skip to Main Content
Wat is het warmste moment van de dag in Spanje
123RF

Wat is het warmste moment van de dag in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wat is het warmste moment van de dag in Spanje

123RF

MADRID – Nu de zomer is begonnen gaan de temperaturen in Spanje ook weer omhoog en worden de mensen weer gewaarschuwd voor de hitte en de warme zon. Men wordt aangeraden om op het warmste moment van de dag uit de zon te blijven maar wat is dat tijdstip dan in Spanje? Wanneer kun je beter niet op het strand liggen maar verkoeling zoeken in de schaduw onder een palmboom of, beter nog, op een terrasje 😉

Meteorologisch gezien begint de zomer elk jaar op 21 juni omdat dit de langste dag is. 21 juni is dus zeker niet de warmste dag want die dagen worden gemeten in de maanden juli en/of augustus. De zon staat het hoogst om 12.00 uur maar dat is vaak niet het warmste moment van de dag aangezien de atmosfeer nog een paar uur na 12.00 uur blijft opwarmen.

Zenit

Tijdens de zomermaanden is de zon verder weg van ons maar toch is het warmer en dit komt door de inclinatie-as van de aarde en de meer loodrechte inval van de zonnestralen. Tijdens de zomer wijst de as van de hellende aardrotatie naar de zon, waardoor de zonnestralen directer en langer op ons oppervlak inwerken.

Wanneer er maximale temperaturen geregistreerd worden komt dat omdat de zon het aardoppervlak intensief verwarmt en dit gebeurt een paar uur nadat hij op het hoogste punt in de lucht staat, de zenit. Op dat tijdstip staat de zon loodrecht boven een persoon.

Over het algemeen wordt aangenomen dat dit ‘s-middags om 12.00 uur gebeurt maar de waarheid is dat dit alleen gebeurt in de intertropische zone en eenmaal in elke tropic (tijdens de zomerzonnestilstand). In Spanje gebeurt dit nooit om 12.00 uur vandaar dat de hoge temperaturen altijd na deze tijd worden bereikt, zelfs in de namiddag tijdens de zomer.

Tijden

Over het algemeen gaat men in Spanje uit verschillende tijden voor de zenit zoals op de kaart hieronder te zien is. Deze tijden liggen om en nabij de 14.00 uur overdag. Op de Balearen is dat om 13.52 uur, in Barcelona om 13.53 uur, op Lanzarote 13.56 uur, op Gran Canaria, Valencia en in Huesca om 14.04 uur, in Zaragoza om 14.06 uur, op Tenerife en in Murcia om 14.07 uur en in Andalusië tussen de 14.17 uur in Granada en 14.27 uur in Cádiz. De Zenit vindt het laatst plaats in Galicië, in de provincie Vigo om 14.37 uur en in A Coruña om 14.36 uur.

Wat is het warmste moment van de dag in Spanje

eltiempo.es

Maar worden de maximale temperaturen ook gemeten op het moment van de Zenit, dus het moment dat de zon loodrecht boven de waarnemer staat? Het antwoord is nee aangezien de aarde enige tijd nodig heeft om de temperatuur te verwerken waardoor de thermometers pas later op de dag de maximale temperaturen aangeven, afhankelijk van waar dat is in Spanje.

Als voorbeeld kan men de maximum temperatuur van afgelopen maandag aanhalen wat 40,6 graden was in de gemeente Montoro (Córdoba) waar deze temperatuur pas om 17.10 uur werd gemeten.

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Spanje was vorig jaar op 13 juli 2017 bij het vliegveld van Granada met een temperatuur van 45,5 graden wat werd gemeten om 17.00 uur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. De zon staat alleen op zijn hoogst als ie in de meridiaan staat van waar jij bent. Alleen daar, en daar alleen is het dan 12 uur ‘zonnetijd’. Aangezien dit niet praktisch is (elke 15 graden oost of west is een uur tijdsverschil) voor een land en continent hebben we tijdzones ingedeeld van ongeveer 15 graden breed waar in theorie het midden om 12 uur de zon boven zich in de meridiaan heeft. Dus zelfs in een land als Belgie of Nederland zit er al een behoorlijk ‘zonne’tijd verschil tussen het oosten en het westen (de zon komt gewoon pas later aan in het westen…). Maar voor het gemak en allerlei zaken waaronder bv. het spoorwegnet (door de spoorwegen zijn in veel landen de klokken landelijk gelijk gezet. Vroeger had Leeuwarden bv. een andere tijd dan bv. Amsterdam). Door het gezamenlijk laten lopen van de klok en later ook nog eens het invoeren van de zomer tijd kan het dus zijn dat wanner het in bv. het westen van Spanje 12 uur zonnetijd (als hij daar dus boven de meridiaan hangt) is het inmiddels al half drie is geweest op onze ‘mensen’ klok. Dit is wel een groot verschil. Een land als Portugal, of bv. Engeland, die op ongeveer dezelfde meridiaan gelegen zijn als het westen van Spanje hebben hun klok dan ook een uur achter lopen met de rest van het midden van Europa. Uiteraard ligt Spanje zo ver westelijk van de meeste West Europeesche landen dat het misschien te rechtvaardigen zou zijn om inderdaad de klok ook maar een uur terug te zetten. Alleen krijgen alle economische contacten en de toeristen dus wel met een tijdsverschil met de meeste landen van een uur te maken. De Engelsen echter zullen hun eigen tijd hier kunnen aanhouden wanneer ze met het vliegtuig aankomen..

