skip to Main Content
Een grote allesverwoestende en dodelijke bosbrand zoals in Portugal kan in Spanje ook gebeuren (2017)

Een grote allesverwoestende en dodelijke bosbrand zoals in Portugal kan in Spanje ook gebeuren (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De bosbrand in Pedrógão Grande in Portugal heeft inmiddels meer dan 30.000 hectare bos en natuur verwoest en het leven gekost van 64 personen waarbij complete gezinnen omkwamen in het allesvernietigende vuur. Honderden brandweereenheden uit Portugal en Spanje zijn bezig met het bestrijden van de grootste en dodelijkste bosbrand ooit in Portugal. Bij het zien van de beelden schrikt iedereen en moet men even stilstaan bij het feit dat dit soort grote en felle branden niet alleen in Portugal plaatsvinden maar ook makkelijk in Spanje kunnen gebeuren.

Sterker nog, er zijn reeds veel bosbranden geweest waarbij mensen het leven hebben gelaten en er duizenden hectare natuur en bos in de vlammenzee zijn verwoest. In 2012 had de provincie León te maken met een enorme bosbrand terwijl in 2009 er vire brandweermannen om het leven kwamen bij een grote bosbrand in de provincie Tarragona. In 2005 overleden er zelfs 11 personen bij een grote brand in Guadalajara toen deze meehielpen met de bluswerkzaamheden. Tussen 2001 en 2016 zijn er in Spanje bijna 50 personen om het leven gekomen bij bosbranden. De verticale kolom van vuur of vuurtornado die het leven kostte van tenminste 30 personen die probeerden te vluchten, is echter nog nooit voorgekomen in Spanje.

Probleem

Dat Spanje net zoals Portugal een probleem heeft met bosbranden wordt elk jaar weer duidelijk. Tussen 2001 en 2016 heeft Spanje 1,7 miljoen hectare natuur en bos verloren door bosbranden die alles in hun pad vernielden. Dat is net zo groot als de provincies Barcelona, Madrid en Guipúzcoa om er maar enkele te noemen. Er vonden in 15 jaar tijd minstens 250.000 bosbranden plaats waarvan een groot deel “klein” te noemen is maar er ook duizenden waren die als “groot” omschreven worden waarbij er minstens 500 hectare natuur en bos is verwoest.

Door toedoen van de mens

Terwijl de enorme bosbrand in Portugal veroorzaakt werd door een blikseminslag in een boom, ontstaan 55% van alle bosbranden in Spanje door toedoen van de mens waarbij deze werden aangestoken. Daarnaast zijn er bosbranden door onvoorzichtig om te gaan met vuur en ook door natuurlijke oorzaken waarbij men over 10.000 bosbranden spreekt die door o.a. blikseminslagen zijn ontstaan. Men spreekt in Spanje in het geval van het expres aansteken van een bosbrand ook wel van natuur-terrorisme waarbij het vaak om pyromanen gaat die “ziek” zijn maar ook vaak om personen die tegen een vergoeding een stuk natuur in lichterlaaie zetten zodat de verbrande grond jaren later omgezet kan worden naar bouwgrond.

Spanje

Een dergelijke bosbrand zoals nu in Portugal kan dus ook in Spanje gebeuren. Spanje heeft veel bossen en natuur en heeft jaarlijks ook te maken met duizenden bosbranden die vaak plaatsvinden in moeilijk toegankelijke gebieden waar op veel plaatsen ook (illegale) woningen staan. In 2016 was er al een stijging van 50% merkbaar wat betreft grote bos- en natuurbranden. In totaal waren er 22 branden die gebieden van meer dan 500 hectare natuur in de as legden. In 2015 was dat aantal nog 14 grote bosbranden. Gezien de enorme droogte in Spanje en de extreem hoge temperaturen van de laatste weken is Spanje permanent in staat van paraatheid wat betreft bosbranden.

Ondanks het feit dat er 65.000 hectare aan natuur en bos verbrandde in 2016, wordt dit jaar toch gezien als een “goed jaar” wat betreft bosbranden. In 2015 verbrandde er nog 111.000 hectare natuur en bos en het gemiddelde van de laatste 10 jaar is 100.000 hectare bos en natuur. In 2016 vonden er in totaal 8.810 branden plaats in de natuur en bossen waarvan 6.472 branden klein van aard zijn en er dus 22 grote branden van meer dan 500 hectare hebben plaatsgevonden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Waar Spanje in de Middeleeuwen nog over uitgestrekte bossen beschikte en er elk jaar voldoende regen viel om er watermolens te bouwen voor diverse toepassingen is het klimaat al eeuwen lang aan het ‘verdrogen’. Er staan vele sneeuwkelders op plaatsen waar al decennia bijna geen sneeuw (is hele koude regen!) meer valt. Vele Spaanse streken worden doorsneden door droge rivierbeddingen uitgesleten in de tijd dat er nog regelmatig water door stroomde. Of de drogere klimaat omstandigheden nu wel of niet door de mens worden veroorzaakt, de ontbossing door de bouwwoede en nu het braak laten liggen van landerijen en het ongelimiteerd gebruik van grondwater bronnen zorgt er enerzijds voor dat het land nog verder uitdroogt en anderzijds dat als wanneer het eens regent dit water in no time zich een weg baant naar de zee! En dit is wel degelijk het gevolg van menselijk handelen. Waarom zet de Spaanse regering niet grootschalig in op herbebossing projecten? Goed voor de werkgelegenheid, goed voor het toerisme, goed voor het land en uiteindelijk levert het geld op. En verplicht gemeenten waar bos is afgebrand deze binnen een jaar van nieuwe aanplant te voorzien om verdere ‘verwoestijning’ en tevens grond speculatie tegen te gaan. Europa heeft de mond vol van klimaat beleid maar hier kan men in de praktijk helpen de gevolgen van klimaat verandering daadwerkelijk tegengaan. Maar ja, zolang een zwak Europa nog niet bij machte is om corrupte en egoïstische landen aan te pakken wordt het probleem alleen maar groten en betalen wij burgers, die uiteindelijk ook wel schuldig zijn aan dit alles, de rekening. Langzaam aan begint ons Nederlandse gezegde van “De wal keert het schip.” steeds meer realiteit te worden nu de natuur door onze eigen gewoonten zich steeds meer tegen ons begint te keren. Als we zo doorgaan is het leven op aarde over 50, 100 jaar voor ons mensen geen pretje meer en heeft de natuur ons het leven uiteindelijk zuur gemaakt. Wat er dan van de ‘natuur’ nog over is……

  1. U schrijft en beweert van alles. Maar ik mis iedere onderbouwing .
   Ik krijg een beetje GroenLinks gevoel van dit betoog.

 2. Goed artikel !
  Alleen die brand in 2009 in de provincie Tarragona was hier bij Horta de sant joan.
  Er zijn toen helaas niet 4 maar zelfs 5 brandweermannen omgekomen.Deze laatste is overleden in het ziekenhuis.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken