skip to Main Content

Ikea-vestiging verhuist naar andere gemeente als Telde de bouwstop niet opheft

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GRAN CANARIA – (Hans Camps) De Zweedse multinational Ikea zal haar meubelwinkel op een andere locatie op Gran Canaria, dan in de gemeente Telde, gaan vestigen als men niet binnen een maand (eind juli 2011) de bureaucratische problemen heeft opgelost, waardoor de nieuwbouw van de meubelwinkel in La Mareta is stilgelegd.

Dit heeft een officiële woordvoerder van Ikea laten weten aan de persmedia, die eraan herinnert, dat het project, waarmee een investering gemoeid is van 25 miljoen euro en het creëren van ruim 100 arbeidsplaatsen, sinds 18 april 2011 stilligt door toedoen van een gemeentelijke technicus die een rapport heeft opgesteld. Een rapport, waarin sprake is van een “excessieve bezetting” bij de afgravingswerkzaamheden op het door de Canarische Ikea-franchisenemers op de Archipel verworven perceel van 8.000 m² ten zuiden van Alcampo.

Het Gemeentebestuur van Telde heeft eind 2010 het groene licht gegeven voor de start van de bouwwerkzaamheden. Maar enkele maanden later – na een grondige herziening van  het Gedeeltelijke Bestemmingplan voor La Mareta en, de toepassing van vertragingen die zijn verordonneert in de handelsverordening K-1 – is men tot de slotsom gekomen, dat de projectontwikkelaars slechts 6.000 van deze 8.000 m² hadden mogen afgraven, omdat rondom het bouwterrein ruimte vrij moet blijven voor het aanleggen van parkeerplaatsen en de bouwgrond wordt gereduceerd tot 9.000 m².

Ikea, dat – na het bouwrijpmaken van het perceel – al begonnen is met het leggen van de fundering van het gebouw begrijpt, dat deze vergissing te verhelpen is, door een wijziging van de verordening, “omdat er al twee ondergrondse verdiepingen zijn voorzien, voor een totaal van 450 parkeerplaatsen.”

Weinig ruimte

De directie van de multinational  – die van meet af aan heeft  begrepen, dat de door de franchisenemers gekozen locatie “een heel goede” was -, heeft in april een ultimatum gesteld, om de stopzetting in deze zaak op te heffen en, als dit niet gebeurd, beide partijen alsnog naar een andere locatie zullen gaan uitkijken.

De maatschappij ontkent niet, het project in Telde te verlaten en, zal proberen, zich op een andere locatie te vestigen, “hoewel men geld zal moeten investeren in een ander bouwterrein.”

Ondertussen is gebleken, dat de nieuwe burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, er als de kippen bij is en, al contacten heeft gehad met Ikea, om hen mede te delen, “dat ze alle faciliteiten ter wereld zullen krijgen,” als de investering in Telde afketst en men naar een andere locatie op zoek gaat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend