Search
menu
Search

Erfgenamen van Smurfen bedenker eisen een deel van de winst van het Spaanse Smurfendorp Júzcar

Oeps ... foto ontbreekt!

Erfgenamen van Smurfen bedenker eisen een deel van de winst van het Spaanse Smurfendorp Júzcar

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De erfgenamen van de bedenker van de Smurfen (Pitufos in het Spaans), Pierre Culliford maar beter bekend als “Peyo”, eisen van de gemeente Júzcar in de bergen bij Ronda in de provincie Málaga, 12% van de inkomsten die het dorp genereert door gebruik te maken van de Smurfen. Zoals wellicht bekend is Júzcar het Spaanse Smurfendorp omdat alle gebouwen voor de promotie van twee bioscoopfilms blauw werden geverfd. Sindsdien staat het dorp bekend als Smurfendorp en komen er jaarlijks duizenden toeristen naar het ooit zo rustige bergdorpje.

Als de gemeente en alle bedrijven zoals souvenirwinkels, bars en restaurants in de toekomst gebruik willen blijven maken van de Smurfen, zullen ze een deel van de omzet af moeten staan aan de erfgenamen van de bedenker van de Pitufos. De Studio Peyo heeft contact opgenomen met de gemeente Júzcar en hen verzocht de situatie op orde te krijgen omdat tot op de dag van heden er nog geen cent overgemaakt is voor de gebruikersrechten van de Smurfen. De erfgenamen eisen 12% van alle inkomsten die gegenereerd worden door de Smurfen.

Doorgaan

De inwoners en eigenaren van restaurants, bars, winkels en excuriseorgansiaties hebben reeds aan de gemeente aangegeven door te willen gaan met het Smurfendorp waarbij ze bereid zijn te betalen voor het gebruik van de rechten van de blauw-witte poppetjes. Er wordt nu door de gemeente een inventarisatielijst gemaakt van alle activiteiten en alles wat met de Smurfen te maken heeft waarna men toestemming dient te vragen aan de erfgenamen van de Smurfen bedenker.

Lees ook: De 10 kleurrijkste dorpen van Spanje

Van wit naar blauw dorp

Tot het jaar 2011 was het dorp Júzcar slechts een van die vele witte bergdorpjes gelegen in de Serranía de Ronda in Andalusië maar dat jaar veranderde alles voor het dorp en haar 250 inwoners. In 2011 werd het dorp uitgekozen voor de promotie van de bioscoopfilm “The Smurfs 3D” of in het Spaans “Los Pitufos 3D”. Er werd besloten alle woningen inclusief de kerk en het gemeentehuis blauw te verven en alles te decoreren met Smurfen waarna het dorp bekend werd als het “pueblo pitufo” ofwel het echte “smurfendorp”.

Nadat de film was gepresenteerd zou de filmmaatschappij eigenlijk alle 175 woningen weer wit verven maar daar staken de inwoners een stokje voor omdat het dorp nu plots toeristisch zeer interessant was geworden. Ook bij de presentatie van de vervolgfilm werd het dorp weer uitgekozen voor de promotie waardoor er nog meer mensen het dorp leerden kennen en op bezoek kwamen. Jaarlijks komen er nu minstens 50.000 toeristen naar het dorp waarbij men voor duizenden euro’s achterlaat bij de inwoners die zich nu geheel concentreren op alles rondom de Smurfen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?