Search
menu
Search

Protestmarsen in Spanje na voorlopige vrijlating van veroordeelde aanranders

Oeps ... foto ontbreekt!

Protestmarsen in Spanje na voorlopige vrijlating van veroordeelde aanranders

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Opnieuw is er verontwaardiging over de wijze hoe de rechters om gaan met de inmiddels beruchte “la manada” (roedel of kudde) aanrandings- en verkrachtingsrechtszaak. Het gaat hier om vijf mannen die in 2016 een meisje tijdens de San Fermín feesten in Pamplona hebben aangerand en verkracht en daarvoor eind april 9 jaar celstraf kregen maar alleen voor seksueel misbruik. Nu hebben rechters besloten de veroordeelde roedel-leden op borgtocht voorlopig vrij te laten.

De rechtbank in Navarra heeft deze donderdag de vijf mannen voorlopig vrijgelaten nadat ze 6.000 euro borgtocht hebben betaald. De “manada” leden zijn in afwachting van een hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak van 9 jaar celstraf eind april naar de gevangenis gestuurd.

Na betaling van 6.000 euro borgsom per persoon zullen drie mannen de gevangenis in Pamplona en twee mannen de gevangenis van Alcalá Meca mogen verlaten. De mannen moeten zich wel elke maandag, woensdag en vrijdag melden bij de dienstdoende rechter in de woonplaats.

Sociale onrust

Het na betaling van een borgsom vrijlaten van de mannen waarna ze in afwachting van het hoger beroep in vrijheid kunnen leven, heeft voor enorm veel sociaal onrust gezorgd in Spanje. Er werd na de rechtsspraak op 26 april al veel gedemonstreerd op straat omdat de rechtbank toen de jongens niet voor verkrachting veroordeelde maar “slechts” voor seksueel misbruik zonder intimidatie.

Ook na het vrijlaten van de jongens deze donderdag heeft weer voor een golf van ongeloof gezorgd in Spanje waarbij er op veel plaatsen in diverse steden gedemonstreerd werd op straat. Deze protesten van vrouwen en mannen zullen nog wel even doorgaan in Spanje en ook politici uiten hun ongenoegen over deze gerechtelijke beslissing waarvan bijna niemand in Spanje iets begrijpt.

Rechtszaak

De rechtszaak ging over vijf jonge mannen die zichzelf “la manada” (de kudde of roedel) noemen en in 2016 tijdens de jaarlijkse San Fermin feesten in de stad Pamplona een meisje hebben aangerand en verkracht. De vijf jongemannen die voor de rechter stonden komen uit Andalusië en hebben in groepsverband een meisje uit Madrid verkracht.

Dat gebeurde in een portiek in Pamplona toen het meisje meende dat ze met de mannen een stickie zou gaan roken maar daarna verkracht werd. De daders namen het hele gebeuren op video op en deelden de dagen daarna de beelden, foto’s en teksten met vrienden. Veel van deze video’s en foto’s zijn later door de mannen verwijderd.

Ook namen de mannen de mobiel mee van het meisje zodat zij de politie niet zou kunnen bellen. Het meisje werd na de verkrachting door omstanders opgevangen die wel de politie belden waarna de zaak aan het licht kwam.

Veroordeling

Uiteindelijk hebben rechters in Pamplona op 26 april besloten de mannen voor slechts 9 jaar naar de gevangenis te sturen voor seksueel misbruik en niet voor, zoals de openbaar aanklager had gevraagd, 22 en 24 jaar celstraf voor seksueel geweld, diefstal met geweld en intimidatie.

Uiteindelijk zijn Jose Angel Prenda, Angel Boza, Antonio Guerrero, Alfonso Cabezuelo Jezus en Jezus Escudero voor 9 jaar naar de gevangenis gestuurd, mogen ze het slachtoffer binnen 500 meter niet benaderen en moeten ze haar compenseren met een totaalbedrag van 50.000 euro. Als de jongemannen de negen jaar celstraf erop hebben zitten worden ze nog eens vijf jaar onder toezicht gesteld.

Er werd echter bezwaar aangetekend tegen deze gerechtelijke beslissing en dus komt er een hoger beroep waardoor de gevangenisstraf van de “manada” voortijdig werd en de jongens dus nu op vrije voeten zijn gekomen na het betalen van een borg om in vrijheid het proces af te wachten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?