skip to Main Content
PP kampt 4 dagen voor de Spaanse verkiezingen met een nieuw politiek schandaal

PP kampt 4 dagen voor de Spaanse verkiezingen met een nieuw politiek schandaal

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

diaz1aMADRID – Met nog maar vier dagen te gaan voordat er verkiezingen plaatsvinden op zondag 26 juni, is de Partido Popular via gelekte en opgenomen gesprekken opnieuw in een politiek schandaal verwikkeld geraakt. Dit keer gaat het om de minister van binnenlandse zaken Jorge Fernández Díaz die opgenomen is terwijl hij een gesprek heeft met de directeur van het Catalaanse anti fraude kantoor.

De krant Público publiceerde deze dinsdag delen van de opgenomen gesprekken tussen de minister van binnenlandse zaken Díaz en de directeur van het Catalaanse anti fraude kantoor Daniel de Alfonso. Het is niet helemaal duidelijk wie die opnames heeft gemaakt maar er wordt wel duidelijk gezegd dat er, nog voor het 9 november mini referendum in Catalonië in 2014 gezocht moest worden naar bewijzen tegen de nationalistische Catalaanse pro afscheidingspartijen.

In de krant wordt geschreven over een mogelijk complot tegen de Catalaanse politieke partijen die voor onafhankelijkheid van de Spaanse regio strijden, iets wat uiteraard niet hand in hand gaat met de Spaanse wet en met de ethiek in de politiek. Bij de gesprekken wordt door de minister van binnenlandse zaken ook ergens gezegd dat de premier van Spanje (Rajoy dus) op de hoogte is van de vergadering en de reden daarvan.

Mariano Rajoy wist echter al snel met een antwoord te komen na publicatie van het artikel waarin de premier in functie ten eerste aangeeft niet op de hoogte te zijn van enige gesprekken in Catalonië en dat hij ten tweede niet eens wist dat er een Catalaans anti fraude kantoor bestond, iets wat niet echt geloofwaardig overkomt. Jorge Fernández Díaz zelf heeft echter gezegd dat er wel gesprekken hebben plaatsgevonden tussen hem en Daniel de Alfonso maar dat deze over andere zaken gingen, zoals de Pujol familie, en zeker niet over hetgeen waar hij nu van beschuldigd wordt door de media. Voor Díaz is het pure zwartmakerij propaganda voor de verkiezingen om de PP partij in diskrediet te brengen.

De leiders van de andere politieke partijen, te weten PSOE, Podemos en Ciudadanos hebben meteen om het ontslag gevraagd van de minister en kwestie aangezien het volgens Pedro Sanchez, Albert Rivera en Pablo Iglesias een van de ergste beschuldigingen is die er maar kan zijn in de binnenlandse politiek. Díaz moet volgens hen voorgoed de politiek verlaten en is het nu zeker niet meer waard om minister te zijn.

Voor de Partido Popular komt dit gelekte nieuws niet echt goed want de partij die waarschijnlijk weer de meeste stemmen zal gaan krijgen komende zondag, is volop in campagne voor de verkiezingen. Het is nu afwachten wat de premier gaat doen, of hij de minister ontslaat of dat de minister zelf opstapt, mocht het allemaal waar zijn uiteraard – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken