Haai valt vangst vissers aan bij Mallorca

Oeps ... foto ontbreekt!

Haai valt vangst vissers aan bij Mallorca

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Vissers die een blauwvintonijn hadden gevangen en die aan de zijkant van de boot hing konden hun ogen niet geloven toen plots een haai uit het niets kwam opduiken die een makkelijke maaltijd zag. Het ging om een exemplaar van een kortvinmakreelhaai die in drie flinke happen een deel van de ‘atún rojo’ naar binnen werkte. Dit gebeurde voor de kust van Andratx, bij het eiland Mallorca.

In een redelijk lange video is te zien hoe de ongeveer twee meter lange vrouwtjes kortvinmakreelhaai (tiburón marrajo común) de aan de zijkant van de boot hangende blauwvintonijn (atún rojo) bestudeerde en daarna de aanval opende om enkele flinke happen uit de vis te nemen.

Bij de eerste aanval op de dode tonijn nam de haai de hele kop van de vis in zijn bek maar slaagde hij er niet in om het beest te onthoofden. Bij de tweede aanval nam de haai de helft van de vis in zijn bek maar slaagde hij er opnieuw niet in om zijn prooi mee te nemen. Bij de derde poging lukte het de haai echter wel om een deel van de tonijn mee te nemen waarbij hij met de vis onder de boot kwam.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Haaien in Spanje[/su_note]

De kortvinmakreelhaai wordt ook wel makohaai of mako genoemd en heeft in het Spaans de naam ‘marrajo común’ en in het Catalaans ‘salroig’. De haai wordt gezien als wereld’s snelste haai en kan tot 4 meter lang worden. De makreelhaai heeft een op snelheid gebouwde staart, met sterk ontwikkelde kielen aan de zijkant van de staartwortel. Tevens heeft hij grote, niet-gezaagde, dolkvormige tanden. Hij heeft een witte buikzijde. De lichaamslengte bedraagt maximaal 400 cm bij een gewicht van 570 kg.

Het voedsel van de kortvinmakreelhaai bestaat uit snel zwemmende prooien, zoals makrelen, tonijnen en pijlinktvissen. Tijdens de achtervolging van zijn prooi kan hij metershoog uit het water opspringen. In dit geval koos de haai echter voor een makkelijker prooi, een tonijn die reeds overleden was maar zich dankzij de boot waar deze vis aan hing toch als bewegend prooi door het water bewoog.

Ga naar de inhoud