  Het verdere verhaal van het warmste moment van de dag ligt inderdaad ook aan het feit dat de zon nog vele uren na het passeren van zijn hoogste stand (het zenith) het land aan het verwarmen en het dus nog steeds warmer kan worden. Dit zelfde effect zien we met de seizoenen. Terwijl de dagen al weer aan het korten zijn na 21 Juni is de zon nog weken lang met flinke intensiteit de aarde, maar vooral de zeeën om het land heen, aan het verwarmen. En dus zijn de land en zee massa’s waar we hier in Spanje mee te maken hebben nog steeds aan het verwarmen. Pas later in het jaar als de balans van de langere nachten gevoegd bij de lagere ‘stand’ van de zon meer naar afkoeling begint door te slaan zullen de gemiddelde temperaturen weer langzaam dalen. Omdat het in het noorden al eerder aan het afkoelen is gegaan ontwikkelen zich hier ook meer depressies die op gegeven moment het zogenaamde ‘Azoren hoog’ de baas worden en ook nog eens koude lucht vanuit hogere breedte naar de zuidelijke landen kan sturen. En dan gaat de afkoeling nog sneller. Uiteindelijk koelt ook de Middelandse zee weer af (hoogste gemiddelde temperaturen bijna altijd in eind July/begin Augustus) en kan het land nog verder afkoelen in de langer wordende nachten.

  Overigens kan het best zijn dat bepaalde streken de warmste dagen van het jaar toch buiten deze periode hebben. Zo hebben wij in zo’n 30 km landinwaarts van Alicante in de maanden Juni, July en Augustus te maken met een verkoelden ‘land- zee wind’ effect. Door de opwarming van het binnenland begint er rond het middag uur een wind van zee te waaien ter vervanging van de hete lucht in de binnenland (die nl. opstijgt) en komt er dus een verkoeling tot stand. Soms valt de temperatuur wel zo’n 6-8 graden terug in een half uurtje tijd!
  Echter in Mei bv. is de opwarming van de binnen landen nog niet zo sterk, en ook het hoge druk gebied van de Azoren niet altijd al aanwezig en kan het zo zijn dat er geen zeewind opsteekt. Omdat de zon nu wel al flink het land aan het opwarmen is heb ik met mijn weerstation in de 15 jaren dat ik hier al woon de hoogste temperaturen gezien in Mei. Het record bij ons hier was in 2007 of zo van 41,5 graden!
  Dit terwijl het in July of Augustus vele dagen lang rond de 35 graden kan zijn maar zelden een uitschieter die naar de 40 gaat.

  Dit effect is echter zeer lokaal. De zogenoemde ‘zee wind’ die hier bijna alle dagen in de zomer stevig door kan waaien wordt zo’n 10, 15 km verderop al niet meer gevoelt. Het wordt daar dan later op de dag meestal ook flink warmer dan bij ons…

  De zon kan inderdaad alleen maar echt loodrecht (dus 90 graden) boven je staan als je binnen een noorder- of zuiderbreedte woont van 23,5 graden of minder. De zon ‘loopt’ als het ware heen en weer tussen 23,5 Zuiderbreedte (zomer op het zuidelijk halfrond) en de 23,5 Noorderbreedte (zomer op het noordelijk halfrond) doordat de aarde met een schuine aardas (23,5º) om de zon heen draait. Aangezien zelfs het meest zuidelijk puntje van Spanje (het vaste land), Tarifa, altijd nog op zo’n 36 graden ligt is staat hier om precies 12 uur ‘zonnetijd’ de zon toch altijd nog zon 12,5 graad uit het lood boven je in de richting van het zuiden. In Spanje kan de zon dus nooit echt ‘loodrecht’ boven je staan.

 2. Vaak rond 14 a 15 uur krijg je thermiek boven land.
  Merk je vooral als je aan zee zit.
  45 graden valt nog mee. Toen ik in Griekenland woonde hebben we in 1987 ruim 55 graden. S avonds sliep je maar buiten..was rond 42 graden. Echt niet lekker. Was niet tegen op te drinken..heb zonnesteek gekregen.

 3. In alle landen waar een zomertijd is ingevoerd wordt de klok in de zomer een uur verder gezet waardoor het hoogste punt van de zon pas om 13u00 wordt bereikt ipv om 12u00. Niet zo in Spanje. Eigenlijk zou de klok hier gelijk moeten lopen met Groot Brittannië en Portugal maar Franco heeft die ooit gelijk gezet met Berlijn waardoor de zon in Spanje pas haar hoogste punt bereikt om 13u00 in de winter en 14u00 in de zomer.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken