersteld zijn van een coronabesmetting of negatief getest zijn op corona. De huidige inreis-eisen zijn op de officiële website Travel Safe – LINK – te lezen in het Engels of na te lezen in het Nederlands op de website van ReOpen – LINK – van de Europese Unie.

Om Spanje binnen te kunnen komen met het vliegtuig of de boot moet je beschikken over een geldig digitaal EU-covidcertificaat ofwel coronapas zoals die in de CoronaCheck-app staat in Nederland en CovidSafe-app in België. Deze bestaat uit 1 van de volgende 3 documenten die verplicht zijn voor reizigers vanaf 12 jaar om Spanje binnen te mogen komen: vaccinatiebewijs OF testbewijs OF herstelbewijs. 

Alle reizigers van 12 jaar en ouder, ongeacht het land van vertrek, moeten een van de volgende documenten overleggen. Een geldig ‘EU Digital COVID Certificate’ (EUDCC) of gelijkwaardige documenten die een van de volgende documenten bevatten: (informatie van de ReOpenEu website en TravelSafe ):

Bewijs van volledige vaccinatie
Geldigheid: tussen 14 en 270 dagen na de laatste geplande dosis van de primaire vaccinatiereeks werd toegediend. Na 270 dagen (9 maanden) moeten vaccinatiecertificaten een boosterdosis bevatten. Voor mensen jonger dan 18 jaar hebben vaccinatiecertificaten met een volledig primair schema geen vervaldatum. Dat betekent dus dat de boosterprik niet verplicht is na 270 dagen voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar (tot 18) die volledig (met twee prikken) gevaccineerd zijn.

Of

Negatief resultaat van een moleculaire PCR-test vóór vertrek (geldig 72 uur) of snelle antigeentest (24 uur geldig). 

Of

Bewijs van herstel van COVID-19. Geldigheid: vanaf dag 11 na de eerste positieve moleculaire test en tot 180 dagen na de monsterdatum.

Reizigers die niet in het bezit zijn van een geldig digitaal EU-covidcertificaat moeten het Spaanse gezondheidscontroleformulier SpTH invullen en handmatig gegevens invoeren over vaccinatie, herstel van COVID-19 of negatief testresultaat, die aan dezelfde eisen voldoen als voor het digitaal EU-covidcertificaat.

Het hebben van een geldig digitaal EU-covidcertificaat geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar, ongeacht of je met het vliegtuig, eigen vervoer of bootreizigers. Maar alleen de vliegtuigreizigers en bootreizigers worden gecontroleerd op deze documenten. Theoretisch kan de politie ook op land eigen vervoer reizigers controleren maar in de praktijk gebeurt dat bijna nooit. Om naar Spanje te reizen is het verstandig om altijd je eigen geldig digitaal EU-covidcertificaat in orde te hebben.

Het is bij de redactie nog niet bekend over of de eis om een geldig digitaal EU-covidcertificaat te hebben binnenkort afgeschaft gaat worden of niet. Mochten wij iets lezen of horen dan zullen we dat meteen melden op onze website.